• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/objektiv.rs

22.02.2023

10:13

STIŽU VELIKE PROMENE! Utvrđeni uslovi za polaganje državne mature - jedna stvar je KLJUČNA

Društvo

STIŽU VELIKE PROMENE! Utvrđeni uslovi za polaganje državne mature - jedna stvar je KLJUČNA

Podeli vest

Ministarstvo prosvete zabranilo je fakultetima da održavaju prijemne ispite i da na njima proveravaju znanje koje su učenici stekli tokom školovanja, zato što će se ova provera znanja vršiti na državnim maturama. Oni su dozvolili da fakulteti proveravaju sklonosti učenika, međutim fakulteti traže prelazni period.

Fakulteti su u prethodnom periodu zauzeli stav da državna matura ne može biti jedini uslov za upis, kao i da uporedo treba da se održavaju prijemni ispiti. Ministarstvo prosvete je odbilo taj zahtev uz objašnjenje da fakulteti koji budu hteli da, pored državne mature, organizuju dodatno propitivanje kandidata, imaće pravo na to, ali to neće moći da se zove prijemni ispit, već provera znanja i skolonosti.

Promena koja će se primeniti na ovu odluku jeste ta da pitanja koja će biti postavljena tom prilikom neće moći da budu iz gradiva koje je pređeno u srednjoj školi, jer će ono biti primenjeno na državnoj maturi.

Foto: Informer

Polaganje državne mature sa promenama

Odluku Ministarstva prosvete dekanima fakulteta juče je izneo ministar prosvete Branko Ružić.

Na jedan od najvažnijih zahteva: da pojedini fakulteti zadrže i prijemni ispit, Ministarstvo je predložilo da sklonosti i sposnosti kandidata mogu da se provere, ali kada je reč o pitanjima moraće da budu kreativni jer ona neće moći da se “uzmu” iz gradiva koje je pređeno tokom školovanja – kažu iz Ministarstva prosvete.

Pored zahteva fakulteta da se odobri period od nekoliko godina kada bi se održavali i matura i prijemni ispit, odluka Ministarstva prosvete je konačna. Ovakav stav ministarstva je utemeljen na tome da ne dozvoljavaju "paralelizam", već žele da podstaknu kreativnost.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija