• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/N.Marić

22.03.2023

07:00

IZGINUĆE VAM DECA, UKINITE IM TIK TOK! Stručnjaci za "Informer" apeluju na roditelje, sve je otišlo predaleko

Printscreen tiktok

Društvo

IZGINUĆE VAM DECA, UKINITE IM TIK TOK! Stručnjaci za "Informer" apeluju na roditelje, sve je otišlo predaleko

Podeli vest

Mladi imitiraju influensere sa ove društvene mreže i učestvuju u izazovima opasnim po život.

Izginuće nam deca, ukinite im Tik tok! Samo je pitanje dana kada će neko od njih nastradati zbog suludih izazova sa ove društvene mreže, upozoravaju stručnjaci za Informer. Stravični snimci koji su zaprepastili Srbiju pokazuju decu koja zarad lajkova skaču po plastičnom krovu jednog tržnog centra, kao i grupu đaka kako snima i bodri dečaka dok se jedva penje na najvišu granu drveta, klizavog od kiše!?

Povezani slučajevi

Stručnjaci za Informer navode da je ovo samo lančana reakcija dece na ekstremne video-snimke koje postavljaju influenseri na društvenim mrežama.

Edukator za bezbednost dece i mladih na internetu Katarina Jonev kaže da je opasno što deca rade ono što vide od popularnih tiktokera.

- Oni koji se snimaju svakodnevno, koje prati mnogo ljudi kao da nemaju dodir sa realnošću. Ne verujem da neki influenser ima lošu nameru kada ga neki pratioci imitiraju. Sigurno ne želi da neko strada ako se penje na most ili na neku visoku građevinu, kao što to on radi. Jasno je da influenseri apsolutno sve rade zarad pregleda i lajkova. Sve što snimaju ima za cilj da postane viralno, a deca sve to oponašaju - kaže naša sagovornica.

Izazovi koji roditeljima zadaju glavobolju


Poslednjih meseci među tinejdžerima kod nas i u regionu jedan od najpopularnijih izazova je onaj u kojem tinejdžer legne nasred ulice sve dok se automobil ne približi, a onda se brzo izmakne da ga automobil ne udari. Tu su snimci u kojima tinejdžeri ne leže, već dok se automobil približava, rade sklekove, a potom beže, kao u nekom akcionom filmu.

Postoje i ostale varijante izazova. Jedan podrazumeva da dete istrčava na zebru, napravi nekoliko sklekova i otrči u trenutku kad se pali crveno svetlo za pešake, malo pre nego što će se upaliti žuto svetlo za automobile.


Katarina Jonev apeluje na roditelje i starije da deci objasne kako funkcioniše virtuelni svet.

- Oni koji snimaju ekstremne selfije ili rade stvari koje mogu biti opasne po bezbednost obavezno u svojim snimcima moraju napomenuti da su takve stvari uvežbali i da ostali tako nešto ne pokušavaju. Nažalost, današnji roditelji retko sa decom pričaju i o drogama, alkoholizmu, bezbednosti u saobraćaju, a kamoli o opasnosti koja vlada na internetu. Deci svaki dan treba pričati o tome šta im se može dogoditi ako krenu stopama onih koji se snimaju dok rade opasne stvari... Čak i oni koji su "vešti" u svom poslu objavljivanja snimaka sa ekstremnih lokacija su gotovo osuđeni da im se nešto nepredviđeno dogodi. Nedavno je jedna poznata influenserka, dok se slikala na vrhu planine, pala u provaliju, nakon čega je preminula. Imamo slučajeve da se deca penju na vozove, gde može da ih udari struja, a potom te snimke šalju u vršnjačke grupe... Virtuelnih izazova je mnogo, a rešenje je da apelujemo na decu da misle svojom glavom - kaže naša sagovornica.

Zbog lajkova ostao bez slezine

Srbiju je krajem prošle godine šokirala vest da je upravo zbog Tik tok izazova jedan dečak u Subotici ostao bez slezine. Naime, on je napadnut u izazovu "razbijač lobanje". U njemu dvoje tinejdžera stoje iza leđa trećeg, koji skače uvis, a oni ga u trenutku kad treba da se dočeka na noge "čiste" - udarcem nogama izmaknu njegove, tako da pada svom težinom. Tinejdžer koji je učestvovao u ovom izazovu je izgubio tlo pod nogama, pao i prilikom pada na ruku zgnječio rebra, a istovremeno je došlo po povrede slezine, koja mu je nakon ukazane medicinske pomoći izvađena.

Pričati sa decom

Dečji psihoterapeut Maja Antonić za Informer navodi da je period rane adolescencije faza kada su u detetovom životu najvažniji mišljenje i ponašanje vršnjaka.

- Deca iz potrebe da budu prihvaćena i da pronađu svoje mesto u društvu pristaju na različite stvari. Zato je veoma važno od najranijeg uzrasta sa detetom graditi odnos bliskosti, poverenja i sigurnosti. Važno je sa decom biti iskren i otvoren. Sa decom otvoreno treba pričati o mogućim posledicama. Potrebno je dati im primere. Važno je da je roditelj upućen u interesovanja deteta i da otvoreno o njima priča - kaže Antonićeva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
lilit

pre 1 godinu

Ali ti "stručnjaci" bi trebalo da daju predlog da se i Informer ukine...

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija