• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Novosti.rs

30.04.2023

19:30

NA DANAŠNJI DAN BOMBARDOVAN JE MOST U TRSTENIKU! Nadežda i Dejan bili su žrtve NATO agresije - I sat na zvoniku je prestao da kuca

Društvo

NA DANAŠNJI DAN BOMBARDOVAN JE MOST U TRSTENIKU! Nadežda i Dejan bili su žrtve NATO agresije - I sat na zvoniku je prestao da kuca

Podeli vest

Telo Nadežde Petričković (44) nađeno je u delu mosta koji nije potonuo, dok je telo Dejana Đorđevića izvučeno iz Zapadne Morave tog 30.aprila,1999.godine, kada je NATO bombardovao stari most na reci u centru Trstenika.

Trsteničani ne zaboravljaju žrtve. I danas popodne su položili cveće kod Spomenika poginulima u NATO agresiji i u borbama protiv albanskih teritosta 24.marta-10.jun,1999.

-Nadežda i Dejan poginuli su pre 24 godine tokom trajanje zločinačke NATO agresije, tom prilikom je i simbol našeg grada naš čelični most otrgnut sa obala Morave i nastojimo da iz godine u godinu pokažemo da smo dostojno potomci,koji pamte i sećaju se, generacijama koje stasavaju svedoče o tragediji koja je pogodila našu zemlju -poručila je Milena Turk, predsednica opštine Trstenik.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap/arhiva

U reku su Trsteničani bacili venac nezaborava za Nadeždu i Dejana, ali i 17 Trsteničana,koji su dali svoje živote braneći zemlju. Trstenik je patio kao i Srbija.

-Tokom 78 dana koliko su trajali napadi NATO alijanse porušene su mnoge škole, bolnice, mostovi. Načinjena je ogromna šteta, a ono što su nam uzeli, živote naše dece, naših vojnika i sugrađana ne može niko da plati, ni da vrati - rekao je Miša Nedeljković, predsednik opštinskog odbora Saveza boraca. 

Iako je od tragičnog stradanja sugrađana proteklo više od dve decenije, udari projektila pamte se dobro.Od detonacija je oštećeni hram Svete Trojice i crkveni zvonik.Sat na zvoniku visokom 33 metra prestao je da kuca. Nastradale su mnoge kuće. Stari čelični most izgrađen je davne 1899.godine, ali nije preživelo stogodišnjicu.

Tokom Prvog svetskog rata minirala ga je srpska vojska 1915.godine, sedam godina kasnije krenulo se sa rekonstrukcijom, a 1987.godine je detaljno popravljen. Od projektila 1999.godine, međutim, nije mu bilo spasa.Obnovljen je posle NATO bombardovanja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PLATINUM WOLF 2023

pre 11 meseci

Vežbaćemo zajedno sa NATO agresorima 17. juna u bazi „Jug". Tako SNS poštuje žrtve NATO okupacije 1999. godine...

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija