• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

27.01.2023

07:00

OMG, LOL, WTF, BTW... SVAKI TREĆI TINEJDŽER U SRBIJI JE NEPISMEN! Poražavajući rezultati PISA testiranja učenika osmog razreda!

Informer

Društvo

OMG, LOL, WTF, BTW... SVAKI TREĆI TINEJDŽER U SRBIJI JE NEPISMEN! Poražavajući rezultati PISA testiranja učenika osmog razreda!

Podeli vest

Zastarelost obrazovnog sistema, nečitanje knjiga, mobilni telefoni i društvene mreže samo su neki od uzroka što deca umesto uobičajenih reči koriste samo njima znane skraćenice i ne umeju da se izraze ni pismeno ni usmeno

Čak trećina osmaka koja završi osnovnu školu nije funkcionalno pismena, podaci su poslednjeg PISA testiranja!

Zastarelost obrazovnog sistema, nečitanje knjiga, upotreba mobilnog telefona i društvenih mreža samo su neki od uzroka za ovu poražavajuću statistiku, kažu prosvetni radnici.

Problemi sa malim fondom reči i nerazumevanje mnogih pojmova uočljivi su prilikom usmenog odgovaranja, ali i na pismenim zadacima. Umesto uobičajenih izraza učenici se ne libe da pred nastavnicima i profesorima koriste skraćenice poput "omg", "vrv", "lol", "bla-bla", kojima se međusobno sporazumevaju prilikom dopisivanja, ali i usmene komunikacije.

Mrzi ih da pišu

Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković upozorava za Informer da će pismenost dece biti sve gora i da se nešto pod hitno mora promeniti!

- Mladi ljudi žive brze, virtuelne živote. Otuđeni su od svakodnevnih stvari, ali i od potrebe za druženjem i komuniciranjem. Skraćuju jezik, kako govorni, tako i pisani. Urušavanje pravopisa i kulture govora počelo je sa pojavom mobilnih telefona, a zatim i društvenih mreža. Pisanjem SMS poruka zaboravilo se na upotrebu malog i velikog slova, a reči su počele da se skraćuju. Deca su izgubila potrebu da uopšte i govore. Ona danas ne znaju da izraze misli i osećanja, da predstave ono što su naučila - napominje Jankovićeva i ističe:

- Sve što su mogla deca su zamenila tehnologijom. Dovoljno je da prođete pored neke škole i da na odmoru vidite decu koja ćute i gledaju u telefon, dok igrališta zvrje prazna. To je tužno i poražavajuće za sve nas, a biće sve gore. Krajem godine trebalo bi da stignu novi rezultati testiranja, koji će, sigurna sam, biti gori od ovih. Situacija je veoma alarmantna i smatram da mora da se menja obrazovni sistem i celokupno funkcionisanje društva. Decom moramo da se bavimo i učimo ih zdravim navikama i pravim vrednostima!

Gori od naših đaka su Crnogorci i Bosanci

PISA testiranje je, inače, program Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD). Zadaci koji se daju učenicima su iz čitalačke, matematičke, naučne i finansijske pismenosti. Cilj je da se prikupe podaci o kvalitetu, učinku i pravednosti obrazovnih sistema jedne zemlje.

Na poslednjem PISA testiranju naša zemlja je od 79 država zauzela 45. mesto. Što se tiče zemalja u regionu, ispred nas su Slovenija na 21. i Hrvatska na 29. mestu, a niže pozicije zauzele su Crna Gora (52) i Bosna i Hercegovina (62). Prva dva mesta na testiranju zauzela su deca iz Kine i Singapura.

Izmeniti sistem

Sa njom je saglasan i predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić. Glavni problem u našoj zemlji je taj, dodaje on, što učenici uče kampanjski, sa nerazumevanjem, ali i što malo čitaju i mrzi ih da pišu!

- Deca ne znaju da uče sa razumevanjem, da pamte trajno ono što nauče. Gotovo da i ne čitaju knjige, pa čak ni obaveznu lektiru... Bubaju napamet, samo da dobiju dobru ocenu, a kada to prođe, odmah sve zaborave. Sve više komuniciraju preko poruka, društvenih mreža, i to skraćenim, čudnim jezikom, samo njima znanim. Još je strašnije to što oni takvu vrstu komuniciranja doživljavaju kao normalnu i koriste je i tokom rada u školi. Njih mrzi čak i da otkucaju poruku, pa šalju glasovne. Zato je problem pismenosti sve više izražen i biće samo još gore - objašnjava Antić.

Prema njegovim rečima, osim moderne tehnologije, jedan od problema jeste i zastarelost obrazovnog sistema.

- Sam program nastave mora da se oslobodi nepotrebnih lekcija. Udžbenici bi trebalo da imaju više praktičnih primera i slika. Nastavnicima bi trebalo omogućiti da se stručno usavršavaju, da budu u korak sa vremenom i navikama. Ulaganje u nastavni kadar, materijal, učionice, korisne udžbenike, laptopove i radionice dovešće do boljeg znanja i boljih rezultata - smatra naš sagovornik.

Rečnik današnjih tinejdžera:

omg - o bože
vrv - verovatno
btw - inače
lol - smešno
bla-bla - i tako dalje
prenk - nasamariti
krindž - blam
wtf - šta se događa
iks de - zadovoljstvo

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 1 godinu

Rekoh ja da su Srbi polupismeni i polu obrazovani četnički šljam!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija