• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

08.04.2023

19:49

NEMCI VRBUJU SRBE SVIH PROFILA ZA RAD!? A kad dođemo do cene smeštaja za koji nam traže... One su najveći šok

Reuters

Društvo

NEMCI VRBUJU SRBE SVIH PROFILA ZA RAD!? A kad dođemo do cene smeštaja za koji nam traže... One su najveći šok

Podeli vest

Nemačka novim zakonom, čiji je nacrt objavljen 29. marta, predviđa podsticaj za stanovnike koji nisu u Evropskoj uniji, a planira da privuče oko 50.000 radnika samo sa Zapadnog Balkana.

Zapošljavanje u ovoj zemlji se ostvaruje na tri načina, preko diplome, na osnovu najmanje dve godine radnog iskustva u relevantnom sektoru i preko ugovora sa poslodavcem. Međutim, postoji i nekoliko novina. 

- Prvi način zapošljavanja jeste i dalje kvalifikacija, odnosno nostrifikacija diplome i radni ugovor. Drugo jeste radno iskustvo, najmanje dve godine radnog iskustva u tom zanimanju koje žele osobe da obavljaju u Nemačkoj. Jedna novina u tom načinu jeste sama nostifikacija. Do sada je bilo neophodno da se podnese zahtev za nostrifikaciju odavde, međutim prema novom zakonu moći će da se obavlja paralelno u Nemačkoj. Znači moći će osoba da obavlja svoj posao u Nemačkoj i da se vrši nostrifikacija diplome i to je jako bitno i to je novina. I treća jeste potencijal - kazala je za emisiju Mi danas na K1 Emina Vojinović iz jedne agencije za zapošljavanje. 

Sagovornica objašnjava da se treći način zapošljavanja, potencijal, odnosi na kartu šanse, odnosno na sistem bodovanja.

- Oni su odredili da će morati da se sakupi minimum šest bodova. Najpre će se bodovati znanje jezika, gde osoba može da prikupi do tri boda. Ukoliko poseduje sertifikat engleskog jezika na nivou c1, to je još jedan bod. Druga kategorija jesu osobe koje imaju manje od 35 godina, one dobijaju dva boda i osobe koje imaju ispod 40 godina dobijaju jedan bod. Nostrifikacija ako se uradi iz Srbije nosi četiri boda. Nije neophodan ugovor, već će to biti kao traženje posla u Nemačkoj. Osoba će moći da radi i dodatni posao. Jedina caka jeste da će osoba morati da ima neku osiguranu sumu na računu u svrhu traženja posla - objasnila je Vojinović način zapošljavanja u Nemačkoj. 

Istakla je da ova zemlja traži radnike svih profila, ali da su ipak najpopularniji vozači, medicinsko osoblje, vaspitačice, zanatlije svih vrsta, konobari i kuvari. 

Foto: printscreen k1

Emisija o zaposlenju u Nemačkoj

Vojinović je otkrila da radnici za početak u najvećem broju slučajeva stanuju u stanovima koje dele sa drugim osobama i da žive u jednoj sobi koji plaćaju između 350 i 400 evra.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija