• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

26.03.2023

08:29

ŠTA AKO JE BEBA PRIMILA NEISPRAVNU BSŽ VAKCINU? Ovo je prava istina o povučenoj Torlakovoj seriji

Društvo

ŠTA AKO JE BEBA PRIMILA NEISPRAVNU BSŽ VAKCINU? Ovo je prava istina o povučenoj Torlakovoj seriji

Podeli vest

Iz zdravstvenih ustanova u Srbiji povučena je jedna serija Torlakove BCG vakcina, jer nema dovoljnu aktivnost. Zbog ove situacije mnogi roditelji su zabrinuti za bezbednost i zdravlje svoje dece, međutim pedijatri i Ministarstvo uveravaju da nema mesta panici.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da je 16. marta povučena jedna količina vakcine protiv tuberkuloze zbog minimalnog odstupanja od strogih zahteva specifikacije leka. "Torlak" je istovremeno snabdeo sve zdravstvene ustanove BCG vakcinama.

Iz Ministarstva su naglasili da roditelji nemaju razloga za zbrinutost, jer bebe u porodilištima primaju proverene bezbedne vakcine.

Sporna serija vakcina je povučena "nakon nekih pola sata" što je dospela u zdravstvene ustanove i pretpostavlja se da je za to vreme cepivo protiv tuberkuloze primilo "između 10 i 15 beba".

- Videli smo da postoje određena odstupanja u kvalitetu leka. Iako je njegova aktivnost bila preko 92 odsto, povukli smo, to je normalno i dešava se i u drugim zemljama. Apelujem na roditelje, kliničke studije pokazuju da nema potrebe da brinu, čak i pad od 50 odsto aktivnosti ne utiče na razvijanje imunskog odgovora - rekao je Luka Dragačević, direktor "Torlaka".

Foto: Shutterstock

Tekst potpisa

Odmah po dobijanju rezultata, Torlak je obavestio sve zavode i relevantne institucije.

- Postoji tačna procedura kako se postupa u ovakvim situacijama, mi smo to zadovoljili, svi zavodi su u kratkom roku obavešteni, serija akcina je stavljena u karantin kod njih i u roku od 24 sata povučena sa teritorije cele republike - rekao je Dragačević i kazao da je odmah zatim distribuirana nova serija, tako da nestašica nije bilo.

Da mesta za zabrinutost nema ističe i pedijatar dr Saša Milićević.

- Razumem da su roditelji uznemireni, ali stvarno nema mesta panici. Vakcine iz povučene serije nisu štetne po zdravlje dece, jedina šteta koja je sada naneta jeste nepoverenje u vakcine. Jedino što je sada problematično jeste da deca neće biti adekvatno zaštićena od kohovog bacila - izazivača tuberkuloze. Ta deca će verovatno morati da budu ponovo imunizovana, da bismo bili sigurni, a ni to neće imati posledice po zdravlje dece. Možda samo lokalno u vidu bola ili svraba na mestu uboda. BSG vakcina samo po sebi je bezopasna i ne štiti u potpunosti od tuberkuloze kao u ostalom ni jedna vakcina. Ako osoba dođe u kontakt sa kohovim bacilom postoji verovatnoća da će razviti bolest, ali sigurno ne teži oblik - rekao je dr Milićević.

Foto: pexels.com

Ipak, sa druge strane, dr Milanko Šekler, virusolog, kaže da ima previše pitanja na koja nemamo odgovor, a glavno pitanje je kako je uopšte sporna serija dospela u zdravstvene ustanove.

- Kako je uopšte mogla da se nađe u upotrebi, ako je takva stvar primećena tokom proizvođačkog procesa. Stvar je prosta, na osnovu čijeg predloga je povučena ova serija vakcine. Moje pitanje glasi ko im je skrenuo pažnju da vakcina nije kako treba?! Koje telo, koja institucija?! To što su oni povukli na osnovu minimalnih odstupanja, nisu smeli ni da ih daju u promet, ako su je već dali, onda su oni smatrali da je ispravna. Ako su smatrali da je ispravna, odakle im onda ideja da i nije tako ispravna?! To mene zbunjuje - rekao je Šekler.

Nije prvi put

Ovo nije prvi slučaj problema sa BCG vakcinama u Srbiji. Prošle godine bebe u porodilištima u Srbiji štitile su bugarske BCG vakcine. Javnost je ovo saznala nakon incidenta u GAK "Narodni front" kada je oko 600 beba primilo fiziološki rastvor umesto vakcine protiv tuberkuloze.

Do zabune je došlo zbog različitog pakovanja bugarske i Torlakove vakcine. Naime, Torlakova vakcina se pakuje zajedno sa rastvaračem, dok bugarska ima odvojeno suvu materiju i aktivnu supstancu. Tako je sestra mislila da je ampula u kojoj je aktivna supstanca, odnosno samo rastvarač zapravo cela vakcina.

Na glavno pitanje da li će deca morati ponovo da se imunizuju Šekler nema precizan odgovor, a kaže ni da ga trenutno niko nema.

- Ne znam koliko je odstupanje. Ono što sam ja video postoji minimalno odstupanje, i koliko sam ja video postoji minimalan broj pacijenata kod kojih možda imuni odgovor neće biti dovoljan. Tako piše u njihovoj definiciji... Mislim, okruglo pa na ćoše! Ni od jedne vakcine ne može da se očekuje 100 odsto zaštita. Sve zavisi od njenog kvaliteta, ali i od imuniteta onog ko ga prima. To nije vakcina nova, ona se proizvodi 100 godina. Kako sada odjedanput dva problema u šest meseci po pitanju iste vakcine sa Torlaka?! Oni treba da daju na uvid nekome iz Ministarstva zdravlja i instituta Batut da se vidi koliki je taj propust i da li bi bebe trebalo opet da se vakcinišu ili ne - rekao je Šekler.

Foto: Public

Zastarela oprema

U Institutu "Torlak" pre nekoliko dana je bila inspekcija Ministarstva zdravlja. Kako se nezvanično navodi, zaposleni tvrde da je problem sa vakcinom nastao zbog zastarela opreme, u koju decenijama nije ulagano.

- Sada je naloženo da se povuče serija koja je izašla na tržište, zato što nema dovoljnu aktivnost. U njoj nema ničeg štetnog, ali deca nisu dovoljno zaštićena - rekla je jedna od zaposlenih koja radi na proizvodnji vakcina u Torlaku.

Objašnjava da se godinama nije ulagalo u opremu i da je "liofilizator", koji se koristi u proizvodnju BCG vakcina, zastareo i da vakcina gubi na aktivnosti. Napominje da nov aparat, koji bi rešio muke u pogonu za BCG vakcinu, košta oko 350.000 evra.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija