• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

11.02.2023

16:07

"Otvorena vrata" vojnih škola i ove subote

www.mod.gov.rs

Društvo

"Otvorena vrata" vojnih škola i ove subote

Podeli vest

Zainteresovani za upis u vojne škole posetili su danas Vojnu akademiju, Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu “1300 kaplara” u okviru akcije „Otvorena vrata“ koja se održava svake subote tokom februara i marta od 10 do 13 časova.

Svi zainteresovani učenici i njihovi roditelji bili su u prilici da se iz prve ruke upoznaju sa nastavnim planom i programom, smeštajnim kapacitetima, kao i uslovima konkursa i procedurama za upis.
 

Mladiće i devojke na Vojnoj akademiji dočekao je kapetan Miodrag Živkov komandir voda u kadetskoj brigadi koji je odgovarao na sva pitanja u vezi sa načinom školovanja i života na Vojnoj akademiji. Kapetan Živkov posebno je istakao značaj sada već tradicionalne akcije “Otvorena vrata”.
 
- Akcija je osmišljena sa ciljem da potencijalnim kandidatima omogući da na licu mesta od starešina i kadeta saznaju sve ono što ih interesuje, u vezi sa školovanjem u Vojnoj akademiji. Tu mogu da vide sve od smeštajnih kapaciteta, preko kabineta, sportskog centra i streljane. Konkurs će biti otvoren od 15. februara i svi kandidati moraju da ispunjavaju opšte i posebne uslove - rekao je kapetan Živkov.

Sa potencijalnim kandidatima razgovarao je i kadet Nikola Malić koji je treća godina Vojne akademije na smeru pešadija. On je posebno pozvao mlade da dođu na Vojnu akademiju i vide sve mogućnosti koja ona pruža.
 
- Moja porodica baštini tradiciju vojnog poziva. Voleo sam, volim i voleću vojnu uniformu i naoružanje tako da je ovo bila jedina opcija koju sam ja imao još od malena. Kako je vojvoda Živojin Mišić rekao, “Država se oslanja na vojsku, a vojska na uskospecijalizovani komandni kadar, a to su oficiri”, jasno je da je Vojna akademija bila jedini put za mene - rekao je kadet Malić i pozvao zainteresovane kandidate da se upoznaju sa uslovima konkursa preko sajta Vojne akademije dodajući da ova visokoškolska ustanova obezbeđuje uslove smeštaja, knjiga za školovanje i stipendiju tokom školovanja.

Foto: www.mod.gov.rs


 
Mladići i devojke danas su videli sobe u kadetskom internatu, kabinet naoružanja i motora i motornih vozila, kao i sportski centar.

Anica Šajkić iz Beograda nosi pozitivne utiske sa Vojne akademije i nada se da će ispuniti sve uslove konkursa.
 
- Utisci su zaista lepi. Meni nije prvi put da sam na “Otvorenim vratima”, bila sam i prošle godine i dosta toga mi se dopalo i tada. Još od sedme godine imam želju da upišem Vojnu akademiju, deka mi je bio vojno lice i taj poziv mi je predstavio na jedan slikovit način. Ja želim da ispunim njegovu želju, ali i svoj san da upišem Vojnu akademiju - rekla je Anica.
 
Načelnik Vojne gimnazije kapetan bojnog broda Miroslav Ćitić naglasio je da su vrata internata u Humskoj 22 svake subote od 10 časova otvorena za sve one koji žele da saznaju sve informacije vezane za upis u Vojnu gimnaziju i Srednju stručnu vojnu školu. Veliki broj kandidata i njihovih roditelja, ističe načelnik Ćitić, dolazi kako bi saznali šta je to specifično i karakteristično za srednjoškolsko vojno obrazovanje, kao i po čemu se razlikuje od civilnih škola.
 
- Nastavni plan i program Vojne gimnazije usaglašen je sa nastavnim planom i programom gimnazija opšteg smera u Republici Srbiji, ali ima i dosta vojnih sadržaja, opšte vojnih predmeta. Takođe, ima i posebnih oblika nastave od vojnih obuka u plivanju u periodu prilagođavanja, obuke u skijanju do velikog broja sekcija i vannastavnih aktivnosti. Upravo to je ono što Vojnu gimnaziju čini posebnom u odnosu na ostale srednje škole u Republici Srbiji - rekao je načelnik Vojne gimnazije i dodao da je internat nedavno renoviran, te da su uslovi za život i rad učenika znatno unapređeni.

Foto: www.mod.gov.rs

David Đorđević, učenik osmog razreda osnovne škole, došao je sa roditeljima u Internat Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole kako bi se upoznao sa uslovima upisa, života i rada u vojnim školama. Njegova majka Nataša Đorđević ističe da je David svoju odluku o školovanju doneo još u sedmom razredu osnovne škole.
 
- Otac radi u policiji, ja sam advokat po struci, tako da nikoga nema u vojsci, ali on je to još u sedmom razredu odlučio. Razgovarali smo sa njim i predočili smo mu i neke druge stvari, predložili neke druge škole, ali do danas odluku nije promenio. Čak i nema drugi izbor škole. Raspitivali smo se o uslovima i uspesima škole, i o daljem radu - rekla je Davidova majka naglasivši da podržavaju odluku svoga sina.

Foto: www.mod.gov.rs


 
Pored prilike da znanje stekne i razvije pomoću najboljeg nastavničkog i starešinskog kadra, Marko Panajotović učenik 48. klase Vojne gimnazije posebno ističe prednosti internatskog života.
 
- Ovo je mesto gde konačno mogu da pokažem za šta sam sve sposoban, svoje sposobnosti i mogućnosti. Mogu da ih ispoljim na najbolji mogući način i ovde sam shvaćen od nastavnika i starešina - navodi učenik Panajotović koji svim mladima koji bi želeli da upišu neku od dve srednje vojne škole poručuje da ukoliko žele u budućnosti da postanu jaka, snažna i savesna ličnost ovo je pravo mesto za njih.
 
Vojna akademija ove godine upisaće 175  kadeta, a Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije 17. U Vojnu gimnaziju  biće upisano 75 učenika opšteg smera i 30 učenika vazduhoplovnog smera, dok će u Srednju stručnu vojnu školu biti upisano 65 dečaka i devojčica.
 
Konkurs za upis u vojne škole biće otvoren 15. februara, a zainteresovani kandidati i kandidatkinje moći će da podnesu prijave do 31. marta 2023. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija