• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Alo.rs

23.03.2023

09:36

DRŽAVA DAJE 300.000 DINARA! Ostalo je još malo vremena za prijavu, a evo na koji način to možete da učinite

Društvo

DRŽAVA DAJE 300.000 DINARA! Ostalo je još malo vremena za prijavu, a evo na koji način to možete da učinite

Podeli vest

Konkurs Nacionalne službe za samozapošljavanje (NSZ), odnosno dodela subvencija za pokretanje biznisa traje do 10. aprila.

Dodela subvencija Nacionalne službe za samozapošljavanje povodom pokretanja biznisa traje do 10.aprila.

Subvencija se dodeljuje u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 250.000, dok je za osobe sa invaliditetom rezervisan iznos od 330.000 dinara. Ova pomoć namenjena je nezaposlenima koji se vode na evidenciji NSZ i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva.

Kako je navedeno u konkursu, subvencija se dodeljuje radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač u njemu zasniva radni odnos.

Takođe, pravo na subvenciju može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. U tom slučaju, svako lice pojedinačno podnosi zahtev.

Foto: Freepick

Ko ima pravo na subvenciju?

Da bi ostvario pravo na subvenciju, prvi uslov je da nezaposleni građanin koji se prijavljuje bude prijavljen na evidenciju nezaposlenih NSZ. Takođe, neophodno je da je lice završilo obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji NSZ ili druge odgovarajuće organizacije.

Neophodno je i ispuniti ranije obaveze i izmiriti sva dugovanja prema Nacionalnoj službi za zapošljavanje, a lice koje podnosi prijavu mora da bude u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za de minimis državnu pomoć (pomoć koja nema značajan uticaj na narušavanje konkurencije na tržištu) u tekućoj fiskalnoj i prethodne dve fiskalne godine.

Foto: Pixabay

Sa druge strane, pravo na subvenciju ne može da se ostvari za obavljanje delatnosti sa spiska onih koje se ne finansiraju, za obavljanje poslova za koje je rešenjem o invalidnosti ili proceni radne sposobnosti utvrđeno da osoba sa invaliditetom ne može da ih obavlja, za osnivanje udruženja, kao i ako je već koristilo subvenciju sa samozapošljavanje koju je delom ili u celosti finansirala NSZ.

Spisak delatnosti koje se ne subvencionišu može se naći na sajtu NSZ.

Šta je potrebno od dokumenata?

Za podnošenje zahteva potrebno je imati popunjen zahtev sa biznis planom, koji je moguće naći takođe na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje, kao i dokaz o završenoj obuci za razvoj preduzetništva, ukoliko nije završena u organizaciji NSZ.

Ako zahtev podnosi osoba sa invaliditetom, potrebno je dostaviti i rešenje o invalidnosti ili proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja.

Dokumentacija se podnosi nadležnoj organizacionoj jedinici NSZ.

Foto: Shutterstock

Odluka o odobravanju subvencija donosi se na osnovu rang liste koja se formira uz pomoć bodova. Kriterijumi uključuju razvijenost jedinice lokalne samouprave na čijoj se teritoriji planira pokretanje biznisa, planirana vrsta delatnosti, kao i kategorija lica.

Takođe, važno je pomenuti i da je korisnik subvencije dužan da izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DRŽAVA NEĆE DOZVOLITI DA SE MLEKO PROSIPA! Stočarima sledi veća zaštita, A SADA JE NAJBOLJI MOMENAT ZA TO, evo zašto
Društvo

DRŽAVA NEĆE DOZVOLITI DA SE MLEKO PROSIPA! Stočarima sledi veća zaštita, A SADA JE NAJBOLJI MOMENAT ZA TO, evo zašto

Sa Kopaonika još jedna vest. Subvencije po hektaru ostaju 6.000 dinara uz dodatnih 3.000 dinara za gorivo, rekla je ministarka Jelena Tanasković na Kopaonik biznis forumu. Kaže da je unapređenje stočarstva strateški cilj države, te da će raditi na većem korišćenju podsticaja Evropske unije i Svetske banke kao i investicionih subvencija Razvojne agencije Srbije, koje će ove godine prvi put biti na raspolaganju poljoprivrednicima.

08.03.2023

17:02

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija