• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N.Marić

21.05.2023

19:47

RODITELJI TRAŽE PREKID NASTAVE U RIBNIKARU! Još nema ocenjivanja učenika u osnovnoj školi u kojoj se desio masakr

printscreen

Društvo

RODITELJI TRAŽE PREKID NASTAVE U RIBNIKARU! Još nema ocenjivanja učenika u osnovnoj školi u kojoj se desio masakr

Podeli vest

Roditelji smatraju da plan za nastavak školovanja je štetan po razvoj učenika i jedino rešenje su momentalni prekid nastave i okončanje radne školske godine.

Grupa od oko 200 roditelja đaka Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, u kojoj se 3. maja desio masakr, zatražila je od nadležnih momentalni prekid nastave i okončanje radne školske godine.

Prema planu, škola nastavlja danas da radi, po programu bez ocenjivanja i bez ispitivanja učenika, a jedina razlika u nastavi biće školsko zvono koje se nije oglašavalo od 3. maja.

Stres za učenike

U saopštenju roditelja se navodi da je upravo tragični događaj nasilnim putem prekinuo normalno školovanje.

"Sve ono što se u školi dešavalo nakon 3. maja predstavlja samo pokušaj da se nasilno uspostavi 'normalno' stanje u školi. Krizni plan, 'koji uprava škole pokušava da sprovede po svaku cenu', ima jedino za cilj da prikrije posledice tragičnog događaja. Smatramo da je plan za nastavak školovanja koji se sprovodi od 10. maja štetan po razvoj velikog broja učenika (ako ne i svih), i da je jedino rešenje momentalan prekid nastave i okončanje radne školske godine. Nijedan dan posle 3. maja nije nastavak školske godine nego veštačko pravljenje da se ništa nije desilo. A desilo se. Deca su nam ubijena u školi" piše u saopštenju roditelja.

Foto: Informer

Đaci VII/2 dobijaju pretnje


Roditelji đaka iz odeljenja VII/2 OŠ "Vladislav Ribnikar" tvrde da njihova deca konstantno doživljavaju nasilje na internetu.
- Deca nam dobijaju pretnje i uvrede preko društvenih mreža i zato smo izuzetno zabrinuti, jer postoji realan rizik da mogu da budu izloženi različitim oblicima nasilja - naveli su roditelji.

Oni navode da su njihov stav podržali eminentni stručnjaci iz oblasti neuropsihijatrije i psihoterapije. U prilogu saopštenja navedeno je mišljenje stručnog lica, neuropsihijatra i sudskog veštaka dr Zorana Đurića, koji se takođe zalaže da deca iz škole "Vladislav Ribnikar" u maju završe ovu školsku godinu. On je kao razloge naveo da masovno ubistvo deset đaka i jednog radnika obezbeđenja predstavlja snažnu traumu za učenike.

Trauma

Škola izaziva nevoljna sećanja na traumatični događaj, remeti im spavanje i sanjanje
Dr Zoran Đurić

- Emocionalna klima drugarstva, igre, zajedničkog učenja, sigurnosti i poverenja narušena je ovim zločinom. Neka deca su prisustvovala zločinu i ranjena su, neka su preživela bez povreda, neka su bila u smeni i čula pucnje. Deca su traumatizovana jer su direktno svedočila gubitku života svojih drugova, druga su sekundarno traumatizovana, jer su to odmah od njih saznala. Doživeti ranjavanje u oružanom napadu, prisustvovati smrti dragih drugova, saznati da drugovi sa kojima ste se viđali svaki dan u školi i u druženjima više nisu živi, traumatičan je događaj prvog reda - naveo je dr Đurić.

Traže suspenziju direktorke


Pored inicijative za završetak školske godine, i roditelji đaka odeljenja VII/2 u kojem se dogodio masakr uputili su dopis Ministarstvu prosvete u kojem zahtevaju hitnu suspenziju direktorke te škole Snežane Knežević, školskog psihologa Lidije Maksić i pedagoga Jelene Vujičić.
Oni su u dopisu naveli da zahtevaju utvrđivanje njihove lične odgovornosti za nastali tragični događaj i kasnije postupanje prema učenicima i roditeljima ovog odeljenja.
- Direktorka izbegava pisanu komunikaciju s nama, iako smo joj elektronskom poštom slali određena pitanja i predloge. Propusti Uprave škole se ogledaju i u nepostojanju jasnog plana i programa rada sa učenicima i roditeljima, bar u vremenskom periodu od naredna dva-tri dana, ali zašto ne i na nedeljnom nivou - kazali su roditelji dece koja su preživela masakr.
Roditelji su zatražili i određivanje jednog lica ili manje grupe lica od strane nadležnih organa za neposrednu komunikaciju i koordinaciju aktivnosti sa roditeljima odeljenja VII/2 zbog njihove specifičnosti.

Foto: Privatna arhiva

Mesto zločina

Prema njegovom mišljenju, da bi se ova posttraumatska reakcija smirila i sanirala, potrebno je da deca ne dolaze u školu, na mesto zločina, jer ih to retraumatizuje.

- Izaziva im nevoljna sećanja na traumatični dogadaj (flešbekove), remeti im spavanje i sanjanje, primorava ih na ponašanje izbegavanja - moraju da se klone svih mesta, situacija i sadržaja koji ih na bilo koji način podsećaju na zločin, to ih čini razdražljivim i depresivnim. Zbog toga traumatizovana deca ne treba da idu u školu u kojoj se dogodio zločin. Ona sada ne mogu da misle na učenje. Ona sada treba da razgovaraju o onome što su doživela, da zajedno plaču, tuguju i razumeju ovaj strašni događaj. Ona mogu da se viđaju međusobno i sa svojim profesorima u nekom drugom prostoru. Da razgovaraju, da slušaju objašnjenja, da se teše. Da provode vreme u porodici, u ljubavi i miru koje im ona pruža - ocenio je Đurić.

Državni sekretar u MUP-u Danilo Stevandić istakao je juče da su deca u školama Srbije sigurna i bezbedna.

- U OŠ "Vladislav Ribnikar" biće pojačano prisustvo policajaca na oba ulaza. Ukupno šest policijskih službenika biće u smeni. Osim njih biće angažovane starešine koje će kontrolisati i obilaziti školu i policijske službenike. Njihov zadatak je da sa direktorima škola usaglase bezbednosne prioritete i pažnju usmere na rano otkrivanje mogućih rizika i pretnji - naveo je Stevandić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!
Live TV

Jezivi zločini Nasera Orića 32 godine ostali nekažnjeni! Republika Srpska nije poklonjena, ona je zarađena hiljadama srpskih žrtava!

Danas se navršava 32 godine od stradanja Srba u srednjem podrinju. Najmlađa žrtva bio je dečak od samo četiri godine. Za ove zločine niko nikada nije odgovarao. Naši zvaničnici iz Srbije i Republike Srpske otišli su danas da odaju počast srpskim žrtvama. Na ovu temu u "Info večeri" govorili su novinar "Politike" Marko Lakić, član predstavništva SNS-a Vladimir Marinković i Stefan Krkobabić, potpredsednik PUPS-a. Uživo u program uključio se i Brano Vučetić iz Bratunca koji je ispričao svoja svedočenja o zverstvima Nasera Orića, kao i Radojka Filipović iz Bratunca koja je ispričala svoja svedočenja.

06.07.2024

22:30

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)
Live TV

Šokantna izjava Fica nakon oporavka od ranjavanja! ŠOS sve moćniji! Multipolarnost sveta na vidiku! (VIDEO)

Ruska vojska je u prethodna 24 sata oborila više raketa i dronova! Premijer Slovačke Robert Fico prvi put se pojavio nakon ranjavanja. Njegova poruka bila je da bi otišao sa Orbanom u Moskvu, samo da je mogao. Na ove, ali i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Mile Pršić i general Vinko Pandurević. Uživo u program javio se i Dževad Galijašević koji je komentarisao rezultate predsedničkih izbora u Iranu, kao i Nenad Bumbić, dopisnik iz Čikaga koji je komentarisao izbore u Americi.

06.07.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija