• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.01.2023

13:22

BEOGRAĐANKA SE VERILA U OPŠTINI!? I SVE KAKO BI POSEĆIVALA DEČKA U ZATVORU! Ali... Šta sad, kada želi brak sa drugim?! NOVI ZAKON JE SUPER

Društvo

BEOGRAĐANKA SE VERILA U OPŠTINI!? I SVE KAKO BI POSEĆIVALA DEČKA U ZATVORU! Ali... Šta sad, kada želi brak sa drugim?! NOVI ZAKON JE SUPER

Podeli vest

Ovo je jedna čudna beogradsksa priča, Beograđanki je tokom veze verenik odveden u zatvor. Pred njim je višegodišnja robija, kako bi se viđali ona je kod matičara u opštini potpisala da je u vanbračnoj zajednici sa njim, odnosno potvrdila da su vereni. Godine su prošle, a ona želi da se uda za drugog... Postavlja se pitanje - može li dokument iz opštine da joj pravi problem ili bude sporan prilikom njenog ulaska u brak sa drugim?

Beograđanka se verila u opštini, zvuči čudno, ali itekako je moguće. Ovo nije standardna priča, pa smo se pozabavili pitanjem, retko čujemo da se nekome to desilo, ali zakoni su takvi da ih moramo poštovati. A prema zakonu, devojka je i dalje verena i napismeno stoji da živi u vanbračnoj zajednici sa čovekom koji leži na robiji.

Naime, reč je o tome da je devojka potpisala saglasnost, njoj je ta povrda bila potrebna da mu odlazila u posete, drugačiji način nije postojao s obzirom da u to vreme nije bila njegova zakonita supruga. A njen verenik, robijaš, kako nije u mogućnosti da se sa robije bavi takvim stvarima, nije u obavezi da potpiše isti papir kao verenica, odnosno devojka koja je na slobodi.

- Ja sam otišla u opštinu "Voždovac", imala sam i dva dvedoka, sve isto kao da idem da se udam, samo što svedoke nisam nazivala kumovima, i sa mnom nije bio moj verenik. Kasnije sam mu odlazila u posete samo jer mi je taj papir to garantovao, da nisam to potpisala nikada ne bih mogla da mu odem - priča Beograđanka.

U međuvremenu, prošlo je vreme, godine su otkad je sklopljen "savez" kod matičara, a devojka je nastavila svoj život. Dečko je i dalje bio u zatvoru, ona je upoznala drugog i rešila da nastavi svoj život. Pred njom je drugi čovek, udaja, a nas je zanimalo da li devojka može da ima probleme kada sledeći put stane pred matičara, tačnije kad "stane pred oltar" i matičara koji će je venčati.

- Želim da se udam, sve regularno, u opštini i crkvi, a ne znam da li mogu!? Šta ako se prilikom mog ulaska u brak pojavi dokument na kom se ja i dalje vodim kao verenica i neko ko živi u vanbračnoj zajednici sa čovekom kog ne mogu da pozovem čak ni da raskinemo, a kamoli prekinemo nekim opštinskim putem na koji sam i ušla u celu stvar - zamislila se Beograđanka.

Može li devojka da se uda posle nekog vremena za drugog čoveka, bez da raskida opštinskim putem, tj na isti način na koji je ušla u priču sa čovekom koji robija? Za "Informer" je ovu malo nesvakidašnju situaciju objasnila Gordana Zorić, matičarka u penziji.

- Ako bi ona poželela da se uda za drugog, čovek na robiji nije ništa u dužnosti, on prosto nema ni mogućnost da se uključi u to. Ono što je novo, jeste zakon koji sada jednači vanbračnu zajednicu sa bračnom, te sve to sada i nije tako velika stvar, niti joj može praviti problem za dalju budućnost i brak - počinje penzionisana matičarka i dodaje:

- Danas takve stvari mogu da se urade i kod običnog notara, prosto se tome ne pridaje toliki značaj, ali ni to nije loše, jer ostavlja mogućnost devojci da svoj život nastavi da živi bez bilo kakve obaveze i kršenja pravnih pitanja.

Ako negde "zapne" zvati matičara, notara, ko može da najbolji način, a opet pravnim putem reši situaciju?

- Ako i dođe do nekih nedoumica, najbolje je konsultovati advokata, matičar više nema nikakve veze sa tim - završila je sagovornica "Informera".

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija