• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dejana Kljajić

23.03.2023

17:42

OVAKO IZGLEDA "PAKLENA OBUKA"! Traje 72 dana, marš za specijalce dug je 72 kilometra, a sve je u znaku Nemanjića... Ekipa Informera u poseti ELITNOJ JEDINICI VOJSKE SRBIJE! (FOTO)

Informer

Društvo

OVAKO IZGLEDA "PAKLENA OBUKA"! Traje 72 dana, marš za specijalce dug je 72 kilometra, a sve je u znaku Nemanjića... Ekipa Informera u poseti ELITNOJ JEDINICI VOJSKE SRBIJE! (FOTO)

Podeli vest

U kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu smeštena je 72. brigada za specijalne operacije Vojske Srbije, čiji su pripadnici obučeni za najrizičnije i najzahtevnije krizne situacije.

Specijalac jednom, specijalac uvek! Ovu rečenicu čujete od svakog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije!

Foto: Informer

Za slobodu i čast otadžbine! Ovo ćete pročitati na amblemu uniforme koju uvek nose.
Ekipa Informera posetila je specijalce u kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu. Dočekali su nas pod punom borbenom opremom, skrivenih lica, spremni na najteže zadatke.

Iz jedne prostorije čuli su se udarci... U toku je bila borilačka obuka... Lica skrivena maramama, do neprepoznatljivosti. Malo dalje iz streljane je dopirao miris baruta jer je u toku bila vežba gađanja.

Najdramatičnije scene odigravale su se napolju, na poligonima... Vežbalo se rešavanje talačke krize. Specijalci naoružani do zuba upali su u "seosku kuću", "likvidirali teroriste" i "oslobodili taoce".

Veliki izazov

Sa ove drame pogled nam je skrenuo ka drugoj grupi vojnika koji su se brzinom munje naglavačke spuštali niz banderu i spremno dočekali na noge.

Hrabri patriota

Svako ko je odan, hrabar, pod nabojem patriotizma ima priliku da se dokaže u najelitnijoj specijalnoj jedinici Bg dr Miroslav Talijan, komandant

Sada je ova najelitnija jedinica Vojske Srbije otvorena za prijem novih pripadnika.

Brigadni general dr Miroslav Talijan, komandant 72. brigade za specijalne operacije, ističe da mladi priključivanjem ovoj jedinici pokazuju šta mogu i šta smeju.

- Ovo treba da bude izazov za momke i devojke do 30 godina. Nemaju čega da se boje. Samo odlučno. Svako ko je odan, hrabar, pod nabojem patriotizma ima priliku da se dokaže u najelitnijoj specijalnoj jedinici. Mogućnost prijavljivanja imaju i oni koji nisu odslužili vojni rok sa oružjem. Oni će biti upućeni na osnovnu obuku u trajanju od 23 dana, posle koje će polagati zakletvu, a nakon toga počinje selektivna obuka. Ona traje simbolično, 72 dana ili deset nedelja. Svuda u svetu se naziva "paklena obuka". Marš kroz koji će proći kandidati za specijalce dug je 72 kilometra, a naoružanje i vojna oprema koju će tokom njega nositi na leđima teži su od 20 kilograma. Mi ovde živimo u znaku 72 i Nemanjića, našeg nebeskog zaštitnika Svetog Save - objašnjava komandant Talijan.

Specijalci na terenu i do tri meseca!

Komandant brigadni general dr Miroslav Talijan ističe da su prošle godine specijalci na terenu boravili skoro tri meseca.

- Kasarna u Pančevu neće biti baš svakodnevno radno mesto. Postoji radna mobilnost, a to podrazumeva prostor širom cele Srbije. Samo tokom prošle godine ovi specijalci, uključujući i komandni kadar, boravili smo oko tri meseca na terenu - rekao je Talijan.

Plata i ugovor

Prema njegovim rečima, posle obuke se pristupa rigoroznoj selekciji, a oni koji je prođu potpisuju ugovor sa vojskom na šest meseci.

- Kad istekne tih šest meseci, postoji mogućnost produženja ugovora o radu na period od tri godine, pa onda i njegovo obnavljanje. Početna plata će biti veća od 200.000 dinara i to jeste motiv više! Ali ne sme biti i osnovni. Ovo je jedan od dokaza da je država uradila dosta na poboljšanju statusa i standarda pripadnika Vojske. Uz sve to mladi imaju mogućnost da vremenom napreduju i postanu profesionalni pripadnici - podoficiri Vojske Srbije i ove brigade. Dobijamo odličnu podršku od države u opremi, brizi i podršci, a naoružanje kojim raspolažemo je svetsko - zaključuje Talijan.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija