• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.04.2023

23:47

OVO SU SVE ČEŠĆA IMENA KOJA RODITELJI DAJU SVOJOJ DECI! Mnogi misle da potiču iz Srbije - Ovo je prava istina o njihovom poreklu

Društvo

OVO SU SVE ČEŠĆA IMENA KOJA RODITELJI DAJU SVOJOJ DECI! Mnogi misle da potiču iz Srbije - Ovo je prava istina o njihovom poreklu

Podeli vest

Smatra se da je ime kruna čovekove ličnosti, a u mnogim plemenima prvo sačekaju da dete malo poraste kako bi se ispoljle njegove osobine i na osnovu toga mu dali ime.

Većina roditelja želi da svoje dete nazove imenom sa što lepšim značenjem, ali da ujedno ispoštuje i tradiciju svoje zemlje. U vezi sa tim mnogi roditelji posežu za starim biblijskijm i starim slovenskim imenima.

U poslednje vreme postaju popularna imena za koja se smatra da su naša, međutim, njihovo poreklo ne pripada ovoj teritoriji.

Sara – Ime hebrejskog porekla, koje ima korene u Bibliji. Sara označava ženu visokog ranga, knjeginju ili vladarku. Postoje i prevodi: princeza, boginja i visoka svetost. U Bibliji se spominje kao Avramova žena, a ovo ime se može naći i u Kuranu.

Irina– Ime grčkog porekla i označava spokoj ili mir. Razne varijante ovog imena postoje, kako u našem, tako i u stranim jezicima, pa se može čuti i Irena ili Jerina.

Nika – Ime grčkog porekla, koje pronalazimo u grčkoj mitologiji. Nika je kći Titana Palanta i boginje Stiks, a predstavljena je kao boginja pobede. U rimskoj mitologiji ona je Viktorija.

Foto: Pixabay

Emina – Ime arapskog porekla sa značenjem sigurna, pouzdana, verna. Varijacija ovog imena je Amina, kako se zvala majke poslanika Muhameda.

Zoja – Ovo je srpska varijanta grkog imana Zoe i znači život.

Zara – Ime arapskog porekla koje iznačava nešto što što sjaji. Na kurdskom jeziku ovo ime označava zlato. U slovenskom jeziku pandan Zari je Zorja, boginja svetlosti, te se kod Srba može naći Zora, kao varijanta ovog imena, dok je kod Rusa Zorja. Kod Slovena naziva se još i Zorja, Zora, Zarja, Zory, Zore ili Zorze, Zara- Zaranica. Značenje imena Zara se može tumačiti i kao izvedenica imena Sara.

Foto: Pixabay

Mia – Ime italijanskog porekla, a pretpostavlja se da je Mia skraćena varijanta imena Marija. Može se pisati sa J ili bez njega- Mija ili Mia. U romanskom jeziku označava milu osobu ili se prevodi kao fraza "mila moja".

Danijela – ime sterohebrejskog porekla, i znači "Bog je moj sudija". U Srba ovo ime vezalo se za reč "dan", te je davano ženskoj deci koja su se rodila po danu.

Anastasija – ime grčkog porekla, javlja se i u obliku Anastazija. U slobodnom prevodu znači- "Ona koja je vaskrsla". U našoj tradiciji Anastasija je bila žena Stefana Nemanje, rodonačelnika srpske svete loze Nemnjića.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija