• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

16.12.2022

21:55

ALARMANTNO! SVE MANJE VAKCINISANE DECE MMR VAKCINOM U SRBIJI! Preti nam epidemija morbila?!

Reuters

Društvo

ALARMANTNO! SVE MANJE VAKCINISANE DECE MMR VAKCINOM U SRBIJI! Preti nam epidemija morbila?!

Podeli vest

Smanjenju broja vakcinisane dece doprinela je epidemija korone, ali i antivakseri, koji su širili dezinformacije

Srbiji preti epidemija malih boginja (morbila) zbog nedovoljno vakcinisane dece MMR vakcinom, upozoravaju stručnjaci!

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", ni u jednom od 25 okruga u Srbiji nije vakcinisano 95 odsto dece, koliko je potrebno za kolektivni imunitet.

Opasno


Male boginje su jedan od najzaraznijih virusa, koji može izazvati ozbiljnu kliničku sliku

Smanjenju broja vakcinisane dece doprinela je epidemija korone, kada se nije išlo na redovne preglede u domove zdravlja, ali, napominju lekari, i agresivna kampanja antivaksera, koji su zastrašivali roditelje pričom o posledicama vakcine!

Kada se daje MMR vakcina?


Prva doza kada dete ima između 12 i 15 meseci
Druga doza pred upis u osnovnu školu

Alarmantna situacija

Vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele kombinovanom MMR vakcinom smanjuje se iz godine u godinu, pa je prošle godine vakcinisano 74,8 odsto dece, dok je godinu dana ranije taj broj bio 78,1 odsto vakcinisanih, navodi se u najnovijem izveštaju "Batuta".

Foto: printscreen

Vakcinacija
Antivakseri


Jedan od uzroka za ovu situaciju jeste i uticaj antivaksera i širenje dezinformacija
Saša Milićević

Obavezna vakcinacija


Vakcinacija dece u Srbiji je obavezna, pa prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, nevakcinisana deca ne mogu da se upišu u osnovnu školu. Takođe, roditeljima koji odbijaju da zaštite svoju decu preti i kazna do 150.000 dinara.

Najveći broj pelcovanih mališana, oko 90 odsto, jeste u Borskom, Severnobanatskom i Severnobačkom okrugu i Centralnoj Srbiji. Najmanje dece vakcinu je primilo u Raškom okrugu, svega 66,4 odsto.

Foto: Informer

MMR vakcina

Tabela

godina procenat vakcinisanih

2017. - 81
2018. - 91,8
2019. - 88,7
2020. - 78,1
2021. - 74,8
* podaci "Batuta"

Da je ovakva situacija najizvesniji put do epidemije malih boginja, saglasan je i naš poznati pedijatar dr Saša Milićević.

Okruzi sa najmanje vakcinisanih


Raški 66,4
Rasinski 65,7
Južnobački 46,8
* brojke su izražene u procentima

- Ovako mali procenat vakcinisanih nije bio ni u ratnim godinama, ni na samom početku vakcinacije protiv malih boginja! Ovo je nedovoljno za bilo koju zaštitu, pogotovo imajući u vidu da je pred nama zimski period, kada su respiratorne infekcije i druga zarazna oboljenja najdominantniji. Male boginje su jedan od najzaraznijih virusa, koji može izazvati ozbiljnu kliničku sliku, poput upale pluća, srednjeg uha, čak i zapaljenje mozga... Pogotovo kod dece koja su hronični bolesnici. Roditelji toga moraju biti svesni i ne smeju se igrati sa tim. Uostalom, da je štetna, ne bi bila zakonom obavezna za upis u osnovnu školu - napominje dr Milićević.

Simptomi malih boginja


* povišena temperatura
* sekrecija iz nosa
* kašalj
* konjunktivitis
* pojava ospa najpre na licu, iza ušiju i na vratu, koj se širi na trup i ekstremitete

Uticaj antivaksera

Na pitanje šta je uzrok ovoj alarmantnoj statistici odgovara:

Komplikacije


* zapaljenje pluća
* zapaljenje srednjeg uha
* zapaljenje mozga
* gubitak vida

- Pre svega posledice epidemije koronavirusa, jer iz straha od zaraze i pretvaranja ambulanti u crvenu zonu mnogi roditelji nisu vodili decu na vakcinaciju. Kada je u pitanju MMR vakcina, tu je izražen roditeljski strah i zato što je mnogi povezuju s pojavom autizma, što nema nikakve veze. Takođe, jedan od uzroka za ovu situaciju jeste i uticaj antivaksera i širenje dezinformacija, što mame i tate dodatno zbunjuje, zbog toga što im se plasiraju razne informacije! A ti ljudi, koji sebe nazivaju lekarima, nisu svesni koliko ugrožavaju zdravlje dece.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ozren

pre 1 godinu

Treba kazniti državu jer ne poštuje zakon.Sad će Grujičićka da preuzme sve u svoje ruke kao i što je radila u Komisiji za utvrđivanje zračenja u bombardovanju naše zemlje od strano NATO siledžija.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija