• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.03.2023

15:11

SUTRA SU MLADENCI! Praznik ljubavi, kolačića i poklona koji slave mladi bračni parovi

Društvo

SUTRA SU MLADENCI! Praznik ljubavi, kolačića i poklona koji slave mladi bračni parovi

Podeli vest

Srpska pravoslavna crkva 22. marta slavi Dan Svetih Četrdeset Mučenika, praznik u narodu poznatiji kao Mladenci.

Srpska pravoslavna crkva  proslaviće sutra Mladence, kao pomen na Svetih četrdeset mučenika sevastičkih postradalih za veru Hristovu 320. godine. Svi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici/mladenci primaju goste u svoj dom, a oni im donose darove i tako im pomažu na početku bračnog života.

Praznik proslavljaju bračni parovi u prvoj godini braka, tako što u svoj dom primaju goste, koji donose poklone i na taj način pomažu mladencima na početku njihovog zajedničkog života. Smatra se da na Mladence moraju doći svi koji su bili na svadbenom veselju.

Foto: Pixabay

Ovo je praznik sa mnogo običaja u srpskom narodu. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića koji se premazuju medom. Oni se nazivaju mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Mladenci uvek padaju u vreme posta, tako da i hrana koja se sprema toga dana mora biti posna zbog zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

Ovaj pravoslavni praznik koji simbolizuje ljubav, sreću i sladak život, a u selu Veliki Izvor čuva se stari recept za pravljenje mladenčića koji su još jedan od simbola današnjeg dana.

Foto: Shutterstock

Mladenčići

Recept za mladenčiće

Sastojci:

500g brašna
40g svežeg kvasca ili 7g suvog
3 kašike šećera
pola kašičice soli
200ml vode
50ml ulja
rendana korica limuna ili pomoradže
med za premazivanje

Priprema:

Zagrejte vodu tek toliko da bude mlaka, pa skinite posudu sa ringle, dodajte kvasac, kašiku šećera i malo brašna i razmutite. Ostavite da odstoji pet minuta, dok kvasac ne počne da peni. U činiju sipajte preostalo brašno i dve kašike šećera, dodajte aktivirani kvasac, ulje, so i iznendanu koricu pomorandže ili limuna, pa zamesite testo. Ostavite da odstoji na toplom mestu pola sata, dok ne udvostruči volumen. Zatim premesite testo, razvucite ga pomoću oklagije na debljinu od pola centimetra, pa modlom ili rakijskom čašicom vadite kolačiće, ređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje, izbockajte viljuškom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene.

Vruće kolačiće izvadite iz rerne, premažite ih medom i služite.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17