• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/J. Matijašević

28.11.2022

07:00

ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE! DECA UZRASTA OD 13 DO 17 GODINA NAVUČENA NA "VEJP"!? Njih čak 46% puši elektronske cigarete

Fotoilustracija/Informer DN

Društvo

ZABRINJAVAJUĆE ISTRAŽIVANJE! DECA UZRASTA OD 13 DO 17 GODINA NAVUČENA NA "VEJP"!? Njih čak 46% puši elektronske cigarete

Podeli vest

Maloletnici do ovih cigareta dolaze lako jer ih retko ko prilikom kupovine pita za godine

Oko 46 odsto dece uzrasta od 13 do 17 godina svakodnevno koristi elektronske cigarete "vejp", alarmantno je istraživanje udruženja "Roditelj"!

I ulje i nikotin

Za elektronske cigarete koriste se eterična ulja, razni veštački mirisi, ali u većini slučajeva i nikotin
Petar Borović


Da stvar bude još gora, uprkos tome što je prodaja svih vrsta cigareta zabranjena mlađima od 18 godina, čak 83,3 odsto tinejdžera kaže da ih lako nabavlja i da ih retko ko prilikom kupovine pita za godine. Samo 16,7 odsto je reklo da se ovi proizvodi ne prodaju maloletnim licima, pa onda šalju starije drugare da im kupuju "vejp".

To su cigarete

Neophodno je da se električne cigarete tretiraju kao "obične" da bi se deca zaštitila
Srmena Krstev

Lako dostupne

U udruženju "Roditelj" kažu da je "vejpovanje" postalo trend među školarcima i u izlascima.

- Elektronske cigarete su veoma lako dostupne maloletnicima od 13 do 17 godina u maloprodaji, a kontrola starosne dobi u trgovinama i trafikama veoma je retka iako zakon propisuje zabranu prodaje nikotinskih proizvoda mlađima od 18 godina. Tako da ove cigarete mogu da nabave u marketima i kioscima, i to bez provere starosti kupca. Poražavajuće je i što većina roditelja koja zna da njihova deca koriste ove proizvode ne smatra da je to uvod u pušenje pravih cigareta, već smatra da je to prolazni trend - navode u ovom udruženju.

Domaći stručnjaci upozoravaju da ove uljane alternative sa ukusima voća, mentola, žvaka, osim što su siguran uvod u zavisnost od cigareta, mogu da budu i uzrok ozbiljnih zdravstvenih problema.
Direktorka Republičke stručne komisije za kontrolu duvana Srmena Krstev kaže da su ovo veoma ozbiljne brojke i da deca što pre moraju da shvate da su ove cigarete veoma štetne i da se moraju tretirati kao duvanski proizvod.

- Neophodno je da se električne cigarete tretiraju kao "obične", i to najviše da bi se zaštitila deca. Među mladima je veoma popularno konzumiranje ovih proizvoda, koji su, ako sudimo po njihovom izgledu i ukusima, i namenjena upravo tinejdžerima. Veoma je važno naglasiti da su ulja elektronskih cigara takođe štetna, jer zagađuju vazduh i sadrže različite hemijske supstance koje mogu da oštete pluća i krvne sudove - naglašava Srmena Krstev i apeluje:

- Mnogi misle da ako u ovim cigaretama nema nikotina, da to nije opasno. Međutim, nikotin je supstanca zbog koje ljudi puše i koja izaziva zavisnost. Ali činjenica je da mnoge mlade osobe počinju upravo sa elektronskom cigaretom, pa prelaze na pušenje klasičnih cigareta. Veoma je važno da se ovaj zakon promeni, jer ako se neki aparat drži kao cigareta, ako vam iz usta izlazi nešto nalik dimu, onda neka važe ista pravila kao za prave cigarete.

Zabrana za decu

Sa njom je saglasan i lekar specijalista prim. dr Petar Borović.

- Za elektronske cigarete koriste se eterična ulja, razni veštački mirisi, ali u većini slučajeva i nikotin. Bilo bi korisno da se zabrane voćne komponente koje se koriste kod ovih cigareta, kao što su to učinili u Evropskoj uniji i Americi. Ovo se odnosi, pre svega, na arome mentola. Naime, kad dim uđe u pluća, on ih snažno iritira, pa se bronhiole skupljaju ne bi li zaustavile prodor dima. Mentol cigareta, međutim, deluje na mišićni sloj bronhiola da se opusti, što dozvoljava supstanci da prodre dublje u pluća i tada mogu da nastanu ozbiljni zdravstveni problemi. Zato nikako ne bi smele biti dostupne tinejdžerima koji još rastu i razvijaju se - dodaje Borović.

SZO: Elektronske cigarete su pune toksina

I Svetska zdravstvena organizacije (SZO) okarakterisala je da su elektronske cigarete štetne kao i svi drugi duvanski proizvodi, uprkos tome što ih duvanska industrija reklamira kao manje štetne ili kao sredstvo za odvikavanje od pušenja.

- Utvrđeno je da aerosol, odnosno tečnost u okviru elektronske cigarete, obično sadrži različite hemijske supstance. Mnoge od ovih hemikalija su toksične i poznato je da mogu uticati na zdravlje, što za rezultat ima patološke promene u različitim organima. U različitim elektronskim cigaretama koristi se oko 8.000 aroma, čiji efekti po zdravlje čoveka još nisu poznati - stoji u izveštaju SZO.

Posledice od elektronskih cigareta

* Promene na ćelijama mozga
* Oštećenja pluća (rizik za nastanak raka pluća)
* Glavobolje
* Pospanost
* Premor
 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija