• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.05.2023

15:49

Ovčarsko-kablarska klisura: Od tranzitnog područja - Oaza za uživanje u prirodi (VIDEO)

Tanjug

Društvo

Ovčarsko-kablarska klisura: Od tranzitnog područja - Oaza za uživanje u prirodi (VIDEO)

Podeli vest

Decenijama zapostavljena Ovčarsko-kablarska klisura, gde značajnijih ulaganja nije bilo u poslednjih 60 godina, postaće, rasterećenjem saobraćaja i zagađenja, prirodna oaza za turiste svih profila – avanturističkog, zdravstvenog i duhovnog, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

 

Kako se ističe, Vlada Srbije i međuresorna Vladina radna grupa za uređenje i razvoj Ovčarsko-kablarske klisure, na čijem čelu je Ministarstvo građevinarstva, finansira i sprovodi niz projekata iz domena infrastrukture, turizma i ekologije.

Projekti koji kreću sa realizacijom tokom juna meseca, uključuju: Kapije dobrodošlice, vidikovac Kablar Skywalk, stiže nam prvi domaći ekološki trimaran, završetak projektovanja izmuljavanja jezera Međuvršje preko bilateralnog sporazuma sa Mađarskom; završetak projektovanja izgradnje Rehabilitacionog centra u Ovčar banji, vodovoda i kanalizacije u Ovčar banji; uređenje priobalja od pristaništa ka brani Međuvršje; izgradnja parkinga na jezeru Međuvršje, nastavak izgradnje puta od Ovčar banje do Kablara, saobraćajnica i most u opštini Lučane, i mnogi drugi.

"U prethodnom periodu smo realizovali niz projekata na ovom području, kao što su 1. Amfiteatar, trg i park Ovčar banje 2. Pristanište na jezeru Međuvršje; 3. Rekonstrukcija železničke stanice Ovčar banja; 4. Rekonstrukcija pristupne saobraćajnice ka vrhu Kablara sa dva parkinga – 1,5 km; 5. Čišćenje trave i trske na jezeru Međuvršje - izvučeno preko 600 tona raznog otpada, 6. Prirodnjački centar u Ovčar banji (postao glavna stanica školama i akademcima iz prirodnih nauka); 7. Parking manastira Blagoveštenje u Ovčar banji, i započeta priprema i projektovanje mnogih drugih projekata, s obzirom da postoji mnogo nagomilanih problema koje fazno ali najbrže moguće rešavamo", dodaje se u saopštenju.

Žitelji Ovčar banje, kao i ljubitelji Ovčara i Kablara, mogu da dožive sve promene i u što većem broju obilaze i uživaju u najpoznatijim lokalitetima. Kako se navodi, već se pojavljuju povratnici iz inostranstva koji vide novu šansu za život i rad u svom kraju, otvaranje novih malih preduzeća, razvoj seoskog turizma, održavanje raznih sportsko-kulturnih manifestacija, itd.

"Ovčar banja i klisura su tokom letnje sezone 2022. postali epicentar dešavanja, konkurentnih ostalim razvijenim turističkim destinacijama u Srbiji, sa originalnom i neistraženom ponudom, ljubaznim domaćinima i pravom merom moderno-tradicionalnog stila. Stvorili smo svoj brend, dođite i doživite jedan od najlepših krajeva Srbije, jer tako se voli i podržava svoja zemlja", ističe se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija