• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jovana Matijašević

15.02.2023

11:32

VELIKI PODVIG LEKARSKOG TIMA U KLINIČKOM CENTRU U BEOGRADU! Lekari spasili dečaka kojeg je SPRŽILA STRUJA (FOTO)

Privatna arhiva

Društvo

VELIKI PODVIG LEKARSKOG TIMA U KLINIČKOM CENTRU U BEOGRADU! Lekari spasili dečaka kojeg je SPRŽILA STRUJA (FOTO)

Podeli vest

Zahvaljujući lavovskoj borbi lekara, medicinskih tehničara i sestara u Kliničkom centru Srbije, moj je Ognjen (19) danas živ i oporavlja se nakon stravičnih povreda koje je zadobio kada ga je udarila struja na vagonu! Izgorelo mu je više od 45 odsto kože, glava mu je bila potpuno ugljenisana, ali danas na tu kobnu noć podseća samo još nekoliko ožiljaka koji će, uskoro, nadam se, biti izlečeni. Ovako u ispovesti za Informer priča Dejan Gajić, otac povređenog dečaka kome je dva meseca život visio o koncu.

Prema njegovim rečima, nesreća se desila 3. decembra na železničkoj stanici u Železniku. Zahvaljujući brzoj reakciji njegovih drugara, ali i velikom podvigu lekara, dodaje Dejan, izbegnuta je tragedija.

- Ognjen se sa drugarima dovezao do vagona i iz čiste radoznalosti rešili su da se popnu. Nije im ni na pamet palo da je sve pod visokim naponom i da je opasno po život!? Doduše, nigde i nije bilo upozorenja. Moj sin se prvi popeo na vagon da vidi šta ima tu. I, tu je zabavi bio kraj. Video se bljesak i on je samo pao. Ostao je bez svesti. Jedan od drugara je odmah počeo da ga reanimira, a drugi je zvao Hitnu pomoć i sledio njihove instrukcije. Deca su zaista odigrala ključnu ulogu. Odmah je odvezen u Urgentni centar, na odeljenje reanimacije, a zatim prebačen na Kliniku za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Supruga i ja smo istog trenutka stigli u bolnicu. Nismo znali šta nas čeka. Ali, kada smo videli njegove potpuno spaljene stvari, strah koji smo osetili ne može se opisati rečima. Tada je počela borba za njegov život i dani puni neizvesnosti - otkriva nam Dejan i nastavlja:

- Skoro dva meseca bio je u bolnici, životno ugrožen i svaki dan se vodila teška borba. Imao je više od 45 odsto tela u opekotinama, od glave do pete. Lekari, sa dr Ivanom Jovanovićem na čelu, ali i ostalo osoblje, dali su poslednji atom svoje snage da mu spasu život. Bilo je teško i napeto, ali su učinili pravo čudo, jer se ovakve povrede retko prežive. Dosta ožiljaka je skinuto, ostalo je još, ali uz terapiju i dobru negu, verujem da će se i to skloniti. Za sve nas, a pogotovo za Ognjena, ovo je bila velika lekcija. Zato bih poručio našoj omladini da vode računa i uvek dobro razmisle pre nego što požure da nešto vide ili probaju!

Zbog povrede propustio koledž

Ognjenov otac Dejan teška srca priznaje i da je zbog nesreće njegov sin propustio upis na koledž o kojem je dugo sanjao!

- Preko tenisa, koji godinama trenira, u januaru je trebalo da potpiše ugovor i da ide na studije na evangelistički univerzitet u Springfildu u Misuriju. Nažalost, ovu šansu je propustio, jer je bio još uvek u bolnici - otkrio nam je naš sagovornik.

Da je Ognjenov oporavak pravo čudo i da je na Klinici za plastičnu hirurgiju urađen pravi podvig, potvrdio je i plastični hirurg dr Ivan Jovanović, koji je i bio glavni u lečenju ovog tinejdžera.

- Na našu kliniku je stigao u izuzetnom teškom stanju, bez svesti. Bio je životno ugrožen, jer ovakva povreda je smrtonosna. Opekotine su mu zahvatile glavu, lice, vrat, grudi, stomak, genitalije, obe noge, deo leđa, stopala, šake. Zbog teškog stanja, morali smo tri puta da ga operišemo i svaki put smo znali samo jedno - da moramo da učinimo sve što je u našoj moći da ovom mladiću spasemo život, jer je tek počeo da ga živi, ima samo 19 godina - ističe dr Jovanović.
Svaka operacija je, napominje on, trajala po nekoliko sati, a stvar je dodatno otežavala činjenica da je Ognjenu bilo neophodno transplantirati kožu.

- Kod ovakvih povreda nije moguće iskoristiti kožu pacijenta, pa smo morali da nađemo donore. Imali smo tu sreću da su roditelji bili adekvatni davaoci i, naravno, odmah su pristali na intervenciju. U rekordnom roku smo uradili sve analize i operisali ih. Kod takvih intervencija koža se skida sa nadlaktica i butina i transplantira na oštećenu kožu. Sve je prošlo bez komplikacija i sve troje su se brzo oporavili. Nakon duge i teške borbe, Ogi se oporavio i konačno 20. januara otišao svojoj kući sa osmehom na licu. Oporavak teče odlično i naš mladi heroj danas se super oseća - kaže doktor Jovanović.

Tim lekara koji je učestvovao u ovom podvigu

* dr Ljiljana Jovanović
* dr Miodrag Karamarković
* dr Milena Lazarević Jurišić
* dr Branko Sudecki
* medicinski tehničari i sestre
* anesteziološki tim Klinike za opekotine i Urgentnog centra

Tražio slatkiše

A na pitanje šta ga je Ognjen prvo pitao nakon što se oporavio, kroz osmeh odgovara:

- Na zadnjoj kontroli me je pitao da li može da ide sa društvom u kafić?! A sećam se i da mi je nakon transplantacije reko da je gladan i da mu se jedu knedle.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Emilija38

pre 1 godinu

Bravo za najboljeg doktora. Svetski, a naš !!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17