• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/alo.rs

29.03.2023

23:30

NA KOJIM POSLOVIMA RADE NAJSREĆNIJI RADNICI? Objavljena lista koja otkriva industrije s najsrećnijim radnicima, evo ko je osvojio prvo mesto

pexels.com

Društvo

NA KOJIM POSLOVIMA RADE NAJSREĆNIJI RADNICI? Objavljena lista koja otkriva industrije s najsrećnijim radnicima, evo ko je osvojio prvo mesto

Podeli vest

Izreka kaže da ako odaberete posao koji volite, nećete morati da radite ni jedan dan u životu. Istraživanje otkriva na kojoj poziciji se nalaze najsrećniji, a na kojoj najnesrećniji radnici.

Od trenutka kada završite školovanje, pa sve dok ne navršite oko 65 godina, ići ćete na posao skoro svaki dan – tako da pomaže ako u tome stvarno uživate. Ali, ako se ne osećate ispunjeno, novo istraživanje moglo bi vam biti inspiracija za promenu karijere.

Istraživanje je otkrilo industrije s najsrećnijim radnicima. A, ko je osvojio prvo mesto?

Ispostavilo se da zaposleni u naučnom i farmaceutskom sektoru blistaju od uha do uha, s ocenom sreće od neverojatnih 91,93 odsto. Nauka i farmacija takođe su bili najzadovoljniji kada su u pitanju pojedinačni faktori dobrobiti za mentalno zdravlje, osnaživanje posla i plata.

Foto: Shuterstock/Zastirnik potrosaca

Ukupna ocena sreće određena je na temelju odgovora na sedam faktora: pozitivan uticaj na druge, izgledi za karijeru, osnaživanje radnika, radni odnosi, pozitivan uticaj na mentalno zdravlje, plata i radna kultura. Ispitano je više od 2.500 stručnjaka u dobi od 18 do 70 godina iz 29 različitih delatnosti.

Radnici u industriji kreativne umetnosti i dizajna bili su drugi najsrećniji radnici s rezultatom od 83,81 odsto, dok su zaštita životne sredine i poljoprivreda na trećem mestu s rezultatom od 80,96 odsto. Dobrotvorni i volonterski rad imao je ukupnu ocenu od 76,66%, pri čemu su mnogi radnici zadovoljni pozitivnim uticajem koji je njihov posao imao na druge. Međutim, radnici dobrotvornih organizacija nisu se osećali cenjenima od strane svojih poslodavaca i njihovo zadovoljstvo platom i osnaživanjem posla bilo je ispod 40 odsto.

Foto: Pexels

Istraživanje je takođe otkrilo industrije s najnesrećnijim radnicima. Najniža ukupna ocena zadovoljstva pripada energetici i komunalnim uslugama, pri čemu je manje od 10 odsto radnika zadovoljno svojom karijerom. Samo 2,44 odsto radnika u industriji osećalo se srećno zbog toga što ih poslodavac ceni i podstiče.

Foto: Shutterstock

Prodaja je imala drugi najgori ukupni rezultat zadovoljstva sa samo 10,49 odsto radnika koji su tvrdili da su srećni. Industrija je takođe postigla najnižu ocenu za pozitivan uticaj na druge (7,14 odsto) i mentalno zdravlje (8,75 odsto).

Treća najnesrećnija industrija bili su pozivni centar i služba za korisnike, pri čemu su stručnjaci u ovom području posebno nezadovoljni kulturom na radnom mestu. Zapravo, samo 4 odsto radnika bilo je zadovoljno time.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17