• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

16.01.2023

17:23

BOLEST KOJA HARA SRBIJOM MOŽE DOVESTI DO UPALE MOZGA, PA ČAK I SMRTI!? Epidemija prijavljena u Smederevu, širi se među najmlađima?

Društvo

BOLEST KOJA HARA SRBIJOM MOŽE DOVESTI DO UPALE MOZGA, PA ČAK I SMRTI!? Epidemija prijavljena u Smederevu, širi se među najmlađima?

Podeli vest

U Srbiji nedavno su se pojavile male boginje ili morbile koje mogu da izazovu slepilo, upalu uva, pluća, mozga pa čak mogu i da dovedu do smrti zaraženih, a to su najčešće deca upozoravaju lekari

Zavod za javno zdravlje zbog pojave morbila u Požarevcu je prijavio epidemiju u Smederevu, gde su hospitalizovani petoro nevakcinisane dece mlađe od dve godine, od kojih dvoje ima zapaljenje pluća, i jedna osoba nepoznatog vakcinalnog statusa (47 godina). Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" je pooštrio mere nadzora, a stručnjaci upozoravaju na širenje zaraze.

Ana Banko virusolog prof. dr sa Instituta za mikrobiologiju istakla je da su male boginje najzarazenijih infektivnih bolesti.

"Najzaraženija infektivna bolest"

- To znači da zaražena osoba s malim boginjama tu infektivnu bolest može preneti na čak 12 do 18 lica u svojoj sredini, odnosno na devet od deset neimunizovanih ljudi.

- Zbog toga je neophodan obuhvat vakcinacije i imunizacije za kolektivni imunitet preko 95 odsto, a mi smo dugo godina iza toga. Male boginje u dečjem uzrastu imaju višu stopu komplikacija i smrtnih ishoda, za razliku od drugih bolesti u dečjem uzrastu - istakla je prof. dr Banko za RTS.

Dodala je i da je obuhvat vakcinacije posle 2017, a naročito u vreme pandemije korone smanjen, pa je epidemija koja počinje u našoj zemlji bila očekivana.

- Najugroženija su deca do pete godine starosti. Postoje deca koja ne mogu da se vakcinišu zbog primarnih bolesti i deca koja zbog svog uzrasta nisu još stigla na program imunizacije i ona su suštinski najugroženija. Što se tiče komplikacija, one mogu da budu ozbiljne i za malu decu i za odrasle.

Posledice morbila podrazumevaju upalu pluća - pneumoniju, zapaljenje uha, imunodeficijencije - probleme sa imunitetom koji kasnije dovode do težeg obolevanja od drugih infekcija, neurološke ispade, slepilo, konačno zapaljenje mozga.

Ono što se razlikuje kod drugih infekcija je takozvana kasna komplikacija, u proseku nakon sedam godina, kad može doći do zapaljenja mozga, progresivnog oboljenja s teškim posledicama i potencijalno smrtnim ishodom.

Iscrpljujuća bolest

Pedijatar dr Saša Milićević za Kurir upozorava da su male boginje izuzetno opasne i za pacijente koji imaju poremećaj imuniteta, starije osobe i hronične i maligne bolesnike:

Takođe da je ova bolest teška i iscrpljujuća za dete i ako ne uzrokuje komplikacije, potvrđuje za Kurir i dr Jelena Mitrović, pedijatar.

- Praćena je curenjem iz nosa, visokom temperaturom, ospom i opštom anergijom organizma. Ova bolest je vrlo zarazna pa je dovoljno da osoba boravi u istoj prostoriji sa zaraženim da dobije morbile. Roditeljima bih poručila da ako imaju nedoumice oko davanja MMR vakcine, razgovaraju s pedijatrima, kao i da izvori koji tvrde da vakcina izaziva autizam nisu potkrepljeni medicinskim dokazima.

- Nekada i kod zdrave dece mogu da dovedu do komplikacija poput upale moždanih ovojnica i mozga. Nisu uopšte bezopasne, a naš kolektivni imunitet je slab, tako da se očekuje veći broj zaraženih, istako je za Kurir pedijatar dr Saša Milićević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija