• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

24.05.2023

17:02

NEKA DECA SU SVE VIDELA, DOK SU DRUGA BEŽALA OD METKA! Majka sedmaka iz "Ribnikara" traži prekid nastave - Ne možemo da se pravimo kako se ništa nije desilo!

Printscreen You Tube, Informer

Društvo

NEKA DECA SU SVE VIDELA, DOK SU DRUGA BEŽALA OD METKA! Majka sedmaka iz "Ribnikara" traži prekid nastave - Ne možemo da se pravimo kako se ništa nije desilo!

Podeli vest

Marija Vasilić, majka učenika sedmog razreda OŠ "Vladislav Ribnikar", izjavila je da smatra da je radna školska godina trebalo da se završi 3. maja jer, prema njenom mišljenju, sve ostalo nije moralno i etički. Navela je i kako deca treba da budu zajedno, ali da ne možemo da se pravimo da se ništa nije desilo.

Majka đaka je navela da u školi na Vračaru svi roditelji žele isto za decu, odnosno da žele i trude se za interes dece i da za njih, posle cele tragedije, nađu najbolje rešenje.

- U ovom momentu je njima potrebno da budu zajedno, ali ne na tom mestu. To mesto nije više nije škola. To mesto može samo da bude samo spomen park, ili muzej. Tu se dogodila najveća tragedija na svetu, prosto je nezamislivo da se sedam dana nakon tragedije deca vrate na isto mesto sa istim rasporedom - priča Vasilić.

Vasilić dodaje da sada ne postoji nijedna osoba koja može da se oseća dobro.

- Mislim da je deci neophodna pomoć, kao i nama roditeljima. Najgore što je moglo da se desi nakon ove tragedije jeste da mi budemo stavljeni u situaciju da, umesto da se borimo za svoju decu, mi moramo da se branimo. To je ono što je najgore zbog nečijih nepromišljenih i brzopletih odluka - ispričala je. 

Foto: Predrag Milosavljević

Počast stradalima u "Ribnikaru"

Dodaje da roditelji odluku o vraćanju dece u školu nikad nisu dobili, ali je suština priče da je radna školska godina 3. maja trebalo da se završi.

- Sve ostalo nije moralno ni etički. Mi smo se okupili u jednom momentu u petak nakon što se dogovarao nastavni plan za sledeću nedelju i shvatili smo da ne želimo da budemo u toj situaciji. Svi roditelji žele da se deca vrate u normalni ritam, da budu zajedno ali ne da se vrate u školu. Nisu naravno svi složni oko toga - dodala je. 

Učenici bežali od metka

Nivoi traume su različiti kod dece, zbog toga Marija predlaže da se pristupa individualno.
 
- Imamo decu koja su bežala od metka, imamo decu koja su svaki dan provodila sa decom koja su stradala... Imamo decu koja su godinama sedela sa svojim prijateljima, imamo i onu koja su svemu prisustvovala i imamo decu koja su iz druge smene i koja tome nisu prisustvovala. Mi moramo da pristupimo individualno i ne možemo da se pravimo kako se ništa nije desilo, to je neprihvatljivo. Taj bol je neopisiv, mi smo potrebni toj deci, kako bi mogli dalje. Dobili smo neverovatan odgovor struke, mi smo pričali i izjasnili se, nama to ne prija. Postoje deca koja ne žele da se vrate u školu. Ovo nije momenat da se uči, mi moramo da se vratimo moralnim vrednostima, moramo da ih učimo ljudskosti. Kome bi štetilo da promene sredinu? Nikome! A povratak šteti deci koja ne ne mogu i ne žele da se vrate - priča majka đaka u emisiji na TV Prva.

Foto: printscreen tv prva

Majka đaka "Ribnikara" traži prekid nastave

Ona dodaje kako postoji grupa roditelja koja traži da se obustavi radna školska godina i da se obezbedi drugi prostor u kom bi đaci boravili sa nastavnicima, svi zajedno provodili vreme, i to kroz neke druge aktivnosti.

- Od septembra treba da se krene po nekom drugom principu. Oni ne mogu da nastave pod istim sistemu školovanja. Meni je neprihvatljivo da se nastavi sa jurenjem ocena, kako bi oni uopšte imali mogućnost da se odluče za srednju školu - navela je Vasilić u emisiji.

Vasilić je napomenula da prema njenom mišljenju renoviranje škole ne može da bude opcija.

- Ovo je nešto što se nikad u svetu nije desilo, ovo nikad ne sme da se zaboravi kako se nikad više ne bi ponovilo. Pričala sam koliko je ovo velika trauma za sve. Mi ne može da se pravimo da se ništa nije desilo. Desila se najveća tragedija na svetu i nije bilo prilike da se roditelji dogovore šta žele - završila je Marija Vasilić u jutarnjem programu Prve televizije.

Foto: ATAIMAGES

OŠ "Vladislav Ribnikar" nakon masakra koji je celu Srbiju zavio u crno

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija