• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

26.11.2022

07:00

KO, BRE, NEMA PARA? SRBE UHVATILO LUDILO 'CRNOG PETKA'! Gužve na sve strane!

Društvo

KO, BRE, NEMA PARA? SRBE UHVATILO LUDILO 'CRNOG PETKA'! Gužve na sve strane!

Podeli vest

Redovi ispred tržnih centara u Beogradu i drugim gradovima zbog prednovogodišnje rasprodaje

"Crni petak" širom Srbije juče je protekao u dugim redovima kupaca koji su čekali da pazare na popustu. Ove godine velika sniženja su počela sedam dana ranije, što je dodatno zagrejalo građane da u petak pohrle u tržne centre i prodavnice bele tehnike zbog prednovogodišnje rasprodaje.

Popusti su se kretali od 20 do 50 odsto, a pojedine radnje nudile su i velike akcije kao što su popust na drugi kupljen artikal, popust na veći iznos ili dodatni popusti za "lojaliti" kartice.

Velika sniženja

Sniženja u pojedinim radnjama su baš dobra i isplati se čekanje u redu
Nevena Ilić

Kolone i gužva


Put crvenih oznaka za sniženje juče je krenula i ekipa Informera! Obišli smo butike u centru grada, ali i velike tržne centre i imali šta da vidimo - žene sa punim kesama, kilometarske redove ispred kasa, otimanje za pojedine komade garderobe...

Šoping groznica počela je još u ranim jutarnjim satima, a zbog velikih gužvi pojedini tržni centri svoja vrata otvorili su sat vremena ranije. Poznati brendovi su nudili pristojna sniženja vredna čekanja, pa ste tako mogli da kupite kožne čizme snižene sa 8.900 na 4.990 ili zimsku jaknu za 8.000 dinara umesto 12.000 dinara.

Foto: printscreen


Međutim, bilo je i onih koji su oznaku "crni petak" stavili na staru kolekciju ili na letnje stvari koje nisu rasprodali, među kojima su bili čak i kupaći kostimi. Tako da je sniženje bilo, u najmanju ruku, smešno. Ove godine smo takođe primetili da je u radnjama podjednako bilo i muškaraca i žena.
Među kupoholičarima sreli smo i Nevenu Ilić, koja je strpljivo čekala u redu u jednoj poznatoj radnji. Nije krila oduševljenje zbog velikih popusta, pa je u rukama držala nekoliko komada garderobe.
 

- Prvi put da se nakupujem ko čovek. Ove godine su baš dobra sniženja u pojedinim radnjama i stvarno se isplati čekanje u redu i po 20 minuta. Dobra stvar je što sam pre ovog sniženja ispratila sve cene kako bih se zaista uverila da je popust pravi. Šteta što svi modni brendovi nemaju isti sistem rada. Evo, recimo, kupila sam i čizme koje su snižene sa 10.990 na 5.990 dinara - pohvalila se Nevena.


Manipulacija trgovaca


S druge strane, uprkos velikoj šoping euforiji među Srbima koji su juče punili radnje, ali i trgovačke kase, potrošački stručnjaci smatraju da je "crni petak" prevara!
Dejan Gavrilović iz udruženja "Efektiva" kaže da prodavci manipulišu cenama i da potrošači moraju da znaju da su sniženja koja nude trgovci uglavnom lažna.
 

- Ovaj petak je obična fama koju trgovinski lanci koriste kako bi po mizernim popustima prodali artikle koje inače ne mogu da prodaju u normalnim uslovima. Ono što smo juče videli je klasično ponašanje trgovaca u Srbiji. Većina njih, ne svi, oglašavaju akcije tako što prethodno povećaju regularnu cenu, pa je onda smanje za određeni popust koji reklamiraju. Na taj način popusta zapravo nema! Ipak, moram priznati da se ovakvim mahinacijama uglavnom služe veliki trgovinski lanci. Sa druge strane, mali preduzetnici žele da privuku klijente, ali i sačuvaju postojeće, pa oglašavaju stvarne popuste i kupovinom kod njih potrošači zaista mogu da uštede - kaže Gavrilović.
 

Kako je nastao "crni petak"?

 

Prvo pominjanje "crnog petka" u kontekstu koji je danas planetarno poznat vezuje se za Filadelfiju tokom pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Termin je nastao među tamošnjim policajcima koji su sa zebnjom čekali ovaj dan jer se tokom njega stvarao saobraćajni kolaps zbog velikih gužvi koje su pravili oni koji su dolazili u grad radi ranih božićnih kupovina i da iskoriste popuste nakon Dana zahvalnosti.
"Crni petak" se obeležava poslednjeg petka u novembru i sada se već tradicionalno održava kao praznik šopinga i velikih popusta, a tu tradiciju su prihvatili i trgovci u našoj zemlji!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 1 godinu

Srbi su uvek kupovali sta im itreba i sta netreba i uvek trosili vise od svojih mogucnosti. Videcemo kasnije kako cemo pokriti banku i vratiti dug.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija