• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/N. Marić

28.02.2023

07:00

SNEG KOJI JE VEJAO CEO DAN PARALISAO ZAPADNU SRBIJU! Hiljade domaćinstava ostale bez struje

Rina

Društvo

SNEG KOJI JE VEJAO CEO DAN PARALISAO ZAPADNU SRBIJU! Hiljade domaćinstava ostale bez struje

Podeli vest

Najkritičnije je u Novoj Varoši, Užicu, Bajinoj Bašti, Priboju, Kosjeriću i Požegi. Snežni nameti izazvali kolaps u saobraćaju, zatvorili škole.

Usled snažne mećave koja je zahvatila Zapadnu Srbiju na hiljade domaćinstava ostalo je bez struje. Najkritičnija situacija je u Novoj Varoši, Užicu, Bajinoj Bašti, Priboju, Kosjeriću i Požegi. Mnogi putevi su neprohodni, posebno ka selima i u planinskim krajevima, a u Priboju i Prijepolju juče su bile zatvorene škole.

Težak sneg

Predsednik opštine Nova Varoš Radosav Vasiljević kaže su od težine snega pokidane žice na dalekovodu, pa su meštani od nedelje ostali u mraku.

Pokidane žice

Sneg je pokidao žice na dalekovodu. Kvar je veliki i ne znamo kada će biti popravljen
Radosav Vasiljević, Nova Varoš

 

- U našoj opštini oko 400 domaćinstava nema struju. Kvar je veliki i ne znamo kada će biti popravljen. Ekipama "Elektrodistribucije" u Novoj Varoši treba vremena da se probiju do stubova dalekovoda u vrletnim predelima, nepristupačnim leti, a kamoli zimi. Sa izuzetkom Gornje i Donje Bistrice nadam se da će novovaroška sela ipak danas da dobiju struju. Problem je napravio mokar sneg, koji je opteretio niskonaponsku mrežu i iskidao je - kaže Vasiljević. On dodaje da je u samom gradu napadalo oko 35 centimetara snega, u prigradskim naseljima oko pola metra, dok je na planinama snežni pokrivač na pojedinim mestima oko dva metra.

Meštanka novovaroškog sela Rutoši Gordana Bjelić za Informer kaže da usled snežnih padavina njen sin nije mogao da dođe do posla, dok im je struja nestajala u nekoliko navrata.

- Naletela je mećava kakvu ne pamtimo, iako je ovaj kraj poznat po snežnim mećavama. Naša kuća je pored puta, ali je put bio toliko zavejan da sin nije mogao na posao u pilanu. Struja dođe, pa nestane, i tako ukrug. Hvala Bogu, imamo drva, pa se grejemo - kazala nam je meštanka sela Rutoši.

Ista situacija zadesila je Užice, Bajinu Baštu, Priboj, Kosjerić i Požegu. Snežni nanosi su izazvali kolaps u saobraćaju, a pod teretom snega rušila su se i stabla, od kojih su neka završila na parkiranim automobilima. Zbog zavejanih puteva i nastava u seoskim školama je prekinuta, a u prekidu je bio i železnički saobraćaj na deonici pruge između Užica i Prijepolja.

Meštani i turisti su na Zlatiboru satima bili u mraku usled kvarova na trafostanicama i dalekovodu. Putari užičkog i zlatiborskog kraja kažu da nisu spavali više od 24 sata kako bi se borili sa snegom koji je padao satima. Kako navode, više od 20 teških mašina radilo je na održavanju glavnih saobraćajnica.

- Pored snega, koji je napravio ogromne probleme, imali smo dosta palih stabala na kolovozu, koja su prekinula nekoliko putnih pravaca. Pored mašina i putara, na raščišćavanju su radili i meštani sa testerama i traktorima. Sada su putevi prvog prioriteta prohodni i ukinuta je zabrana za teretni saobraćaj. Čistimo i puteve drugog i trećeg prioriteta - kazao je Alen Mušanović iz "Puteva Užice".

Srušilo se drvo

I prvi čovek opštine Prijepolje Drago Popadić kaže da je u ovoj opštini situacija haotična zbog snega, koji je neprestano vejao satima. On navodi da je sneg oborio drveće na magistralu, zbog čega je u mestu Strugovi kod Brodareva prekinut saobraćaj prema Crnoj Gori.

- Sneg je oborio i bor koji se nalazi pored samog platoa Doma kulture u centru Prijepolja i ovaj je oštetio deo ulične rasvete. Drveće je padalo i na lokalni put u Prijepolju na deonici od Vakufa prema manastiru Mileševa. Pukom srećom niko nije nastradao - kaže Popadić.

Drvo umalo ubilo ženu i troje dece


Veliko stablo na gradskoj plaži u Užicu pod teretom snega palo je tik pored žene sa troje dece. Na svu sreću oni su zadobili samo lakše povrede od krošnje, koja ih je zakačila.

Sve se dogodilo kada su se žena i deca šetali plažom, a onda se iznenada pored njih srušilo stablo. Jedna prolaznica, koja je bila nekoliko metara iza njih, kaže da se prvo čulo pucketanje, a onda vrisak dece.

- Ogromno drvo je palo, činilo se, pravo na njih, ali na svu sreću uspeli su da ga izbegnu. Ubrzo su došle Hitna pomoć i policija. Videla sam decu da na nogama ulaze u kola Hitne pomoći - kaže ova prolaznica.

Prema rečima lekara iz Hitne pomoći, deca i žena su pregledani i u dobrom su zdravstvenom stanju, nakon što su zadobili lakše povrede.

 

Najkritičnije tačke


Sneg je zadao velike probleme putarima na Goliji, koji su pokušavali da jednu od najkritičnijih deonica preko Odvraćenice održe prohodnom.

- Put Odvraćenica - Preko brdo, koji vodi od Ivanjice ka Novom Pazaru, zatvoren je za saobraćaj zbog nebezbednosti. Mi smo angažovali mašine, koje čiste tu deonicu puta - kazao je Vitomir Arsović iz "Puteva Ivanjica".

Kolaps usled snega nastao je i na magistralnom putu Zlatibor - Nova Varoš, gde je došlo do poprečivanja kamiona. Takođe, preko Borove glave i Debelog brda na snazi je zabrana saobraćaja za teretnjake.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija