• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.01.2023

16:18

Ministar Vučević otkrio spomen-bistu heroju sa Košara potpukovniku Goranu Ostojiću

www.mod.gov.rs

Društvo

Ministar Vučević otkrio spomen-bistu heroju sa Košara potpukovniku Goranu Ostojiću

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otkrio je danas u Bačkom Dobrom Polju spomen-bistu potpukovniku Goranu Ostojiću stradalom načelniku štaba 63. padobranske brigade, zajedno sa Marinom Ostojić suprugom stradalog heroja sa Košara.

Venac kraj spomen-biste položili su izaslanik predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Milorad Veljović, ministar Vučević u pratnji načelnika Uprave za ljudske resurse (J-1) Generalštaba Vojske Srbije brigadnog generala Sava Iriškića i komandanta 63. padobranske brigade brigadnog generala Nenada Zonića, članovi porodice potpukovnika Ostojića, predstavnici državnih, pokrajinskih i lokalnih vlasti, predstavnici Udruženja veterana 63. padobranske brigade i mnogobrojni građani.

Obraćajući se prisutnima, ministar Vučević rekao je da je čast, ponos, ali i velika odgovornost govoriti pred „istinskim junacima koji su časno ispunjavali svoju vojničku zakletvu“ i dodao da su „slabe naše reči za njihova dela“ i da je teško govoriti o nekome „ko je bio hrabar i hrabriji od najhrabrijih, junak nad junacima“.

- Naša obaveza kao država Srbija je da se ovo nikada ne zaboravi i da nemamo opet protok vremena od gotovo 25 godina, a da se ne setimo svojih heroja ili da to tiho i stidljivo govorimo ili da pokušaju ponovo da nam izbrišu sećanje i pamćenje na ono što smo i ko smo. Srbija nikada ne sme da dozvoli da se zaborave svi junaci i svi oni koji su se borili za građane naše države da bismo mi danas mogli slobodno da pričamo na svom jeziku, da bismo mogli slobodno da živimo. Nikada nećemo zaboraviti ljude kojima je ljubav prema Srbiji bila iznad ljubavi prema sopstvenim životima. Zato su njihovi podvizi večni, a njihova imena uklesana u ime koje najlepše zvuči – Srbija - naglasio je ministar odbrane.

 

Prema njegovim rečima, potpukovnik Goran Ostojić Ostoja bio je jedan od najboljih mladih oficira u nekadašnjoj Vojsci Savezne Republike Jugoslavije, a sudbina je učinila da ode u večnost i legendu „kao najveći patriota, div, junak velikog srca, najhrabriji među najhrabrijima“.

- Poginuo je tog prokletog 28. jula 1998. godine u rejonu Juničkih planina, u blizini nadaleko čuvene, sada i epski opevane, karaule Košare. Poginuo je komandujući najboljima među najboljima, svojim vojnicima čuvene i slavom ovenčane 63. padobranske brigade. Poginuo je naš Ostoja sprečavajući ilegalno naoružavanje šiptarskih terorista i njihovo ubacivanje iz Albanije na Kosovo i Metohiju - rekao je ministar Vučević i dodao da je Ostojić kao načelnik štaba 63. padobranske brigade, bio omiljen kao starešina, neustrašivi ratnik koji je dao svoj život na oltar otadžbine pokušavajući da iz zasede izvuče svoje kolege, braću i saborce, te poručio da njegovo rodno Bačko Dobro Polje, njegov Vrbas i cela otadžbina Srbija ne smeju nikada da ga zaborave.

Foto: www.mod.gov.rs

Ministar odbrane rekao je da za razliku od onih koji su se stideli i ćutali o našim junacima, danas Srbija ponosno govori o istini, herojstvu, drugarstvu, patriotizmu, o Bici na Košarama, i ne samo o njoj, i odaje počast stradalim junacima.

- Danas Srbija jača svoju vojsku, jer nema države bez snažne vojske i više nikada se neće ponoviti da neko administrativnim merama ukida naše slavne jedinice, da neko oduzima zastave 63. padobranskoj ili 72. brigadi, jer su te zastave ovenčane njihovim pobedama i odlikovane stradanjem njihovih pripadnika. Danas Srbija, a siguran sam i sutra, neće se odreći nijedne jedinice ni svoje vojske i svojih junaka, jer je to obaveza i njihov amanet prema nama. Srbija je svesna da će uvek biti i roda i izroda, ali nikad neće dozvoliti da se baci ljaga ili senka prošlosti na naše heroje. Snažno i ponosno ćemo čuvati našu Srbiju. Na to nas obavezuje i Goran Ostojić i mnogi drugi heroji koji su stradali gde god Srbi žive - naglasio je ministar Vučević.

Foto: www.mod.gov.rs

Kako je istakao, „nećemo dirati tuđe, ali ćemo braniti slobodnu i nezavisnu Srbiju“.

- I to je obećanje Velikom Ostoji i svim herojima i njihovim porodicama. I to je obećanje vama veterani, našem narodu. Obećavam da se naša Srbija neće odreći slobode i nezavisnosti i da ćemo dati sve od sebe da nastavi da jača, da pobeđuje na svim poljima, da hoda uspravno i da bude ponosna. Teško da ćemo ikada uspeti da dorastemo vašem herojstvu, ali činićemo sve da nijedna buduća generacija ne bude morala da podnese žrtve koje ste vi podneli da bismo mi danas živeli slobodno i ponosno. Neka je večna slava i hvala potpukovniku Goranu Ostojiću, junaku otadžbine i heroju za sva vremena. Hvala za slobodu koju ste branili zbog svih nas i svih budućih generacija - rekao je ministar odbrane i naglasio da je sloboda Srbije „bila i ostaće najveća vrednost za koju živimo i za koju umiremo“.

- Neka je večna slava svim junacima, svim jurišnicima i svim oslobodiocima u svim oslobodilačkim ratovima u kojima je učestvovala naša otadžbina i naš narod. Neka živi naša jedina otadžbina, slobodna, suverena i nezavisna Srbija - zaključio je Vučević.

Foto: www.mod.gov.rs

Predsednik opštine Vrbas Predrag Rojović istakao je da je opština rado prihvatila inicijativu Udruženja veterana 63. padobranske brigade za podizanje spomen-biste heroju sa Košara u njegovom rodnom selu i na taj način mu oda počast.

Foto: www.mod.gov.rs

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Andjelko Spremo

pre 1 godinu

Major Goran Ostojić je herojski poginuo sa još četvoricom saboraca u borbi sa teroristima u Juniku kod Dečana 1988.godine.Bitka na Košarama je bila 1999.godine u vreme NATO bombardovanja.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59