• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Olga Gracun

28.02.2023

20:05

OSNOVANA SUMNJA ILI MIT? Stručnjaci za Informer.rs otkrivaju da li MMR vakcine izazivaju autizam

printscreen, Pixabay

Društvo

OSNOVANA SUMNJA ILI MIT? Stručnjaci za Informer.rs otkrivaju da li MMR vakcine izazivaju autizam

Podeli vest

Vakcine ne izazivaju autizam, odgovorno tvrde virusolog dr Nada Kulić Kapulica i pedijatar dr Dejan Jonev.

Među brojnim roditeljima u Srbiji vlada mišljenje da MMR vakcina izaziva autizam, kao i da ima negativne posledice po zdravlje deteta, međutim stručnjaci poručuju da su ovo obične budalaštine.

Virusolog, doktorka Nada Kulić Kapulica, smatra da je teorija o povezanosti MMR vakcine sa autizmom potpuno neosnovana, kao i da je potekla od novinarskih članaka koji nisu imali adekvatne činjenice za njihove tvrdnje.

Foto: Printscreen You Tube

Nada Kulić Kapulica

Tekst iz časopisa izazvao paniku

- Krajem prošlog veka, 90-ih godina, ugledni časopis iz Engleske je uz pomoć grupe autora napisao članak, koji je posle prerastao u laž kojom su se mnogi vodili, govoreći o tome kako MMR vakcina izaziva autizam. Od tada traje borba već skoro 30 godina da se takva tvrdnja pobije – istakla je doktorka Kulić Kapulica.

Ovom tvrdnjom se ne vodi samo ona, već i pedijatar Dejan Jonev koji je siguran da su posledice članka izdatog pre skoro 30 godina sve veće kako vreme prolazi.

Šta je zapravo autizam?

Autizam je vrlo složeni razvojni poremećaj koji se javlja u ranom detinjstvu i traje do kraja života. Njegove karakteristike su slaba ili nikakva socijalna interakcija i komunikacija, ograničeni ponavljajući obrasci ponašanja kao i problemi pri učenju čak i osnovnih navika.

Smatra se da do nastanka autizma dovodi  više faktora. Prvi među njima je  nasleđe gena, iako se još uvek nije određeno koji tačno gen izaziva ovo stanje. Postoje mnoga objašnjenja ovog razvojnog poremećaja, ali prema nekim autorima njega uzrokuju vakcine korišćene u dečijem uzrastu. Međutim, ova hipoteza je ostala kontrovezna jer nije potkovana uverljivim naučnim dokazima.

Ovakva teorija još uvek je neprihvatljiva usled nedostataka pouzdanih dokaza, dok sa druge strane postoje naučne teorije koje govore o manjku uzročno-posledične veze između autizma i vakcine za morbile, zauške i rubeolu, poznatijom kao MMR vakcina.

- Hirurg iz Engleske je izgubio lincencu u svojoj državi upravo zato  što je podstakao članak koji govori o povezanosti MMR vakcine sa stanjem autizma. To bi bilo isto kao kad bih ja, kao pedijatar, pisao o hirurškim zahvatima i hirurgiji. On je tada napravio veliki problem, ne samo što je narod prestao da vakciniše decu, već su se pojavili antivakseri promovišući svoje tvrdnje da su vakcine štetne. Sve to utiče na narod, ali meni su nejasni lekari koji propagiraju štetnost vakcina i nevakcinisanje – izjavio je za Informer pedijatar dr Jonev.

Ugledni pedijatar smatra da povezanost između razvojnog poremećaja i vakcine dolazi zapravo zbog perioda kada se vakcina prima, odnosno kada se ispoljavaju znaci autizma.

- Početni znaci autizma mogu da se primete već u prvoj godini, ali možete biti sigurniji  tek  u periodu od prve do druge godine detetovog života. Tada su simptomi učestaliji i izraženiji, a to je upravo period nakon prve doze MMR vakcine. Smatram da su mnogi to povezali kao okidač za ovaj poremećaj iako to uopšte nije tačno. Ne postoji nikakva supstanca iz vakcine koja može da izazove autizam. Sprovedeno je dugogodišnje istraživanje i mnogo je para uloženo da se pronađe rezlog zbog kog MMR vakcina izaziva bilo kakav poremećaj, ali je dokazano da ona nikako ne utiče na dobijanje stanja autizma – rekao je dr Dejan Jonev.

U februaru je zabeležen visok broj obolelih od malih boginja u Srbiji, čak 36 osoba, što stručnjaci smatraju epidemijom uzimajući u obzir da je poslednjih 50 godina aktivna vakcinacija protiv ove bolesti.

- Deca koja su uzrasta od dve do šest godina, a nisu vakcinisana, izložena su alarmantnom riziku. Male boginje su strahovito infektivne, jako zarazne i vrlo lako se prenose naročito u kolektivu. Rupa u vakcinaciji se desila zbog epidemije koronavirusa koju smo do skoro imali širom sveta, ali takođe zbog nemara roditelja – rekla je doktorka Kulić Kapulica za naš portal.

Foto: Shutterstock

Vakcinacija beba

I specijalista pedijatrije, doktor Dejan Jonev, napominje da do epidemije dolazi zato što se dece redovno ne vakcinišu.

- Slab postotak vakcinacije dovodi do epidemije. Poslednjih godina je pao procenat vakcinisane dece. Još na fakultetu su nas učili da na svake tri do četiri godine neredovne vakcinacije dece će sigurno dovesti do epidemije. Bolesti koje su pokrivene MMR vakcinom bi do sada trebalo da budu iskorenjene, a mi sada u Srbiji u 21.veku  imamo epidemiju. To je žalosno – istakao je doktor Jonev za Informer.

Posledice mogu da budu fatalne

On napominje da neki roditelji nisu svesni rizika koji donose svaka od bolesti koje su pokrivene MMR vakcinom.

Kada je uvedena MMR vakcina?

MMR vakcina je uvedena kao obavezna početkom 70-ih godina prošlog veka sa ciljem da pomogne u prevenciji malih boginja, zauški i rubeola. Pre pojave vakcine, sva tri oboljenja su bila učestala i veoma smrtonosna usled čega je savetovano da se deca vakcinišu u uzrastu od 12 do 15 meseci prvom dozom, a od četvrte do šeste godine drugom dozom vakcine.

- Posledice u slučaju da obole deca koja nisu vakcinisana mogu da budu velike.  Sve to zavisi od narušenog imuniteta koji opet zavisi od redovnog vakcinisanja.  Takođe, u slučaju oboljevanja nevakcinisane dece može doći do komplikacija koje mogu biti opasne po život.  U poslednjoj epidemiji, koja je zahvatila ceo svet, najveći procenat fatalnih ishoda kod dece smo imali kod onih sa narušenim imunitetom  – ističe Dejan Jonev.

Roditelji koji su u dilemi da li da vakcinišu decu ili ne, odgovore traže ili na internetu ili kod izabranih lekara. Doktor Jonev ističe da je svojim trudom sagradio odnos sa roditeljima dece čiji je on izabrani lekar, pa su svi mališani vakcinisani.

- Stekao sam poverenje roditelja tako što sam svakom od njih strpljivo objasnio i izneo činjenice o važnosti redovne vakcinacije dece. Sva deca, koja su moji pacijenti, su vakcinisana u predviđenom roku, a to je uzrast između 12 i 15 meseci. Moja dužnost je da, kao lekar, uradim sve da pacijenti budu vakcinisani i zaštićeni i zato apsolutno savetujem da roditelji vakcinišu svoju decu MMR vakcinom – izjavio je pedijatar.

Virusolog, doktorka Nada Kulić Kapulica, deli mišljenje svojeg kolege i smatra da roditelji nisu svesni koliko vakcina zapravo može da zaštiti život deteta.

- Vakcinisana deca su 97% zaštićenija u odnosu na nevakcinisanu decu. To je veliki procenat koji sutra može uticati na život deteta. Smatram da roditelji apsolutno treba da vakcinišu svoju decu. Čak sam lično uticala na to da moja porodica i familija primaju redovno vakcinacine – ističe za naš portal doktorka Kulić Kapulica.

Prema izveštaju Svetske zdravstvene organizacije pregledano je jedanaest nezavisnih studija, kao i preko hiljadu slučaja i sve njihove detaljne pojedinosti su uzete u obzir. Nijedna od postojećih studija nije uspela da dovede u vezu rizik od pojave autizma ili autističnih poremećaja sa MMR vakcinom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Djordje

pre 1 godinu

Mogu da pricaju sta hoce, ali kumina cerka je katastrofalno odreagovala nakon primljene vakcine i promenila je svoje ponasanje. Kasnije joj je dijagnostifikovan autizam. Takodje, podstanarka moje taste ima cerku sa istim slucajem. Dakle, samo su meni poznata dva slucaja, a koliko ih ima?

Bobo

pre 1 godinu

Konačno da neko lepo objasni ovu kontroverznu temu!

prosigoj

pre 1 godinu

MMR izaziva autizam. Zato što, da bi se vakcine održale, dodaje se tečni metal živa. Ponegde se zadesi da u bočici ima malo više žive od dozvoljenog i taj višak oštećuje dečije nerve. Svi znamo kolika bi finansijska šteta nastala kad bi se priznali pravi rezultati istraživanja. Autizma nije bilo pre vakcina. Ovi "plaćenici" bi mogli bar da ćute...

Miki

pre 1 godinu

Bravo za Hrvatsku.Jedno je sigurno kako dadose helihoptere Ukrajini dace i Rafale.Bolje da se Rafali brukaju pred nadmocnim Ruskim lovcima nego vremesni F16 koji je bas prevazidjen i zovu ga kanta.Jos jedan ispravan potez korumpirane Hrvatske vlasti.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija