• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.04.2023

08:57

Velika radost za Srbe u Mrkonjić Gradu: Patrijarh Porfirije osveštaće Hram Rođenja Presvete Bogorodice

www.spc.rs

Društvo

Velika radost za Srbe u Mrkonjić Gradu: Patrijarh Porfirije osveštaće Hram Rođenja Presvete Bogorodice

Podeli vest

Patrijarh srpski Porfirije osveštaće danas u Mrkonjić Gradu obnovlјeni Hram Rođenja Presvete Bogorodice koji je teško oštećen u poslednjem ratu 1995. godine, kada ga je granatirala hrvatska vojska.

 

Sveta arhijerejska liturgija, koju će služiti patrijarh Porfirije, počeće u 9 sati, dok će kulturno-umjetnički program biti priređen u 13.00 časova, objavlјeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić prisustvovaće dočeku patrijarha Porfirija ispred novoobnovlјenog hrama, osveštanju i svetoj arhijerejskoj liturgiji.

Patrijarh je dočekan sinoć ispred Hrama Rođenja Presvete Bogorodice, gde je služena doksologija njemu u čast, a potom i večernje bogosluženje, prenosi Srna. Patrijarh Porfirije je nakon doksologije poručio da tamo gde je Srbin vezan crkvom i verom, on zna ko je, kome pripada i ima svoj pravoslavni sistem vrednosti. Patrijarh je poručio da je crkva božija lađa, stub i tvrđava istine.

- Velika je radost što smo se okupili u Mrkonjić Gradu, gradu velikog oslobodioca kralјa Petra i to ne bilo kojim povodom, već da osvetlimo dušu ovog mesta, znajući da nas crkva vodi pravim stopama - rekao je patrijarh srpski u besedi.

Patrijarh Porfirije je ukazao da kao što je čovek bez duše utvara, tako je i zajednica, narod ili mesto bez hrama utvara ili leš. Hram Rođenja Presvete Bogorodice podignut je na mestu drevne crkvice koja je izgorela u požaru koji je 1883. godine zahvatio Varcar Vakuf, kako se nekada zvao taj grad. U obnovi, koja je počela 2013. godine učestvovali su parohijani, lokalna zajednica, kao i institucije Republike Srpske. Hram je pokriven bakrom, postojeći stubovi su ojačani novim betonskim stubovima, urađene su kvalitne kamene fasade, kameni podovi i uvedeno grejanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija