
Željko Kovačević
Još tri beogradska restorana dobila Mišelinovu preporuku! Oni su najbolji među najboljima
U prostorijama Turističke organizacije Srbije (Čika Ljubina 8) dodeljena su Mišelin priznanja za još tri beogradska restorana koji su se našli u renomiranom Mišelin vodiču za 2023. godinu.
U saradnji sa TOS, organizaciju dodele priznanja pomogla je i kompanija Metro Cash & Carry Srbija.
Prestižni Mišelinov vodič za 2023. godinu sadrži imena tri nova restorana u Beogradu.
Ovogodišni dobitnici Mišelinove preporuke kvaliteta su "Metropoliten Grill", "SkyLounge" i "Twenty Two".
"Metropoliten Grill" se nalazi u bizini Muzeja savremene umetnosti, a u centar pažnje stavlja mediteransku kuhinju.
"SkyLounge" nudi savremenu kuhinju sa internacionalnim ukusima i predstavlja spoj azijskih i mediternskih uticaja.
"Twenty Two" se nalazi u sastavu hotela Metropol, a kuhinja je poznata po kvalitetu, a prijatno iskustvo upotpunjuje lokacija (nalaze se na desetom spratu) i panorama grada od 360 stepeni kojaomogućuje gurmanima da dožive neverovatan pogled na zalazak sunca.
Željko Kovačević
Izborom ova tri restorana na prestižnu listu, ona je postala bogtija i sada broji čak 17 restorana iz Srbije koji nose oznaku Mišelinove preporuke za najbolje restorane.
17 beogradskih restorana sa Mišelinovom preporukom
Čak 17 beogradskih restorana nalazi se u Mišelinovom katalogu preporuke. Ovo je spisak svih 17:
- JaM
- Mezestoran Dvorište
- Homa
- Iva New Balkan Cuisine
- Enso
- Twenty Two
- The Square
- Ebisu
- SkyLounge
- Salon 1905
- Langouste
- Comunale Caffe e Cucina
- Metropolitan Grill
- Legat 1903
- Magellan
- Gušti mora
- Bela Reka
Na dodeli nagrada prisustvovao je veliki broj gostiju iz zemlje i inostranstva, a prisutnima su se obratili Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma, Marija Labović, direktorka Turističke organizacije Srbije i generalni direktor Metro Cash&Carry Srbija André Rinnensland.
Željko Kovačević
- Do samo pre par godina organizacija svečanosti na temu selekcije beogradskih restorana za Michelin vodič bila je vizija koju smo imali, kojoj smo težili i do koje smo, uz angažovanje svih nas, i došli. Aktivno smo radili na unapređenju saradnje i konkretizaciji aktivnosti sa turističkom privredom, što se direkto reflektovalo kroz povećanje broja selektovanih restorana u pomenutom vodiču. Dolazak Michelin-a u Srbiju dodatno je doprineo boljoj vidljivosti i pozicioniranju naše zemlje kao turističke destinacije na svetskom tržištu, a u prilog tome govori činjenica da je za 33% stranih turista gastronomija osnovni motiv dolaska. Prezentovanje gastronomske turističke ponude Srbije je šansa za kreiranje brenda zasnovanog na autohtonim vrstama proizvoda i to je prilika da se gastronomija Srbije izdiferencira kao poseban turistički proizvod - izjavila je Dunja Đenić, pomoćnica ministra turizma i omladine.
Željko Kovačević
Nadamo de da će ovi restorani, koji su do sada dobili Mišelinovu preporuku zbog svog kvaliteta, jednoga dana stati rame uz rame restoranima koji su osvajali i Mišelinovu zvezdicu.
Šta su Mišelinove zvezdice?
Mišelinove zvezdice su najveće i najvrednije priznanje u kulinarskom svetu koje dobijaju restorani sa pestižnom ponudom i uslugom.
Mišelin je 1900. godine počeo da izdaje svoj turistički vodič Evrope, kako bi se novi vozači ohrabrili da posećuju lokalne restorane na svojim putovanjima.
Braća Andre i Eduard Mišelin su te davne 1900. godine izdali vodič koji je sadržao korisne informacije za vozače uključujući mape, listu automehaničarskih radnji, benzinskih stanica i hotela.
Posle dvadeset godina u vodiču su počeli da se pojavljuju i restorani kategorisani po utvrđenim kriterijumima koji su brzo izazvali pažnju šire javnosti. Videvši popularnost kategorisanja restorana, braća su unajmila tim privatnih inspektora, koji su u tajnosti obilazili i ocenjivali restorane.
Kako zaraditi zvezdu?
Pre nego što stavite svoje vreme i energiju kako bi ste zaslužili te čuvene zvezde, uzmite u obzir da Michelin koristi anonimne inspektore za procenu restorana i nikad ne znate kada ih možete očekivati.
Niko sa sigurnošću ne zna šta je potrebno da bi se zaradila Michelinova zvezda, ali postoje priče onih koji su osvojili zvezdu:
- čista kuhinja,
- osoblje koje posvećuje pažnju detaljima,
- jela koja se pripremaju sa francuskim naglaskom dobijaju pažnju od Michelin-a,
Danas mnogi prestižni svetski kuvari, ali i posetioci restorana, smatraju Mišelinove zvezdice oznakom kvalitetnog restorana.
Kada dobijete prvu zvezdicu
Kada zaradite svoju prvu zvezdu, možete očekivati puno nove poslovne i međunarodne medijske pažnje, ali i mnogo više pritiska.
U stvari, "zarađivanje" Michelinove zvezde može imati psihološki uticaj na kuvare, jer nastoje da zadrže svoj status sa zvezdicom nakon što ih vodič prepozna.
Treba da budete posebno spremni ako zaradite zvezdu u malom gradu.
Nakon zarađivanja jedne zvezde, možda ćete hteti i dve, tri zvezdice... Nažalost, ovo može potrajati godinama, tako da budite sigurni da to razumete kako biste izbegli izgaranje.
Dobitnici zvezdica uživaju prestiž, slavu i čast. Uz to, mnogim restoranima poveća se broj posetilaca nakon dodele Mišelinove zvezdice (dok oni koji izgube zvezdice iskuse obrnuto).