• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

14.05.2023

13:07

PREMINUO MIROSLAV MAJKL ĐORĐEVIĆ! Bio je najugledniji srpski lobista i jedan od NAJPOZNATIJIH SRBA U AMERICI!

Srna

Društvo

PREMINUO MIROSLAV MAJKL ĐORĐEVIĆ! Bio je najugledniji srpski lobista i jedan od NAJPOZNATIJIH SRBA U AMERICI!

Podeli vest

IZ SAD je stigla tužna vest: preminuo je najpoznatiji Srbin u Americi poslednjih decenija. Miroslav Majkl Đorđević (1936-2023) aktivno je učestvovao u demokratskim promenama u Srbiji i u unutrašnjoj politici SAD prema srpskom narodu.

Tvorac je krovne organizacije Kongres srpskog ujedinjenja. Bio je najugledniji srpski lobista u dijaspori.

- Đorđević je bio divan čovek, pravi Srbin, koji mi je pomogao da istražujem Srbe u rasejanju - kaže nam publicista dr Marko Lopušina. - Od njega sam mnogo naučio.  Bio je i ostao Beograđanin u duši i u srcu.
 
Završio je Prvu mušku gimnaziju (1954) i diplomirao na Pravnom fakultetu u Beogradu. Kao odbojkaš otišao je na sportsku turneju u Francusku i sredinom pedesetih emigrirao. Smestio se Parizu kod ujaka, advokata Mihajla Stefanovića.

- Iz Pariza je prešao u Kaliforniju sa svojom  suprugom Francuskinjom - govori Lopušina.

- Potom je u SAD doveo i svoju majku. Diplomirao je prirodne nauke i menadžment na Berkliju i na Državnom univerzitetu San Francisko. Magistrirao finansije na Stenford univerzitetu (SAD). Bio je član Republikanske stranke i u mladosti predsednik Odbora mladih republikanaca. Osnovao je internacionalnu banku "Banka jugoistočne Evrope” u SAD i bio njen glavni direktor i predsednik. 
Đorđević je devedesetih godina prošlog veka bio najpoznatiji branilac nacionalnih srpskih interesa u Americi. Kao inicijator, osnivač i predsednik Kongresa srpskog ujedninjenja – KSU (1990-1992), bio je predsednik Upravnog odbora više puta. 

Uz pomoć KSU Srbi su ušli u Belu kuću, Kongres, Stejt Department čime su naši iseljenici u SAD postali, ne samo uticajan etnički već i politički subjekt u političkom životu Amerike. 

Majkl Đorđević je bio inicijator demokratskih promena u otadžbini. Zalagao se za političko, nacionalno i ljudsko izmirenje i preobražaj Srbije - kaže Lopušina.

Početkom devedesetih srpska opozicija ga je predlagala za premijera Jugoslavije sa Milanom Panićem. Osnivač je Zadužbine "Studenica" za očuvanje srpske baštine, kulture i razvoj obrazovanja, koja i danas aktivno radi.  

Autor je eseja "Američki biznis i hladni rat", knjiga "Svet poezije", "O srećnom životu" i “Prepiska sa Doricom Ćosićem 1991-1999." (2011) o njihovom angažmanu na razvoju demokratije u Srbiji.

Napisao je memoare "Decenija iluzija" o Srbiji i srpskoj dijaspori od 1900. do 2000. godine. Đorđević je uvršten u 46. izdanje enciklopedije "Ko je ko u Americi", u "Enciklopediju srpske dijaspore" i u "Enciklopediju srpskog naroda". Dobitnik je Medalje časti ostrva Elis, i Ordena matice Srbije. Živeo je u San Rafaelu kod San Franciska u Kaliforniji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija