• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Espreso

24.04.2023

22:42

STARO IME SA PRELEPIM ZNAČENJEM! Veruje se da donosi uspeh - Mnogi ne znaju da je njegovo poreklo iz OVE ZEMLJE

Shutterstock

Društvo

STARO IME SA PRELEPIM ZNAČENJEM! Veruje se da donosi uspeh - Mnogi ne znaju da je njegovo poreklo iz OVE ZEMLJE

Podeli vest

Starinsko ime Bosiljka je nekada bilo često na ovim prostorima, a mnogi ne znaju da zapravo potiče iz grčkog jezika

Imena grčkog porekla veoma su popularna u Srbiji. Aleksandar, Andrej, Dimitrije, Luka, Nikola, Petar, Stefan i Filip samo su neka od imena koje često dobijaju dečaci u Srbiji, a koja zapravo potiču iz Grčke. Lista imena za devojčice još je duža: Aleksandra, Maja, Helena, Andrea, Teodora, Irina, Ksenija, Zoja, Anastasija, Andrijana, Anđela…

Veruje se da još jedno ime koje je nekada bilo veoma popularno na prostorima Srbije, Crne Gore i Hrvatske takođe potiče iz grčkog jezika. Reč je o imenu Bosiljka koje se, istina, danas retko može čuti, iako ima moćnu simboliku.

Po nekim teorijama, ime Bosiljka ima koren u grčkoj reči "basileois", što znači carski, odnosno kraljevski. Zbog toga se veruje da će devojčice koje ponesu ovo ime biti veoma cenjene i poštovane i da će, slikovito rečeno, daleko dogurati u životu.

Foto: Pixabay

Postoji, pak, još jedna teorija o nastanku imena Bosiljka. Po njoj, ovo ime je nastalo u slavu biljke bosiljak koja je odvajkada veoma cenjena i poštovana u našem narodu.

Po tradiciji, bosiljak je prva biljka koju bi trebalo posaditi u bašti, pa bi tek posle nje trebalo saditi drugo cveće. Veruje se da bosiljak simbolizuje blagodat Svetog duha, pa shodno tome i da će devojčice koje ponesu ime Bosiljka biti blage, verujuće, pune nadahnuća za druge, plemenite i dobrodušne. U narodu je ostala izreka: "Ima dušu što na bosiljak miriše".

Najčešći nadimak koji se daje Bosiljkama je Bosa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Fifi

pre 1 godinu

Pa od kada pokušavaju da nam otmu KiM oni krše sve sporazume .

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija