• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.03.2023

16:40

"Dunav osiguranje" ostvarilo 300 miliona evra bruto premije

Vladimir Lukić

Društvo

"Dunav osiguranje" ostvarilo 300 miliona evra bruto premije

Podeli vest

Kompanija "Dunav osiguranje" u 2022. godini ostvarila je bruto premiju od preko 300 miliona evra - za čak 100 miliona evra više nego pre svega pet godina. Taj rezultat je za naročito uvažavanje ako se ima u vidu da su za nama tri pandemijske godine i godinu dana rata u Ukrajini, koje su dovele do globalne ekonomske krize na koju je finansijski sektor posebno osetljiv, istakla je Ivana Soković, predsednik Izvršnog odbora Kompanije "Dunav osiguranje", u izjavi za medije 6. marta na Kopaonik biznis forumu nakon panela posvećenog osiguranju.

"Dunav" je i dalje tržišni lider sa bruto premijom koja je za čak 11,6 odsto veća nego u prethodnoj 2021. godini. Pritom, ostvaren je rast kako kod bruto premije neživotnih osiguranja (11,55%) tako i kod bruto premije životnih osiguranja (11,95%).

Inflacija je najviše uticala na porast visine šteta kojih nije bilo više nego prethodnih godina, ali je prosečna šteta bila drastično veća zbog porasta cena rezervnih delova i radnog sata. Kompanija je i u takvim okolnostima zadržala zavidnu efikasnost u rešavanju odštetnih zahteva i likvidaciji šteta, koje su dostigle 16,9 milijardi dinara (preko 144 miliona evra) i za 23,6% bile više nego u 2021. godini.

Foto: Vladimir Lukić

Ivana Soković, predsednica IO Kompanije "Dunav osiguranje"

U prethodnoj godini Kompanija je ostvarila neto dobitak od skoro 1,3 milijarde dinara (blizu 11 miliona evra). 

U cilju prilagođavanja vlasničke strukture tržišnim okolnostima, u saradnji s Ministarstvom finansija Republike Srbije, u Kompaniji je uspešno sprovedena transformacija društvenog kapitala. Time je ojačana njena kapitalna osnova i obezbeđena dugoročna stabilnost i solventnost. "Dunav" je svojim akcionarima u prethodnoj godini isplatio dividendu u ukupnom iznosu od 1,6 milijardi dinara. 

Foto: Vladimir Lukić

Panel - Budi u trendu, budi osiguran

Zahvaljujući odgovornoj politici Vlade Republike Srbije, koja ulaže maksimalne napore da se u turbulentnim vremenima očuva stabilnost privrede i obuzda inflacija, "Dunav osiguranje" računa da će nastaviti sa rastom svih parametara poslovanja i u ovoj godini - najavila je Ivana Soković. 

Foto: Vladimir Lukić

Ivana Soković i Milan Marić

Panel o osiguranju održan je pod sloganom "Prati trendove - budi osiguran". Na njemu je zaključeno da osiguranje nije trošak već investicija, te da ga ne treba vezivati samo za neprijatne događaje već i za lepe životne trenutke poput rođenja deteta, početka školovanja, kupovine stana... Soković ističe da je delatnost osiguranja u Srbiji visokoregulisana, a Narodna banka Srbije kao regulator i nadzor garant je zaštite osiguranika i njihovih interesa. U vremenima poput ovih, kada su katastrofalni događaji sve učestaliji, uloga i značaj osiguranja naročito dolaze do izražaja, te bi u saradnji s državom trebalo razmotriti uvođenje obaveznog osiguranja od katastrofalnih rizika, što bi snizilo cenu polise, zaštitilo imovinu građana i rasteretilo državni budžet, zaključila je Ivana Soković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija