• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rts

21.01.2023

13:27

DOK GLOBALNA EKONOMIJA PUCA PO ŠAVOVIMA, SRBIJA NAPRAVILA PRAVI POTEZ Evroobveznice su pun pogodak, kaže srpski stručnjak

Društvo

DOK GLOBALNA EKONOMIJA PUCA PO ŠAVOVIMA, SRBIJA NAPRAVILA PRAVI POTEZ Evroobveznice su pun pogodak, kaže srpski stručnjak

Podeli vest

U uslovima poremećenih tokova, Srbija nalazi načine da održi korigovanu makroekonomsku stabilnost, kaže za RTS ekonomista, profesor doktor Dragan Đuričin povodom vesti da je država emitovala evroobveznice, pri čemu je prikupljeno 1,75 milijardi dolara

Profesor doktor Dragan Đuričin je, govoreći o ekonomskim očekivanjima kada je reč o 2023. godini, rekao da globalna ekonomija puca po mnogim šavovima.

- Globalna ekonomija se od 2008. nalazi u krizi koja se kotrlja, koja se javlja u različitim formama i koju reaktivne ekonomske politike nisu uspele dosad da umire. I čovečanstvo je u regresiji, u poremećenim tokovima, sistemu vrednosti, ekonomija puca po mnogim šavovima", rekao je Đuričin.

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je da je Srbija emitovala evroobveznice denominovane u dolarima ročnosti pet i deset godina, pri čemu je prikupljeno milijaradu i 750 miliona dolara, uz najveće interesovanje investitora za srpske obveznice u istoriji. Đuričić kaže da je dobro što Vlada i Ministarstvo finansija prate trendove na globalnom finansijskom tržištu.

- Za prvih 15 dana januara prodaja obveznica na globalnom nivou je 40 procenata veća nego tokom cele prošle godine. Došlo je do strukturnih promena na tržištu kapitala koje idu u pravcu favorizivanja instrumenta finansiranja sa manjim rizicima, tako da državne obveznice, kao hibrid između akcija i kredita, postaju veoma atraktivne. Promet za prvih 15 dana bio je preko 600 milijardi dolara", naveo je prof. Đuričin.

Navodi da je Srbija ovim potezom pokazala sebi, ali i finansijskim posrednicima da je kredibilna.

- U uslovima poremećenih tokova, Srbija nalazi načine da održi korigovanu makroekonomsku stabilnost. Ovo je pozitivan odgovor svetskog finansijskog tržišta na naše makroekonomske fundamente", rekao je Đuričin.

Ističe da je reč o dobrom osmišljavanju cele transakcije, što je posledica praćenja trendova

- To je za nas prilika da dobijemo veći fiskalni prostor i nastavimo sa finansiranjem investicija sa uticajem: investicija u infrastrukturu – fizičku i digitalnu, koje obezbeđuju uticaj države na rast agregatne tražnje - rekao je prof. Đuričin.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miso

pre 1 godinu

A kamata samo 6,5% ?. Slusajuci Vucica mislio sam da su se samo nesposobni zuti zaduzivali po tako visokim kamatama ?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17