• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.03.2023

10:36

NE NOSITE CRVEN KONAC OKO RUKE, POSEBNO GA NE STAVLJAJTE DECI! Upozoravao je vladika Nikolaj Velimirović, a onda je spomenuo i patrijarha Pavla...

printscreen

Društvo

NE NOSITE CRVEN KONAC OKO RUKE, POSEBNO GA NE STAVLJAJTE DECI! Upozoravao je vladika Nikolaj Velimirović, a onda je spomenuo i patrijarha Pavla...

Podeli vest

Crveni konac protiv uroka na rukama beba, dece i odraslih – šta Crkva kaže o crvenom koncu? Kako se u narodu pojavilo to praznoverje da crveni konac može da nas zaštiti od uroka i vradžbina? Evo šta je o tome govorio vladika Nikolaj Velimirović!

- Bog pomog’o! Ovde se radi o sujeverju – vera u slepi slučaj. Dakle, u pitanju je paganizam! Današnji hrišćani su sveli svoju veru na papir – krštenicu! A svojim postupcima i ovakvim poduhvatima svedoče da su daleko od istine po Jevanđelju i da traže pomoć od sebi nepoznatih sila - pričao je tada vladika i nastavio sa objašnjenjem:

Foto: Tanjug/AP

Vladika Nikolaj o crvenom koncu

 

 

- Vrag se dosetio kako da skine sa vrata krštenik – krsno znamenje (krst časni) i zameni crvenim koncem, poput amajlije, kao kakve zaštite protiv uroka! Od 100% novorođene dece, otprilike 95% nosi, odlukom svojih roditelja, do krštenja „crveni beleg“ iliti končić, a to je, navodno, zaštita dece... Prava zaštita je, zapravo, jedino moguća, kada svešteno lice pročita molitvu znamenja po rođenju prvog i osmog dana, ujedno i blagoslovenom vodom, prinova tj. dete, se okupa i priprema po navršenju od 40 dana za krštenje, a majci deteta molitvom u priprati hrama čita molitva Očišćenja nečistote po porođaju - reči su velikog vladike Nikolaja Velimirovića...

U praksi novozavetne crkvene istorije istog dana dete treba da se krsti. Međutim, retko ko poštuje to pravila po isteku od 40 dana, a to je čista umotvorina baba koje proriču, zapovedaju, gledaju u sudbinu i izmišljaju stvari.

- Na žalost narod njih više sluša nego Boga i Crkvu. Dešava se da je najčešće prestupna godina, pa ne valja da se krsti te godine, onda kum sad ne može ili živi u inostranstvu, pa kad dođe onda tek dete da se krsti. Onda je neko u familiji umro, pa ne valja, i tako dalje. Sve ovo vreme iščekivanja za krštenje deteta oni veruju da dete štiti crveni konac. To je, kao što vidite, propast, kako se plitko razmišlja...

Foto: Printscreen You Tube

Crveni konac i pogrešna verovanja...

Ogromno neznanje i veliki mrak je pokrio dušu našeg srpskog naroda, tvrdio je Vladika Nikolaj Velimirović još tada.

- Moja malenkost obavezno izgrdi na krštenju roditelje i kuma kad ugledam na ruci deteta crveni konac i da su se usudili da sa tim koncem crvenim se ponose kad dođu u manastir na krštenje i pretrpe sramotu kad makazicama odsečem, bacim na pod i zgazim konac, pre nego počnem svetu tajnu krštenja - pričao je, a onda i podsetio na pripoved patrijarha Pavla...

Foto: Tanjug/V. Dimitrijević

Tekst potpisa

- Ja rekoh i spasoh dušu. Tako i ti sestro, gde možeš svedoči istinu, a gde ne možeš i ne čuju te, jer su puni sebe i gordosti, ti se pomoli i predaj Bogu svoju molbu urazumljenja i biće bolje od bilo kakve rasprave svakako - rekao je patrijarh Pavle.

Dakle, prema Crkvi, nošenjem crvenog konca nećete postići ama baš ništa, osim što ćete se udaljiti od sopstvene vere i Boga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bg

pre 1 godinu

Koliko znam te iste koncice samo u skupljoj varijanti i vi prodajete u svakoj crkvi .

Mihailo

pre 1 godinu

U crkvi se ne prodaju crveni končići, već brojanice u različitoj, pa i u crvenoj boji!!!

Sasa

pre 1 godinu

Dali je patrijarh Pavle ovo izgovorio pre vladikine smrti,ili je vladika sa onog sveta citirao patrijarha?

istina

pre 1 godinu

To su STAROVERSKI običaji i nemaju nikakve veze sa judeohrišćanstvom.Simbolizam kao i paljenje velike vatre na zadnji dan-badnji dan kruženja sunca iznad zemlje nepokretne,da se sunce simbolički podseti da nam se ponovo vrati na ove naše prostore-podneblje i da nam ponovo život da ,preko majke zemlje - (marije !?).Sunce je " PERUN" i VID -svetovid !.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat?

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!
Planeta

Objavljen datum Putinove inauguracije!

Inauguracija ruskog predsednika Vladimira Putina, biće održana 7. maja, rekao je Andrej Klišas, predsednik Komiteta za ustavno zakonodavstvo i državnost u Savetu Federacije, javlja agencija TASS.

23.04.2024

15:33

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija