• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

16.11.2022

10:40

RGZ PODACI - UZOR ZA EVROPSKI PARLAMENT

RGZ

Društvo

RGZ PODACI - UZOR ZA EVROPSKI PARLAMENT

Podeli vest

Na poziv Evropskog parlamenta i Eurogeographics-a direktor Republičkog geodetskog zavoda, mr Borko Drašković, učestovaće u Briselu na debati „Mape za Evropu vođenu podacima“ koju organizuje Kristijan Bušoj, predsednik Odbora Evropskog parlamenta za industriju, istraživanje i energetiku. Ovo je izuzetna prilika i privilegija da jedna srpska državna institucija pred najvišim evropskim autoritetom prezentuje svoj rad.

U pozivu gospođe Lee Bodosian, generalnog sekretara i izvršnog direktora Eurogeographics-a, stoji:

- Vaše prisustvo bi bilo veoma cenjeno jer su zvanični podaci koje je proizvela institucija na čijem ste čelu, ključni za većinu industrijskih politika, a Republički geodetski zavod predstavlja lidera u pružanju tehnološke ekspertize za uspostavljanje građevinskih osnova za društvo koje se korišćenjem pouzdanih podataka i usluga kontinuirano osnažuje i unapređuje.

Debata će imati snažan fokus na demonstraciji načina na koji se geografske informacije koriste u rešavanju nekoliko pitanja: od primene Zelene agende ili Strategije multimodalnog transporta do obezbeđivanja efikasnih rešenja za institucije civilne zaštite i upravljanje katastrofama, kao i odgovore na izazove koje nam nameće Kovid-19.

Srbija je prepoznata kao moderna i digitalno orijentisana država koja prati globalne trendove, digitalizaciju i ciljeve održivog razvoja. Republički geodetski zavod je primer dobre prakse kako se uvode i primenjuju nove tehnologije i znanja, zbog čega je RGZ dobio priliku da prezentuje digitalnu platformu Geosrbija koja objedinjuje sve podatke sa geoprostornom komponentom, što je od izuzetne važnosti u slučaju vanrednih situacija i procene rizika u kriznim situacijama, dok građanima, javnom i privatnom sektoru obezbeđuje efikasnije i preciznije poslovanje.

Podsećamo da je model srpskog katastra, nakon sprovedene reforme uz pomoć Svetske banke, ocenjen kao veoma uspešan i kao takav prezentovan u Ujedinjenim nacijama. Sve ovo je potvrda stručnosti i predanog rada koje ovu instituciju definišu kao lidera u znanju i inovacijama.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Veljko Maksic

pre 1 godinu

Moja supruga sporazumno je podelila imovinu. Katastar upisuje da su objekti pripadaju vlasnicima a zemlja ispod objekata deli se svakoj po pola ispod objekata. Cetir godine podnosi zahteve da se izvrši ispravka i upiše kako stoji u naslednom rešenju. Odgovori su da imaju mnogo predmeta i tu je priči kraj

Veljko Maksic

pre 1 godinu

Moja supruga sporazumno je podelila imovinu. Katastar upisuje da su objekti pripadaju vlasnicima a zemlja ispod objekata deli se svakoj po pola ispod objekata. Cetir godine podnosi zahteve da se izvrši ispravka i upiše kako stoji u naslednom rešenju. Odgovori su da imaju mnogo predmeta i tu je priči kraj

Tomić Bane

pre 1 godinu

Pa i nije baš sve tako. Evo primera: Moja supruga je tražila 2019. godine da joj se dodeli kućni broj, jer se u Sudu vodi Karadjordjeva br. 73. -Uverenjem br. 952-3-2699/19 od 29.10.2019. godine dodeljen je broj 133, dakle broj prvog komšije koji nosi taj broj barem 55 godina. - Dopisom iz februara meseca 2020. godine tražila je da se izvrši provera, ukazujući na grešku (952-02-9-224-2427/20). -Dana 30.04.2020. Služba za katastar donosi rešenje kojim se odbija zahtev za utvrtdjivanje kućnog broja jer je Služba za katastarustanovila da je u bazi Adresnog registra RGZ utvrdjen kućni broj i donosi rešenje 952-02-10-224-11093/2020 da njena parcela nosi kućni broj 97, a po rešenju koje supruga nikad nije dobila, (br. 952-02-10-224-16552/2020) -Naknadno, Služba za katastar 18.06.2020. godine donosi rešenje gde se obustavlja za ispravku greške. Skoro pre neki dan, fantomska grupa je došla do kapije i postavila na kapiji emajliranu tablicu sa kućnim brojem 99, plastičnim vezicama pričvrstila i fotografisala mobilnim telefonom, valjda im je to dokaz da naplate fantomski rad. Reč je naravno o najgoroj Katastarskoj službi u Srbiji, Čukarici.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51