• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.03.2023

17:18

BOMBE PADALE OKOLO, ALI BILJANA I BRATISLAV NISU HTELI DA OTKAŽU VENČANJE! Mlada iz Prizrena uniformu zamenila venčanicom

printscreen rts

Društvo

BOMBE PADALE OKOLO, ALI BILJANA I BRATISLAV NISU HTELI DA OTKAŽU VENČANJE! Mlada iz Prizrena uniformu zamenila venčanicom

Podeli vest

Nekoliko dana nakon što je NATO započeo bombardovanje SRJ, dvoje mladih ljudi koji su se nalazili na prvoj liniji fronta u Prizrenu, odlučili su da se venčaju, uprkos tome što su i tog dana bombe padale na sve strane.

Usred ratnih dejstava i dok su bombe sejale smrt širom Srbije, Biljana i Bratislav našli su se u Prizrenu, oboje u vojničkim uniformama i sa puškama u rukama. Da u ratu nije sve tako crno i da život mora da se nastavi dokazali su upravo Bratislav i Biljana. Naime, između njih dvoje vrlo brzo rodila se ljubav koju su odlučili da krunišu venčanjem.

Foto: printscreen rts

Venčali se dok su bombe padale

Drugog maja u Prizrenu uz prisustvo dva svedoka venčali su se, a u trenutku dok su potpisivali kod matičara začula se detonacija, a sve je zabeležila kamera čuvenog ratnog snimatelja Mirka Lukanovića, a sve je emitovano u jednoj emisiji na RTS.

Mlada je uniformu na kratko zamenila belom venčanicom dok je mladoženja bio u vojničkoj uniformi.

Nakon venčanja kod matičara obavili su i crkveno venčanje u crkvi Svetog Đrođa u Prizrenu.

Foto: printscreen rts

Biljana i Bratislav

Ubrzo zatim, vratili su se na svoje položaje

Danas se navršava 24 godine od početka NATO bombradovanja SRJ. U napadu su učestvovale snage 19 zemalja Zapada, a akcije iz vazduha, koje su trajale 78 dana, izvedene su bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Konačnih podataka o broju žrtava bombardovanja nema, a prema podacima Ministarstva odbrane Srbije, poginuo je 1.031 pripadnik vojske i policije i oko 2.500 civila, od kojih 89 dece, a teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila i 5.173 vojnika i policajaca.

Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, zdravstvene ustanove, medijske kuće i vojni objekti.

Foto: printscreen rts

Venčanje koje Prizren nikada neće zaboraviti

Akcija NATO-a, koju su vlada SRJ, ali i pravni stručnjaci nazvali ilegalnom agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu, vođenih u Rambujeu i Parizu februara i marta 1999.

Bombardovanje SRJ okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, a usledilo je povlačenje vojske i policije iz pokrajine i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Foto: printscreen rts

Dok su bombe padale okolo održano venčanje

Po podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo 230.000 Srba i Roma, a vratilo se 800.000 izbeglih Albanaca.

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17