• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: D. Ć/infomer.rs

12.05.2023

07:00

VAPAJ MAJKE KOSTE K. Smesta zahteva da se njenom sinu omogući jedna stvar!

Printscreen TV5monde, Tanjug

Društvo

VAPAJ MAJKE KOSTE K. Smesta zahteva da se njenom sinu omogući jedna stvar!

Podeli vest

Miljana K. majka dečaka koji je u OŠ "Vladislav Ribnikar" pobio osmoro dece i portira, najpre je potpisala saglasnost za njegovo lečenje na psihijatriji, ali sad je promenila ploču.

Naime, Miljana K., majka dečaka koji je u OŠ "Vladislav Ribnikar" pobio osmoro dece i portira, tvrdi da je Kosta zdrav i da lekari treba da ga puste iz bolnice.

Dobro obavešteni izvor Informera pojašnjava da je Miljana K. potpisala saglasnost za lečenje svog sina samo dan nakon što je Kosta, posle jezivog masakra u školi, smešten u psihijatrijsku bolnicu.

Kisić: U stalnom smo kontaktu sa majkom

Darija Kisić, koja je na čelu Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, kazala je da su njeni saradnici i radnici Centra za socijalni rad u svakodnevnom kontaktu sa Kostinom majkom Miljanom.

- Kad se uzima izjava od maloletne osobe, mora biti prisutan bar jedan roditelj ili neko iz Centra za socijalni rad. Ovde je Centar prisutan od prvog momenta. U skladu sa svim procedurama veštačenja morate da imate saglasnost roditelja za maloletno dete. Prvi je u stan na Vračaru otišao Centar za socijalni rad, gde su bile dečakova majka i sestra, obavljen je razgovor i ukazano im je na potrebu davanja saglasnosti za lečenje dečaka. Nije nadležnost Centra da odredi koliko će neko negde biti zadržan, za to imamo pravni sistem - kazala je ministarka.

- U to vreme Kostina majka je još bila u šoku zbog zločina koji je počinio njen sin, pa je na nagovor lekara i radnika Centra za socijalni rad pristala da potpiše saglasnost. Međutim, kad je malo došla sebi, tražila je da povuče tu saglasnost, tvrdeći da je potpis stavila u stanju šoka i da nije mogla racionalno da razmišlja. Ona je svesna da je njen sin krivično neodgovoran, pošto nema navršenih 14 godina i da je jedini način da se on drži u bilo kakvoj izolaciji taj da bude zatvoren u bolnici, na obaveznom lečenju - napominje naš izvor i dodaje:

- Ona se oštro protivi tome da joj sin do kraja života provede u ludnici i sad na sve načine pokušava da ga izvuče na slobodu.

Na drugoj strani, advokat Jugoslav Tintor objašnjava da će o boravku Koste K. (13) u psihijatrijskoj klinici konačnu odluku dati konzilijum lekara i sud.

- U konkretnom slučaju primenjuje se Zakon o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama. Kada neko za kog se utvrdi da ima mentalne smetnje bude smešten u psihijatrijsku ustanovu, on može tamo boraviti uz njegov pristanak ili pristanak njegovog zakonskog zastupnika. Moguće je da bude smešten u psihijatrijsku ustanovu i bez njegovog odobrenja ukoliko konzilijum psihijatara utvrdi da za to postoje razlozi, odnosno da je to neophodno da bi se sprečilo ugrožavanje života tog lica ili života i bezbednosti drugih lica, što bi ovde mogao biti slučaj - navodi Tintor i precizira:
- Inicijalno se traži pristanak osobe ili zastupnika, a ukoliko dođe do protivljenja, onda se može pribeći postupku koji predviđa zakon, a to je zadržavanje u psihijatrijskoj ustanovi bez pristanka. Ako je majka opozvala svoj pristanak za lečenje, svoje mišljenje daje tim stručnjaka, a sve se šalje sudu, koji u vanparničnom postupku odlučuje o zadržavanju lica s mentalnim smetnjama u psihijatrijskoj ustanovi. Sud periodično dobija izveštaj kako se kreće lečenje. Ako nema pomaka, onda se lečenje svakako produžava.

Foto: screenshot (Google maps)

Kosta. K je smešten na psihijatriji UKC Srbije

Roditelji intelektualci


Miljana je, inače, doktor nauka i radila je kao asistent u Centru za forenzičku i primenjenu molekularnu genetiku Biološkog fakulteta u Beogradu. Muž Vladimir je takođe intelektualac i doktor je radiologije. On je trenutno u pritvoru, pošto je Kosta počinio pokolj sa očeva dva pištolja, koje mu je prethodno uzeo iz sefa u porodičnom stanu na Vračaru.

Podsetimo, Kosta je 3. maja u 8.40 ušao u školu i bez reči ubio pripadnika obezbeđenja Dragana Vlahovića i još tri devojčice koje su se zatekle kod ulaza - Anu B. (12), Bojanu A. (12) i Sofiju N. (14). Zatim je u hodniku zamenio okvir s municijom u pištolju i ušao u učionicu u prizemlju, gde je Kostino odeljenje 7/2 imalo čas istorije. Tamo je najpre ranio u ruku i stomak nastavnicu Tatjanu Stevanović, pa se okrenuo i zapucao ka deci. Likvidirao je Andrijanu D. (14), Katarinu M. (13), Maru A. (14), Emu K. (14) i Andriju Č. (14) i ranio još šestoro školskih drugara.

U to vreme, tačno u 8.42, policiju je pozvala zamenica direktora škole i prijavila da se u zgradi čuje pucnjava. U međuvremenu, Kosta je izašao iz učionice, pa je kod stepeništa odbacio još jedan prazan okvir municije, a onda je i sam pozvao policiju, rekavši da je pobio decu "jer je psihopata". 

 


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Josip Surduk

pre 11 meseci

Darija Kisić, neosetljiv, hladan, proracunat birokrata. Olovka te tuzi, olovka ti sudi. Jadno dete je imalo devet mrtvaca pred ocima, bar iz hriscanskog saosecanja ga pustite kuci, svome domu, da se bar malo, koliko-toliko oporavi.

Biljana

pre 11 meseci

Ako je ova vest tacna, onda i nju treba zatvoriti na isto mesto. Gradjani ove drzave ne zele da strepe sta ce im danas pasti na pamet.

koki

pre 11 meseci

Stavite i nju u zatvor. Sta kao nije znala za oruzje i municiju i da mali ide u streljanu i nosi noz. Ajde bre dosta je bilo. Mrtvi i ranjeni traze pravdu. Oca i majku u zatvor kao saucesnike u teroristickom cinu i masovnom ubistvu, jer su obezbedili oruzje, municiju, obuku, trening, sve sto je potrebno za zlocin. Pa nije ni Bin Laden vozio avion 9/11 nego je obezbedio sve sta treba.

Karma

pre 11 meseci

Ta "brižna majka" bolje da je vaspitavala svoje razmaženo derište monstruma - da li je moguće da ni ona ne shvata magnitudu i razmere toga što je njeno dete uradilo i da je taj dečak tempirana bomba i latentna opasnost za društvo? Znajući mentalitet naših ljudi, za njega je i bolje da ostane zatvoren u instituciji, zbog njegove bezbednosti, jer on na ulicu ne sme da izađe zato što će mu neko presuditi.

Penzioner

pre 11 meseci

Sada bi mama sa sinom monstrumom da se proseta ispred porodica ubijenih kao da nista nije bilo! Takav ishod se ne bi dobro zavrsio ni za vlast u Srbiji, a kamo li za njih same!

AS

pre 11 meseci

NEK MU SE MAJKA ZAPITA ŠTA JE SA VAPAJIMA MAJKI ČIJU JE DECU HLADNOKRVNO POBIO.

Ćure

pre 11 meseci

Gospođo, zdravi ne ubijaju osmoro ljudi! Vaš sin je ubica, samim tim što je mogao mrtav ladan da počini takav zločin, znači da nije čist u glavi....

baka

pre 11 meseci

da li je gospodja otisla do groblja da pogleda cin svog sina.jezivo,ona prva treba da pristane na lecenje.i da se zpita kakvog je monstruma odgajila.za vezbanje i pucanje nije bio dete a za odgovornost je dete..

Ljubica

pre 11 meseci

U ovom slucaju je jako bitna stvar da se utvrdi koji su to ucenici izvrsavali vrsnjacko nasilje prema decaku-ubici. Pisalo je u medijima da je zbog vrsnjackog nasilja koje je on trpeo u duzem periodu na zahtev njegovog oca prebacen u drugu smenu i da je i u tom novom odelenje nastavljeno vrsnjacko nasilje prema njemu. Ovo jeste strasno sto je on uradio ali ne treba sada stavljati pod tepih ono sto su njemu radili ti vrsnjaci, jer to je dete i to nasilje od strane skolskih drugova koje je trpeo njemu je unistilo mozak. Ti pocinioci vrsnjackog nasilja su na neki nacin i doprineli ovoj tragediji i njihovo vrsnjacko nasilje ne treba sada da se zataskava. Ne mora da se objavljuju imena te dece koja su vrsila to vrstacko nasilje ali policija mora i to da istrazi i da ukaze njihovim roditeljima da bi roditelji znali za to i tako da se posvete toj svojoj deci, da ih prevaspitaju.

Miodrag

pre 11 meseci

Onaj ko je stvarao godinama monstruma takođe treba da za to odgovara. Prema tome, dotičnu treba popd hitno uhapsiti, izvršiti psihijatrijsko i psihološko veštačenje i onda odlučivati o njenoj odgovornosti. Pitanje: da li bi normalan čovek (ili žena) tražio da se na slobodu pusti višestruki ubica, očligledni psihopata i bolesnik? Malo li je dece poubijao i majka predlaže to ubije još nekog.

Lucky89

pre 11 meseci

Njeni vapaji me uopste ne doticu... mozda i bolje da ga puste, da mu presudi neko od unestecenih ljudi, kad vec sud ne moze.

Suzana

pre 11 meseci

Pre desetak godina sam gledala emisije americke televizije o proucavanju ubica,naucnik sa svojim timom pokusava da utvrdi da li je u genima zacrtano da ce neko biti ubica ili on to postaje zato sto ga je neko "naljutio".Ne postaje se tek tako ubica a pogotovu ne monstrum ubica kakav je ovaj.Ovaj monstrum je rodjen sa takvim predispozicijama ,a "otac" koji nije dorastao svojoj ulozi,naravno i "majka" pomogli su mu svojim ponasanjem da bude to sto jeste. Sudovi i timovi psihijatara moraju zauzeti odlucan stav ,da ovakav monstrum bude strogo kontrolisan i zatvoren do kraja zivota da ne bi opet iznasao nacin da ponovi tragediju.Moramo biti odgovorni prema nasoj deci koja su prezivela,a zalicemo za svima koji nisu.

Laki

pre 11 meseci

Наши законски прописи су шупљи као швајцарски сир и многи знајући то добро користе ситуацију. Док се то не решi они су слободни грађани и шетаће улицама, а нрод ће плакати и протествовати.

Nadica

pre 11 meseci

Neka imaju i po deset titula , ova roditelja su definitivno sa greškom u glavi kao i sin zlikovac i monstrum . Ovaj monstrum ne sme više da vidi ni sunca ni mjeseca, a o tome NECE ONA ODLUCIVATI . AKO JOJ NE ODGOVARA I NE SHVATA TEZINU NJEGOVOG ZLOCINA , ZATVORITE I NJU JER JE TAKODJE LUDA !!!!

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija