• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: V.J.

07.02.2023

10:33

RISTA SE VRATIO KUĆI! Ovako sada izgleda oporavljeni ris kog je auto udario na Đerdapskoj magistrali (FOTO)

Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Društvo

RISTA SE VRATIO KUĆI! Ovako sada izgleda oporavljeni ris kog je auto udario na Đerdapskoj magistrali (FOTO)

Podeli vest

Mužjak risa koji je tokom prošle godine u novembru mesecu pronađen povređen na području Nacionalnog parka ,"Đerdap" Donji Milanovac, oporavljen u Zoo vrtu u Boru , vraćen je u svoje prirodno stanšte.

Ris Rista (Lynx Lynx) kako su ga nazvali nadležni u Nacionalnom parku "Đerdap" star je između pet i sedam godina  a u njegovom zbrinjavanju čitavom akcijom koordinisalo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Njega je krajem prošle godine povredio automobil na Đerdapskoj magistrali i on je do momenta vraćanja bio pod nadzorom veterinarske službe Borskog Zoo vrta u kome mu je pružana adekvatna zdravstvena pomoć i nega.

Foto: Ministarstvo za zaštitu životne sredine

Oporavljen ris Rista

Tek nakon što je nadležno Ministarstvo za zaštitu životne sredine odobrilo, ris Rista je  ponovo vraćen na područje Nacionalnog parka "Đerdap"  uz GPS ogrlicu , preko koje će moći da se obavlja nadzor i praćenje njegovog daljeg kretanja u narednih godinu dana. Preko ogrlice će se koristiti podaci preko kojih će se utvrditi veličina teritorije po kojoj se kreće ova životinjska vrsta, koja spada u zaštićene vrste u Srbiji.

Inače, na teritortiji Nacionalnog parka "Đerdap" Donji Milanovac  ovom jedinkom nastanjeno je 10 do 12 primeraka. Prema procenama stručnjaka u Srbiji ima od 40-60 jedinki.

Na vraćanju ovog pegavog mužjaka, risa Riste,  bila je  uključena  stručna i naučna javnost, pa pored nadležnih iz Nacionalnog parka "Đerdap" Donji Milanovac i Ministarstva za zaštitu životne sredine , prisustvovali su i predstavnici Zavoda za zaštitu prirode Srbije i Biološkog fakulteta  Univerziteta u Beogradu, do Zoo vrta u Boru i veterinarskih službi Bor.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija