• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

22.04.2023

07:31

POBEDA ZA NOVINARSTVO! Ilon Mask uklonio oznake za medije koji "sarađuju sa vladom"

printscreen

Društvo

POBEDA ZA NOVINARSTVO! Ilon Mask uklonio oznake za medije koji "sarađuju sa vladom"

Podeli vest

Ilon Mask, vlasnik društvene mreže Tviter, uklonio je oznake za medije koji "sarađuju sa vladom".

Tviter je prestao sa označavanjem medija, zbog kojeg su se mnogi mediji koji su prethodno dobili tu oznaku povukli sa te društvene mreže.

Iz Tvitera zasad nisu saopštili zbog čega su uklonili oznake.

Zbog oznake “medij koji finansira vlada”, sa Tvitera su se povukli američki NPR i kanadska televizija Si-Bi-Es, a povukao se i Švedski radio (Sveriges Radio) koji je dobio oznaku “medij koji se javno finansira”.

Nakon intervjua sa Ilonom Maskom, britanski javni servis Bi-Bi-Si je, umesto oznake “medij koji finansira vlada” dobio oznaku “medij koji se javno finansira”, nakon čega nije prestao sa objavljivanjem sadržaja.

U Srbiji su 2021. godine, takođe, mnogi mediji dobili oznaku “medij koji sarađuje sa Vladom Srbije”.

Foto: Privatna arhiva

Ljuban Kovačević

Ovim povodom oglasio se Ljuban Kovačević administrator Tvitera za Srbiju i region i kazao da ova odluka pokazuje hrabrost i predanost zaštiti nezavisnosti novinarstva.

- Pozdravljam odluku Ilona Maska i Tvitera da uklone medijske oznake "povezani sa vladom". Smatram da je ovo važan korak u zaštiti slobode medija i slobode izražavanja, koje su temeljne vrednosti u demokratskim društvima - kazao je Kovačević i dodao:

- U svetu u kojem su mediji često pod pritiskom političkih ili ekonomskih interesa, ova odluka pokazuje hrabrost i predanost zaštiti nezavisnosti novinarstva. Kada se mediji označe kao "povezani sa vladom", to često stvara dojam da su pod kontrolom ili uticajem vlasti, što može dovesti do gubitka poverenja javnosti u njihovu objektivnost i integritet.

Kovačević je istakao i da uklanjanje ove oznake pruža medijima veću slobodu u njihovom radu.

- Važno je da se medijima omogući nezavisnost i sloboda u izveštavanju, kako bi mogli obavljati svoju ulogu u informisanju javnosti i praćenju događaja od javnog interesa. Uklanjanje ove oznake pruža medijima veću slobodu u njihovom radu i pomaže u očuvanju slobode medija kao jedne od temeljnih vrednosti demokratije - rekao je administrator Tvitera za Srbiju i regon.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Janko

pre 1 godinu

A šta, kao ne radite šta vam Vučić peder kaže? Vi niste novinari, vi ste podguzne muve diktatora Vučića...

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija