• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.04.2023

12:09

Kretanje tržišta nepokretnosti u Srbiji u prvom kvartalu 2023. godine

rgz.gov.rs

Društvo

Kretanje tržišta nepokretnosti u Srbiji u prvom kvartalu 2023. godine

Podeli vest

U izveštaju Republičkog geodetskog zavoda nalazi se analiza tržišta nekretnina u Republici Srbiji za prvi kvartal 2023. godine, kao i uporedna analiza podataka u periodu od 2019. do 2023. godine. Ovaj izveštaj omogućava uvid u trendove cena i prodaje nekretnina u Republici Srbiji.

Izveštaj će biti koristan za investitore, kupce i prodavce nekretnina u Republici Srbiji zbog toga što analizira trenutno stanje na tržištu.

Tržište nepokretnosti u Republici Srbiji u prvom kvartalu 2023. godine beleži stabilizaciju.

Ostvareno je povećanje ukupnog obima novčanih sredstava za nepokretnosti koje su bile u prometu, iako je došlo do smanjenja broja transakcija, pokazuju podaci Republičkog geodetskog zavoda o stanju na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu ove godine.

Ukupna količina novca korišćena za kupovinu nekretnina iznosila je 1.642.369.253 evra što predstavlja rast od 2,6 % u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupan broj kupoprodaja na tržištu nepokretnosti u prvom kvartalu 2023. godine u Republici Srbiji bio je 29.275, što je za 9,5% manje nego u prvom kvartalu 2022. godine.

U glavnom gradu, Beogradu, u prvom kvartalu 2023. godine za prometovane nepokretnosti izdvojeno je 15,4 miliona evra više nego u istom periodu prošle godine. Količina novca na tržištu nepokretnosti u Beogradu iznosila je 828,4 miliona evra u prvom kvartalu 2023. godine, dok je u  prvom kvartalu 2022. godine iznosila 813 miliona evra.

U Beogradu najveći broj kupoprodajnih ugovora

Grad Beograd je zabeležio i najveći broj kupoprodajnih ugovora ukupno 6.924 ugovora. Najveći broj kupoprodajnih ugovora zabeležen je na području Prvog osnovnog suda u Beogradu, a najveći broj ugovora ukupno 464 zaključeno je u kancelariji Javni beležnik Srbislav Cvejić.

U prvom kvartalu 2023. godine najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima u prometu nepokretnosti u Republici Srbiji imao je promet stanova u iznosu od 861,1 milion evra, od čega je u Gradu Beogradu za stanove izdvojeno 537,1 milion evra. Učešće stanova u ukupnoj količini novca na tržištu u prvom kvartalu 2023. godine iznosio je 53%, što je za četiri procentna poena manje nego u istom periodu 2022. godine.

Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u prvom kvartalu 2023. godine 7% nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za 5 procentnih poena manje u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi. U prvom kvartalu 2023. godine 18% stanova u Republici Srbiji je plaćeno kreditnim sredstvima, što je za 10 procentnih poena  manje u poređenju sa prvim kvartalom 2022. godine.

Foto: printscreen

Beograd na vodi

Najskuplji kvadrati prodati u Beogradu na vodi

Najveće cene su postignute za stanove u Beogradu na vodi gde je najskuplji kvadrat prodat po ceni od 11.474 evra po metru kvadratnom, površine je 143 m2. Najskuplji stan, ukupne površine 383 m2, plaćen je 2.601.888 evra.

Ipak, nisu svi stanovi na lokaciji Beograd na vodi u kategoriji najskupljih, te je na ovoj prestižnoj lokaciji u prvom kvartalu najniža cena plaćena za metar kvadratni bila 3.264 evra.

Detaljan izveštaj možete pročitati na internet stranici Republičkog geodetskog zavoda www.rgz.gov.rs.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze
Srbija

I Srbija ima Brione! Evo gde se nalaze

Brioni su nacionalni park i čuveno hrvatsko letovalište koje čine nekoliko ostrva i danas se pominje kao omiljeno mesto za odmor Josipa Broza Tita. Ali, i Srbija ima Brione...

20.06.2024

17:51