• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf.rs

05.06.2023

18:57

KO ĆE BITI U ŠKOLSKIM KLUPAMA DO 20. JUNA? Evo da li će roditelji morati da potvrde ZAKLJUČNU OCENU SVOG DETETA

Društvo

KO ĆE BITI U ŠKOLSKIM KLUPAMA DO 20. JUNA? Evo da li će roditelji morati da potvrde ZAKLJUČNU OCENU SVOG DETETA

Podeli vest

Profesori će, prema Antićevim rečima, morati na papir da napišu predlog zaključne ocene, a nakon toga roditelji se izjašnjavaju da li su sa njom saglasni ili ne.

Odlukom Vlade Srbije kraj školske godine za sve škole u našoj zemlji biće sutra, 6. juna, a pravila oko završetka nisu jedinstvena u svim školama.

Kako priča predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić, roditelji će, prema njegovim saznanjima, morati da potpišu da su saglasni sa zaključnom ocenom svog deteta. Sa druge strane, Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, tvrdi da je u sekretarijatu škole u kojoj radi potvrđeno da to neće biti praksa, ali i da je "stvar tumačenja da li će deca kojoj je ocena čista sutra završiti sa školom".

Kako nam je rekao Antić, đaci su ovom odlukom zadovoljni, ali već danas sve škole su u haosu zbog zaključivanja ocena. Profesori će, prema Antićevim rečima, morati na papir da napišu predlog zaključne ocene, a nakon toga roditelji se izjašnjavaju da li su sa njom saglasni ili ne.

- Reakcije đaka su izuzetno pozitivne, s obzirom na to da mladi ljudi ne vole previše obaveza i to je sasvim normalno. Po mom mišljenju je izuzetno bezveze što vi ne zaključujete sada ocene već pišete na papir, pa onda šaljete roditelju koji treba da da saglasnost za ocenu i tek nakon toga se zaključuje. Ako nije saglasan, đak treba da odgovara. Meni je neverovatno da roditelj zaključuje ocene - navodi Antić.

Foto: ATA images

Kako dalje tvrdi, roditelji će morati da potvrde čak i najvišu moguću ocenu, peticu, pre njenog zaključivanja.

- Tek danas će nastavnici predložiti ocene, a onda taj papir ide roditelju. Sada nastavnik ne odlučuje mnogo, već samo roditelj i učenik. Čak je i smešno što roditelj mora da odobri i peticu, što je glupost, neće valjda tražiti manju ocenu, to mi je baš ispričao jedan kolega koji predaje umetnički predmet - dodaje Antić.

Kao profesor, kaže, vrlo je pogođen ovom situacijom jer se u pitanje stavlja sposobnost nastavnika da sam proceni znanje učenika, dok se ta moć daje roditelju koji nije kompetentan da odredi kako se dete ponaša u školi i šta je potrebno da zna za koju ocenu.

- Roditelj sada može sve, oni mogu da insistiraju za neke dobre ocene iako možda učenik nema uslova za to. Ja sam kao prosvetni radnik vrlo povređen i uvređen. Roditelji nisu stručnjaci niti učestvuju u radu, niti znaju šta đak treba da zna za koju ocenu. Oni svi hoće 5. Ne znam čemu ovo vodi. Jutros je već bio haos u školama. Čak su i u Ribnikaru bili samo roditelji glavni, nije se pojavio niko iz ministarstva niti direktor škole - pojašnjava predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Janković: Ne postoji odluka da roditelj potvrđuje ocenu

Sa druge strane, Jasna Janković napominje da je u sekretarijatu njene škole potvrđeno da ovo neće biti praksa, te da se roditeljima ne šalju nikakvi papiri za saglasnost. Ipak, smatra da niko ne zna kako će izgledati kraj školske godine, kao i da se godina sutra završava samo zvanično, dok će deca nastaviti da odgovaraju do 20. juna.

- Ja ne mogu da bajem kako će sutra da bude, ali ne verujem da će se iko osećati kao da je sutra kraj, jer svi koji žele mogu do 20. da odgovaraju. Tako da mislim da će zvanično školska godina da se završi sutra, ali nezvanično će trajati onoliko koliko je i trajala ranije. Niko nikada nije bio u ovakvoj situaciji, te ne možemo da kažemo šta će tačno da se desi - navodi naša sagovornica.

Ona dodaje i da je nemoguće odrediti ko će sve imati priliku da do 20. juna popravi ocenu, kao i kako će to tačno izgledati i ko će odlučivati o kriterijumima.

- Stvar je tumačenja da li će deca kojoj je ocena čista sutra završiti sa školom, a oni koji su na klackalici nastaviti. Šta je čista ocena, rečeno je ko želi može da popravi, a kako će se to utvrđivati to se ne zna. Da li od slučaja do slučaja ili će utvrđivati nastavnik ili će svako ko želi da digne ruku i kaže da sa trojke hoće peticu - zaključuje Jankovićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 10 meseci

Milorad Antić, priča neistine i njegove konstrukcije. A uostalom ko je taj tip? Svako ko je iole pismen može da pročita dopis profesorima i toga nigde nema. Izgleda da to jedino postoji u njegovim snovima

Abe

pre 10 meseci

A da ukinemo školu? I tako nije važno znanje već želja roditelja.

KAKO ĆE U PRAKSI IZGLEDATI KRAJ ŠKOLSKE GODINE? Evo kada i na koji način će se popravljati ocene!
Društvo

KAKO ĆE U PRAKSI IZGLEDATI KRAJ ŠKOLSKE GODINE? Evo kada i na koji način će se popravljati ocene!

Vlada Srbije je zbog svih tragedija koje su pogodile društvo odlučila da se u svim osnovnim i srednjim školama školska godina završi u utorak, 6. juna. Ipak, ostavlja se mogućnost da za učenike koji to žele učionice budu otvorene do 20. juna. Šta to znači i na koji način će deca moći da poprave ocene, kako će za najmlađe raditi dečji boravak i da li će ekskurzije biti realizovane?

04.06.2023

17:38

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!
NJIH CILJA

Tajni plan Putina za Iran i Izrael! Ovo odlučio da uradi?! Oči celog sveta uprte u Rusiju: Ako je tačno, čeka nas još strašniji scenario!

Oči sveta su trenutno uprte u situaciju na Bliskom istoku. Prvi put u istoriji Islamske Republike, Iran je u nedelju uveče direktno napao svog najvećeg neprijatelja Izrael. Prema Izraelu, ukupno je ispaljeno oko 300 projektila, ali su gotovo sve presreli izraelska vojska i njeni saveznici. Mnogi su odmah postavili pitanje kakva je uloga ruskog predsednika Vladimira Putina ovom sukobu.

16.04.2024

10:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija