• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

25.03.2023

18:55

GAZDA MU NAPLATIO 310 EVRA ZA TAČKU NA VRATIMA, A MAJSTOR BI GA ODRAO ZA TRIPUT VEĆU CENU! Na mrežama burno, obojicu nazvali "nesrećnicima" (FOTO)

Pexels

Društvo

GAZDA MU NAPLATIO 310 EVRA ZA TAČKU NA VRATIMA, A MAJSTOR BI GA ODRAO ZA TRIPUT VEĆU CENU! Na mrežama burno, obojicu nazvali "nesrećnicima" (FOTO)

Podeli vest

Jedan podstanar izgubio je živce kada mu je stanodavac naplatio 310 evra za sićušnu ogrebotinu na vratima mašine za pranje sudova.

Nakon objave fotografije štete koju je podelio na društvenim mrežama, mnogo ljudi je osudilo stanodavca, a podržalo, kako tvrde, nepravedno oštećenog podstanara. Podstanar je objasnio i da mu je oduzet deo depozita zbog te "tačke" na aparatu.

– Agent za nekretnine je rekao da će to biti teško zakrpiti i da majstori traže 1.500 australijskih dolara da bi se zamenila cela vrata – napisao je na Reditu.

Foto: printscreen redit

Podstanar priložio sliku ogrebotine papreno naplaćene

Podstanar je u nastavku napisao da je uložio žalbu na oduzimanje dela depozita i da je spreman da se sudi, ako problem ne bude rešen.

U komentarima su obojica nazvani "nesrećnik", podstanar zbog paprene cene štete, a čovek koji je izdao stan zbog osobine da tako malu štetu naplati tako visoko!

Koji su troškovi podstanara?

Jedna od bitnjih stavki podstanarskog života su i troškovi koje imaju potpisivanjem Ugovora o zakupu stana. Pored ugovorene kirije, zakupac stana je u obavezi  da redovno plaća sve životne troškove načinjene za vreme njegovog života u stanu uključujući električnu energiju, račun za telefon, kablovsku, internet, infostan... 

Prema Ugovoru o zakupu stana, zakupodavac je u obavezi da izjavi da stan nije pod nikakvim teretima, te se može nesmetano koristiti i živeti u njemu. Sa druge strane, zakupac je u obavezi da sanira svaku štetu nastalu tokom korišćenja iznajmljenog stanja, kao i da nakon isteka ugovora, stanje stvari u stanu bude onakvo kakvim ga je zatekao pre useljenja.

Za one manje upućene u prava koja imaju podstanari, ali i njihove obaveze, bitno je istaći da zakupodavac ima pravo da jednom mesečno obiđe stan, kao i da proveri da li su plaćeni svi računi. 

Kada se radi o iznajmljivanju stanova, jedan od troškova je i depozit, a on je novčana nadoknada u visini od najmanje jedne mesečne kirije. Na taj način se zakupodavac osigurava od nepredviđenih troškova koje nije pokrio zakupac, poput oštećenja u stanu ili otkazivanja zakupa pre isteka predviđenog roka.

Kao što vidite u "Pravima podstanara" stoje jasno navedena pravila, kako podstanara tako i stanodavca, te je jasno naznačen način na koji se stanodavac štiti od oštećenja i ovo je potrebno znati pre bilo kakvog sklapanja ugovora između ove dve strane.

Kakav je vaš stav kada ste pročitali iskustvo muškarca sa Redita? Mnogima je jasno da stanodavca štiti jasno naznačeno pravo, ali i da je ovo prevelika cena za tako malu štetu. Pišite nam kako bi ste se vi postavili u ovakvoj situaciji...

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 1 godinu

Neka kupi istu takvu masinu, ostavi je gazdi, a on ponese sa sobom tu koju je ogrebao

Milašin

pre 1 godinu

U Usa nikad u životu zakupodavac nema pravo da uđe u stan da pregleda bilo šta osim ako ga zakupac pozove i to u slučaju neke popravke koju zakupodavac plaća(elek.šporet ili plinski,frižider,peć i bojler a oni su obično u podrumu )

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija