• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Marić

09.12.2022

07:00

DECA NAM ŠALJU VAPAJ ZA POMOĆ, SRBIJO ZAPITAJ SE! Stručnjaci otkrivaju šta se krije iza epidemije pokušaja SAMOUBISTAVA TINEJDŽERA!

Informer

Društvo

DECA NAM ŠALJU VAPAJ ZA POMOĆ, SRBIJO ZAPITAJ SE! Stručnjaci otkrivaju šta se krije iza epidemije pokušaja SAMOUBISTAVA TINEJDŽERA!

Podeli vest

Za pet dana u Srbiji su zabeležena četiri pokušaja suicida maloletnika. Psiholozi kažu da dečji apel malo ko čuje i da svi moraju da se uključe da im se pomogne

Učenica trećeg razreda kraljevačke gimnazije (17) pokušala je da preseče vene u toaletu ove škole. Ovo je četvrti pokušaj samoubistva maloletnika u Srbiji za svega pet dana, zbog čega stručnjaci za Informer apeluju da se deci koja ne mogu da se nose sa problemima hitno pomogne.

Devojčica iz Kraljeva je, navodno, pronađena u toaletu sa povredama na rukama, a kako objašnjava izvor upoznat sa ovim slučajem, ubrzo su stigle policija i ekipa Hitne pomoći. Učenica se smirila, a kako tvrdi naš izvor, potpuno prisebno je razgovarala sa svima, sve dok u školu nisu došli roditelji.

- Kada je ugledala majku i oca, počela je da besni i pokušala je da pobegne sa ranama na rukama. Lekari su je jedva smirili i odvezli u bolnicu, gde joj je ukazana pomoć i ona je puštena na kućni oporavak - kaže naš sagovornik i dodaje da ovo nije prvi put da je pokušala da naudi sebi.

- Dešavalo se to i ranijih godina. Ipak, sve ukazuje na to da u pitanju nisu problemi u školi, jer je ona dobar đak.

U Opštoj bolnici "Studenica", u kojoj je pružena pomoć devojčici, potvrđeno nam je da je puštena na kućno lečenje nakon što su joj sanirane povrede, dok u kraljevačkoj gimnaziji niko nije želeo da komentariše ovaj slučaj.

Destruktivni koktel

Profesor psihologije dr Radomir Čolaković za Informer kaže da više nema sumnje da je Srbiju zahvatilo, kako naglašava, stanje mnogo gore od epidemije pokušaja suicida. On kaže da mu se čini da je deci kao nikada do sada potrebna pomoć stručnjaka.

- Svaki pokušaj samoubistva je zapravo dečji apel za pomoć. Ona nam na najgori način šalju vapaj da ne mogu da se izbore sa problemima, ma koliko se nama činilo da oni nisu veliki. Sva ova deca koja su pokušala da naude sebi zapravo su to učinila pod dejstvom destruktivnog koktela koji ih je obuzeo. Nagomilali su se problemi u kući, razvojne krize, ljubavni neuspesi... Među njima ima i onih koji nisu hteli da se ubiju, već da naude sebi onoliko koliko je potrebno da skrenu pažnju na sebe. I te kako im je potrebna pomoć svih nas jer su sebi pokušali da naude pod smanjenom uračunljivošću - navodi prof. dr Čolaković.

Aleksini roditelji: I vi ćete doći na red da vas neko bije

Prošlo je 11 godina od smrti Alekse Jankovića (14) iz Niša, koji je bio žrtva vršnjačkog nasilja, zbog čega je izvršio samoubistvo skokom sa terase stana. Njegovi roditelji Dragana i Bojan Janković kažu da poslednji slučajevi pokušaja suicida dece potvrda da se po pitanju prevencije nasilja u školama nedovoljno radi.

- Kad vi okrećete glavu 10 godina, kad se deca biju po učionicama, kad se gube životi, dešavaju ozbiljne telesne i duševne povrede gde se neka deca godinama leče i idu kod psihoterapeuta i psihijatara i kad vi ne reagujete adekvatno ili uopšte ne reagujete na nasilje koje se dešava u školi, ne morate mnogo da budete pametni da shvatite da ćete i vi doći na red da i vas neko bije - kazali su za "Nedeljnik" Dragana i Bojan Janković.

Naš sagovornik objašnjava da je posredi "odron emocija" i da škole moraju da se uključe u probleme.

- Oni koji su na čelu škola kriju pokušaje samoubistva kao zmija noge, umesto da uđu u srž onoga što je prethodilo tome i pokažu volju da će pomoći detetu. I sam sam radio u srednjim školama i na delu video koliko se ovakvoj deci gotovo i ne poklanja pažnja. Zato se nadam da će se uskoro povećati broj psihologa u školama, što je predložio i ministar, i da će se konačno na pravi način raditi sa decom - kaže Čolaković.

Protokol postupanja

Kada dete pokuša suicid, postoje tačno propisani protokoli po kojima se postupa, navodi za Informer psiholog Snežana Repac. Ona kaže da stručni timovi razgovaraju sa tom decom na tačno određen način.

- Tek kasnije pratimo šta je bila namera koja je dovela do toga da dete sebe povredi. Iako smo kao stručnjaci svesni da i među decom ima manipulatora koji žele sebe da povrede tek toliko da privuku pažnju, svakom od njih se pristupa po najrigoroznijem protokolu za ovakve slučajeve. Da li je neko želeo da postigne, kako mi to kažemo, "negativnu popularnost", shvatimo tek nakon određenog vremena i detaljnog praćenja deteta - kaže naša sagovornica.

Dan za danom

* 4. decembar - dečak N. Ž. (17), koji je profesorki u Tehničkoj školi u Trsteniku izmakao stolicu, pokušao da se obesi
* 6. decembar - devojčica (17) iz Prve ekonomske škole u Beogradu pokušala je da se ubije tako što je popila asepsol i sredstvo za čišćenje
* 7. decembar - devojčica (14) iz OŠ "Milan Rakić" sa Novog Beograda pokušala da skoči kroz prozor učionice nakon što je dobila jedinicu iz matematike
* 8. decembar - devojčica (17) u kraljevačkoj gimnaziji pokušala da preseče vene

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

"ZBOG LOŠE OCENE NIJE SMELA DA IDE KUĆI, NASTAVNICA JE U POSLEDNJEM TRENU SPASILA" Najnoviji detalji pokušaja samoubistva učenice u Beogradu
Društvo

"ZBOG LOŠE OCENE NIJE SMELA DA IDE KUĆI, NASTAVNICA JE U POSLEDNJEM TRENU SPASILA" Najnoviji detalji pokušaja samoubistva učenice u Beogradu

Učenica sedmog razreda Osnovne škole "Milan Rakić" u Beogradu pokušala je da skoči kroz prozor nakon što je dobila jedinicu iz matematike. Nakon što je saznala za lošu ocenu, devojčica je tražila da joj se otvori prozor jer se ne oseća dobro. Posle samo nekoliko minuta popela se i pokušala da skoči, a samo pukom srećom i brzom intervencijom nastavnice izbegnuta je tragedija

08.12.2022

10:02

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija