• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf.rs

22.05.2023

17:54

"CILJ SASTANKA JE BIO DA SE UČENICI I NASTAVNICI SMIRE!" Oglasila se doktorka Radulović o terapijskoj seansi sa đacima iz Ribnikara

printscreen

Društvo

"CILJ SASTANKA JE BIO DA SE UČENICI I NASTAVNICI SMIRE!" Oglasila se doktorka Radulović o terapijskoj seansi sa đacima iz Ribnikara

Podeli vest

Doktorka Radulović rekla je da je u školu Vladislav Ribnikar u Beogradu hitno poslata u petak 05. maja sa svog radnog mesta na Klinici za psihijatriju UKCS, po nalogu direktora, a po zahtevu Ministarstva zdravlja, zajedno sa grupom iskusnih kolega.

Doktorka Ranka Radulović, koja je imala seansu sa đacima u OŠ Vladislav Ribnikar gde se 3. maja dogodio masakr, u kojem je ubijeno desetoro ljudi, a sedmoro teško ranjeno, oglasila se nakon što je otac jedne od stradalih devojčica naveo da je doktorka sprovela "mračnu psihoterapijsku seansu" sa decom, puštala im narodnu muziku i navodila ih da "treba da se povežu sa duhovima i dušama svojih ubijenih drugara i drugarica".

Doktorka Radulović je rekla da je u školu Vladislav Ribnikar u Beogradu hitno poslata u petak 05. maja sa svog radnog mesta na Klinici za psihijatriju UKCS, po nalogu direktora, a po zahtevu Ministarstva zdravlja, zajedno sa grupom iskusnih kolega, u cilju pružanja prve psihijatrijske pomoći, deci, roditeljima i nastavnicima.

"Dobila sam konkretan zadatak da u 13 časova budem prisutna na nastavničkom veću. Tom prilikom sam odgovarala na stručna pitanja zaposlenih, od kojih su neki imali potrebu da govore o svojim osećanjima. Tada je dogovoreno da nakon sastanka nastavničkog veća, napravim grupu sa zaposlenim koji imaju potrebu da dodatno razgovaraju sa mnom. U 15 časova na hodniku vidim grupu zaposlenih i dece koji se drže jedni za druge i glasno plaču, a u stanju velike potresenosti. Učenici su došli u školu po svoje stvari, prvi put nakon masovnog ubistva" navodi doktorka.

Foto: printskrin/youtube.rs

Ranka Radulović

"Pošto su bili u vidno uzbuđenom stanju i rasplakani, a ispred škole je bila gomila ljudi i novinara, pomislila sam da postoji mogućnost da ih slikaju i da budu zloupotrebljeni od strane medija. Iz potrebe da ih zaštitim, pozvala sam ih da ne stoje na hodniku, nego da dođu na planiranu grupu sa prisutnim nastavnicima, što su svi prihvatili. Njihove roditelje nisam videla u blizini. Na početku grupnog sastanka saznajem da je to deo učenika 7-2, ali je bilo i učenika i iz drugih razreda. Na grupi su od nastavnog osoblja učestvovali psiholog škole, nastavnik geografije, razredna 7-2 i opserver, mlađa koleginica sa Klinike za psihijatriju, koja je bila đak te škole. Cilj sastanka je bio da se učenici i nastavnici smire" nastavila je svoje izlaganje doktorka.

"Učesnici su imali potrebu da rekonstruišu događaj i međusobno podele osećanja. Učenici koji su imali osećanje krivice "preživelih" su to verbalizovali i dobili su moju i grupnu podršku. Tokom sastanka sa učenicima i nastavnicima je pomenuta zajednička pesma sa ekskurzije, narodnog žanra, a u vezi sa sećenjem na pokojnog učenika A. Č., koji je tu pesmu tokom ekskurzije pevao, zajedno sa njima. Pošto nisam znala tu pesmu, tražila sam da mi je puste sa svog telefona. Kao psihijatar i profesionalni muzikoterapeut, sam procenila da će za grupu biti korisno, ako učenici grupe ponovo čuju omiljenu pesmu, vezanu za srećno sećanje na mrtvog prijatelja i đaka, da će to doprineti koheziji grupe, pomoći proces žalovanja, kao i da će smireniji izaći iz škole. Grupa je uspešno završena jer su svi učesnici pokazivali normalne reakcije žalovanja, koje su se razlikovale u stepenu ispoljavanja. Posle grupe sam, istog dana, prema dogovoru napravljenom za vreme nastavničkog veća, nastavila da pomažem grupi u kojoj su bili nastavnici, predstavnici Ministarstva prosvete i predsednik Saveta roditelja. Sve što sam uradila za školu Vladislav Ribnikar , ljude povezane sa njom i za struku, pacijente i građanstvo tokom 32 godine radnog staža je bilo u najboljoj nameri i stručno utemeljeno" navodi se u saopštenju doktorke Ranke Radulović.

Foto: Privatna arhiva

Oglasili su se i sa Klinike sa psihijatriju UKC Srbije i naveli da su na zahtev Ministarstva zdravlja Republike Srbije, ubrzo nakon tragičnog događaja u OŠ „Vladislav Ribnikar“, delegirali iskusne stručnjake, specijaliste psihijatrije i specijaliste medicinske psihologije sa višedecenijskim iskustvom u radu u psihijatriji, kao podršku timu koji je radio sa decom, nastavnicima i roditeljima u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

"Stručnjaci su u svom radu primenili odgovarajuće metode u psihijatrijsko-psihološkoj podršci i radu sa traumom svima kojima je to bilo potrebno. Lekari su angažovani na volonterskoj bazi kao odgovor na molbu stručnih saradnika, nastavnika i roditelja iz škole. Na zahtev rukovodioca Klinike za psihijatriju prim. dr sci. med. Ranka Radulović, specijalista psihijatrije dala je pisanu Izjavu o dešavanjima u školi Vladislav Ribnikar" navodi se u saopštenju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija