• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.11.2022

09:34

Štednja u vreme inflacije: kako sačuvati vrednost novca

Vuk Bajović

Društvo

Štednja u vreme inflacije: kako sačuvati vrednost novca

Podeli vest

Zbog globalne ekonomske krize i geopolitičkih dešavanja, koja su sa sobom donela veliku neizvesnost, građani intenzivno traže načine da obezbede finansijsku stabilnost te štednja postaje prioritet sve većem broju ljudi, a poseban trend rasta beleži štednja u domaćoj valuti koja na nivou države iznosi gotovo 90 milijardi dinara. Međutim, glavno pitanje glasi: kako sačuvati vrednost novca? Model štednje u ’slamarici’ postaje prevaziđen, a imperativ je pronaći alternativu koja obezbeđuje rast uloga. Uz minimalan rizik ulaganja, a primamljivu dobit u vidu kamatne stope, oročeni depoziti postaju sve popularniji u Srbiji

Kako je novembar mesec štednje, imajući u vidu svoju dužnost da pomognu u očuvanju finansijske sigurnosti građana, banke su ove godine ponudile veoma primamljive kamatne stope na oročenu štednju. Kako podaci NBS pokazuju, prosečna nominalna kamatna stopa za štednju u dinarima oročenu na 12 meseci iznosi 3,41 odsto, što je znatno više u odnosu na prethodnu godinu.

Mobi Banka nudi jednu od najprimamljivijih kamatnih stopa na tržištu koja za 1,5 procentnih poena prevazilazi ovogodišnji prosek, a ona iznosi: 5% fiksne kamate na dinarske depozite oročene na 12 meseci (NKS=EKS). Uz to, u ponudi je i devizna štednja po fiksnoj nominalnoj kamatnoj stopi od 2,20% (EKS 1,87%) za sredstva oročena na 12 meseci.

Kako bi prvi korak ka sigurnoj štednji bio što jednostavniji, prva digitalna banka u regionu pruža i mogućnost otvaranja štednog računa potpuno onlajn i besplatno, bez odlaska u banku i dodatnih troškova za korisnika.

Svi detalji u vezi sa ponudom kao i reprezentativni primeri štednje u dinarima i evrima nalaze se na sajtu banke, a ove kamatne stope na raspolaganju su građanima do kraja novembra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija