• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

16.04.2023

14:32

UKOLIKO IMATE PROBLEME SA VARENJEM SMETE DA POJEDETE OVOLIKO VASKRŠNJIH JAJA! Nutricionista objašnjava zašto ne možete da ih jedete KOLIKO HOĆETE

Shutterstock

Društvo

UKOLIKO IMATE PROBLEME SA VARENJEM SMETE DA POJEDETE OVOLIKO VASKRŠNJIH JAJA! Nutricionista objašnjava zašto ne možete da ih jedete KOLIKO HOĆETE

Podeli vest

Jaja su veoma hranljiva i zdrava namirnica koja se preporučuju svim ljudima u svakodnevnoj ishrani. Nutricionista Branka Mirković objasnila je za Informer.rs zbog čega trebate da budete umereni sa količinom jaja koja jedete, naročito ako imate zdravstvene probleme.

Jaja se lako vare i sadrže velike količine mikro i makro nutritijenata. Ona su sastavni deo naše svakodnevne ishrane, bilo da se pripremaju odvojeno ili u raznim pitama, kolačima, palačinkama, prženicama.

Foto: Printscreen You Tube K1 Televizija

Branka Mitrović nutricionista

- Zdrave odrasle osobe mogu da jedu: žene dva, a muškarci do tri jaja dnevno i svakodnevno. Mlade i zdrave osobe dok su u razvoju mogu da pojedu i veće količine dnevno. Računaju se jaja kada se posebno pripremaju ali i jaja koja se nalaze u raznim jelima i poslasticama pa su na određeni način nevidljiva - kaže Branka Mirković.

Jaja su sita

Veoma su zasitna, posle jaja javlja se dugotrajna sitost od tri do pet sati.

 - Imaju malo kalorija, a puno hranljivih vrednosti i zato su svakodnevno zastupljena u ishrani. To je i razlog što su sastavni deo najvećeg broja dijeta za redukciju kilograma - dodaje nutricionista.

Cena im je niska u odnosu na visinu nutritijenata.

 - Mnogi kažu kad imaju u kući jaja imaju sve i doručak i ručak i večeru. Jedno vreme su bila nepravedno "osuđena" da su uzrok povišenog holesterola, a posle četrdeset godina se pokazalo da je to ispitivanje bilo sa veoma mnogo  propusta i da se podatak ne može uzeti kao zakonitost. Mnogo više druga hrana pre svega ugljeni hidrati i industriski procesuirana hrana utiču na povećanje holesterola. Ali to ne znači da jaja možete jesti koliko hoćete. Budite umereni i koristite sve prednosti koje pružaju jaja - objašnjava Mirković.

Foto: Informer.rs

Jaja

Dnevna mera jaja

Deca treba da jedu od jednog do dva jaja dnevno, a kako rastu mogu konzumirati i više puta
nedeljno.

Zdravstvene tegobe i jaja

Osobe sa zdravstvenim tegobama treba da jedu žene dva, muškarci do tri jaja dnevno maksimalno dva puta nedeljno. Kod nekih bolesti jaja se povremeno i kratkotrajno ne preporučuju u ishrani.

 - Često se dešava da jaja na određen način pripremljena mogu izazvati probleme dok se vare. Uvek možete pronaći način koji vam odgovara. Najčešći uzrok lošeg varenja jaja je način pripreme na jako ugrejanom ulju. Probajte da jaja pripremate na masnoći ulju, masti ili puteru ali da bude manje ugrejano jer ćete tako izbeći mnogo neprijatnosti prilikom varenja. Ima puno razloga da jedete jaja, hranljiva su, jeftina, lako i brzo se pripremaju, veoma jednostavno se nabavljaju ima ih u prodaji i u najmanjim prodavnicama -  objašnjava Branka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija