• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

19.05.2023

07:30

STRUČNJACI UVERAVAJU DA SRBIJI NE PRETI IZLIVANJE REKA! Kiša prestaje da pada, nema opasnosti od poplava

RINA

Društvo

STRUČNJACI UVERAVAJU DA SRBIJI NE PRETI IZLIVANJE REKA! Kiša prestaje da pada, nema opasnosti od poplava

Podeli vest

Padavine konačno prestaju, tako da nema opasnosti od poplava koje su u sredu uveče zadesile neke delove naše zemlje, kažu meteorolozi.

Kiša u Srbiji konačno prestaje da pada, tako da nema opasnosti od poplava koje su u sredu uveče zadesile neke delove naše zemlje, kažu meteorolozi za Informer. Već od danas dolazi do razvedravanja i prestanka padavina, a živa u termometru narednih dana ići će i do 26 stepeni.

Porast vodostaja, dodaju oni, moguć je samo na Savi kod Šapca, ali nema opasnosti od poplava.

Nema mesta panici

Meteorolog Ivan Ristić navodi da je Srbija za dlaku izbegla poplavni talas koji je prethodnih dana pogodio Hrvatsku i BiH.

- Posle nekoliko kišnih dana u Srbiji dolazi do stabilizacije vremenskih prilika. Kišni talas već prolazi našu zemlju i od danas dolazi do prestanka padavina. Pred nama su uglavnom suvi i sunčani dani, sa temperaturama i do 26 stepeni. Jutra će biti bez padavina, s temperaturom do 13 stepeni. Tako da više neće biti novih pljuskova i vremenskih nepogoda, a samim tim ni povećanja vodotokova. Prema trenutnim prognozama, ni u narednom periodu ne očekuje se poplavni talas kakav je zahvatio region - kaže Ristić, i dodaje:

- Reke stalno osciluju, neki put su više, neki put su niže, zavisi od količine padavina. Ovo proleće je dosta kišovito, imaćemo uskoro još jednu seriju novih kišnih dana, ali očekujemo da vodostaj reka ostane u granicama normale i da neće biti izlivanja.

Đurđević: Klima se promenila

Klimatolog Vladimir Đurđević kaže da je klima promenjena i da će se ubuduće ekstremne padavine pojavljivati sve češće, jer je maj kišan mesec, pa su ove količine padavina uobičajene.

- Jun je inače u Srbiji mesec sa najvećom količinom padavina. Poslednjih godina se primećuje da se zbog promene klime taj maksimum padavina premešta iz juna u maj - napominje Đurđević i dodaje:

- Svake godine tokom maja i juna treba očekivati pojavu bujičnih poplava, a tokom maja treba da budemo posebno oprezni po pitanju poplava kada više dana zaredom imamo te velike akumulacije.

Na pitanje kakvo je generalno stanje na rekama u našoj zemlji, odgovara:

- U prethodnim danima je palo skoro 300 litara kiše po metru kvadratnom. Kada padne toliko kiše, normalno je da dolazi do podizanja nivoa reka. Ali nema mesta za paniku. Tako nešto je moguće samo na Savi kod Šapca i do redovne linije od odbrane. Vrh talasa se očekuje 21. maja, ali ne očekuje se da izazove plavljenje ni štetu.

Sa njim je saglasan i hidrolog Dejan Vladiković. Prema njegovim rečima, poplavnog talasa nema na vidiku i on napominje da uzrok prekjučerašnjeg potopa u nekim gradovima i mestima po Srbiji nije bilo izlivanje reka, već gradski problemi sa infrastrukturom.

- Hidrolozi su na obilne padavine upozoravali i to se obistinilo. Pala je velika količina kiše, koja je napravila štetu i poplavila gradske sredine pošto kanalizacija nije bila u stanju da primi ogromnu količinu vode koja je u kratkom vremenu pala. Na sreću, već od danas sledi stabilizacija vremena, tako da nema straha od potopa i izlivanja reka - napominje Vladiković.

Prve žrtve

Podsetimo, u noći između srede i četvrtka došlo je do stravičnog nevremena koje je za nekoliko minuta napravilo potpuni haos u Novom Sadu, Sremskim Karlovcima, zatim u Zrenjaninu, Šapcu, Užicu i Valjevu. Pod vodom su bile ulice, automobili, ali i veliki broj domaćinstava...
Na terenima su bili spasioci i vatrogasci koji su celu noć evakuisali zarobljene ljude. U strašnom nevremenu u Novom Sadu povređeno je i dvoje starijih ljudi.

U Koceljevi vanredna situacija

Opština Koceljeva je proglasila vanrednu situaciju na području šest naselja: Koceljeva, Svileuva, Batalage, Družetić, Subotica i Ljutice, izjavio je predsednik opštine Dušan Ilinčić.

- Procenjivaće se šteta koja je, osim privatnih i poslovnih objekata, najveća na putnoj i vodnoj infrastrukturi. Bujica je, naime, odnela pešački deo kolovozne trake na putu prema Ubu, koji je bio neprohodan, ali brzo osposobljen za saobraćaj, a oštećen je i kolovoz u Ulici Žiće Dimitrijevića. Bujične vode nam stvaraju velike probleme. Imali smo poplave ovog tipa 2019. i od tada smo dosta uradili na uređenju vodotokova. Međutim, količina padavina za kratko vreme zaista je bila velika. Da su nam korita bila neuređena sigurno bismo imali još veće štete - rekao je Ilinčić.

Prognoza za narednih pet dana

dan               minimalna/maksimalna temperatura
petak                 11/22 mogući pljuskovi
subota                12/25 pretežno sunčano
nedelja               13/25 promenljivo oblačno
ponedeljak          13/26 promenljivo oblačno
utorak                 12/25 promenljivo oblačno

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)
Planeta

Konačno slobodan! Ovako sada izgleda Džulijan Asanž! (FOTO, VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti.

26.06.2024

11:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija