• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/alo.rs

14.03.2023

11:26

SUTRA POČINJE PRIJAVA ZA PENZIONERSKE KARTICE! Donose brojne pogodnosti i olakšice za kvalitetniji život

Printscreen, Informer

Društvo

SUTRA POČINJE PRIJAVA ZA PENZIONERSKE KARTICE! Donose brojne pogodnosti i olakšice za kvalitetniji život

Podeli vest

Prijava za dobijanje penzionerkse kartice počinje sutra 15.marta dok njihovo korišćenje biće omogućeno penzionerima od 1. oktobra.

Za dva dana, 15. marta, penzioneri mogu da se uključe u akciju koja će im omogućiti značajne popuste za plaćanje računa, zdravstvene usluge i u radnjama.

Foto: Tanjug

Nova, velika kampanja pomoći najstarijim građanima počinje 15. marta. Tog dana penzioneri mogu da se prijave za penzionerske kartice.

Kako je istakao ministar finansija Siniša Mali, to je važna stvar i država i na taj način pokazuje koliko vodi računa o našim penzionerima.

- U sredu, 15. marta, krećemo sa kampanjom da pozovemo penzionere da se prijave za karticu, ali i društveno odgovorne kompanije da se uključe u akciju. Svako ko se prijavi za karticu imaće popuste u prodavnicama, u salonima, i tako će ne samo štedeti, već će ostvariti dodatni prihod kako bi im ostalo više novca za unučiće i decu - rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, prijave za penzionerske kartice kreću u filijalama PIO fonda od srede.

- Sve je spremno, formular je jednostavan. U svakoj filijali će biti osoba koja može da pomogne da se to sve popuni - objasnio je ministar Mali i dodao da će primena kartica početi od 1. oktobra.

Ko ima pravo na penzionerske kartice

Pravo na izdavanje penzionerske kartice ostvaruju korisnici prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja i to oni koji primaju penzije, novčane naknade za pomoć i negu drugog lica, novčane naknade za telesno oštećenje, privremene naknade po osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti. Pravo imaju i korisnici privremene naknade za vreme nezaposlenosti koji nisu prevedeni u invalidsku penziju i invalidna deca.

Ministar Siniša Mali je naveo da će svaki korisnik imati svoju karticu na kojoj će moći da skuplja bodove koji će mu posle omogućiti razne besplatne ulaznice, kao i popuste.

- Svaki penzioner će imati svoju karticu. To znači da će moći da skuplja bodove i besplatno posećuje muzeje i pozorišta. U maloprodajnim lancima će imati popuste na određene ili sve artikle. Doprinećemo kvalitetu života u trećem dobu - istakao je Mali.

Foto: Tanjug

Ministar Siniša Mali

Ministar je naveo i da će u sklopu pomoći penzionerima biti povećan budžet za PIO fond, kako bi još veći broj penzionera mogao besplatno da ide u banje. On je dodao i da je ovo samo mali deo politike prema penzionerima, i podsetio na najavu predsednika Vučića o dvocifrenom dodatnom povećanju penzija.

- Veoma važno mi je to da smo već imali najveće procentualno povećanje penzija, a imali smo povećanja i 2021. i 2020. godine, kao i jednokratne pomoći tokom pandemije. Samo ove godine smo dali 20.000 dinara penzionerima, a imali smo i povećanje od 20,8 odsto - podsetio je ministar finansija.

Ministar kaže da će prosečne penzije već krajem ove godine biti preko 320 evra.

- Najvažnije je povećanje penzija. Obećanje koje je predsednik Vučić dao ispunjavamo. Penzije su bezbedne i sigurne, tu nema igre. Kao što je predsednik obećao, rašće još više i brže - zaključio je ministar finansija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
usput

pre 1 godinu

U ni jednim novinama a ni u jednom tekstu se ne govori o važnosti izdatih penzionerskih kartica ranijih godina tj., dali one ostaju na snazi ili treba vaditi nove kartice. Znači nema instrukcija kako da se ponašaju imaoci penzionerskih kartica izdatih ranijih godina.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17