• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

07.06.2023

07:15

PRESTALE DA DIVLJAJU CENE RENTIRANJA NEKRETNINA U SRBIJI! Padaju kirije - Stanovi jeftiniji za 200 evra

Informer

Društvo

PRESTALE DA DIVLJAJU CENE RENTIRANJA NEKRETNINA U SRBIJI! Padaju kirije - Stanovi jeftiniji za 200 evra

Podeli vest

Cene iznajmljivanja stanova u Srbiji konačno su počele da padaju. Primera radi, renovirana garsonjera od 20 kvadrata na Karaburmi prošle godine mesečno se izdavala za 450 evra, a sada za 250!

Stručnjaci kažu da je do pada cena došlo zbog manje potražnje stanova, posebno državljana Rusije koje su u jednom momentu prošle godine u velikom broju stigli u našu zemlju i nisu pitali koliko košta. Vlasnici nekretnina su iskoristili tu priliku i digli cene višestruko čak i dugogodišnjim stanarima koji su bili primorani da se isele. 

"Krivi" Rusi

Marija Savić iz Beograda koja godinama izdaje stan od 30 kvadrata u novobeogradskom Bloku 1, kaže da je pre godinu i sedam meseci rentirala svoju nekretninu paru iz Rusije. Kako kaže za Informer, Rusi su joj plaćali kiriju unapred po 650 evra za mesec. Međutim, oni su pre dva meseca "otkazali stan" i od tada ne može da pronađe nove podstanare.

- Kada sam oglasila stan preko jedne agencije kazala sam agentu da ga neću dati ispod 500 evra mesečno, a on je počeo da se smeje! Rekao mi je da je pad cena rentiranja nezaustavljiv i da za moj stančić mogu maksimalno da uzmem 380 evra. Nisam htela ni da čujem. Našli smo se na 450, ali danima se niko nije javljao na oglas. Onda sam spustila na 400, a potom još niže... Verujte imala sam samo dvoje ljudi koja su obišla stan, ali i oni su kazali da im je preskupo. Sada smo spustili cenu na 300 evra. Nadam se da ću ga izdati, ne mogu više da plaćam račune za ovaj stan u kom niko ne živi - kaže Marija.

Niže i kupovne cene

Katarina Lazarević, stručnjak za nekretnine za Informer navodi da je primetan i manji pad cena kada je u pitanju prodaja stanova. 
- Novogradnja je i dalje na ceni, tu se ne beleži pad cena. Ipak, u starogradnji cene su se blago spustile, pa se sada po povoljnijoj ceni mogu kupiti takvi stanovi - kaže Lazarevićeva.

Davorka Tasić iz agencije za nekretnine za Informer navodi da je upoređivanje cena stanova za rentiranje sada u odnosu na prošlu godinu nezamislivo. Kako objašnjava, smanjena potražnja za stanovima je znatno spustila cene.

- Na početku ove godine izdavali smo garsonjere u centru Beograda za 600 i 700 evra, a to je sada nemoguća misija. Te iste garsonjere sada sadasu  pale za 40 i 50 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Pad cena je prisutan i kada su u pitanju veliki stanovi. Cene za njihovo rentiranje su niže 30 i 40 odsto - kaže Tasićeva.


Stabilnije tržište


Naša sagovornica kaže da se tržište sada stabilizovalo i da je danas dosta lakše pronaći stan po pristojnoj ceni, nego što je to bio slučaj pre godinu dana. 


- Dolazak ruskih državljana u našu zemlju jeste podigao cene rentiranja, ali primetno je da oni sve više napuštaju Beograd i kupuju kuće u mestima oko velikih gradova. Sve do 100 kilometara udaljeno od velikih gradova je njima primamljivo, jer su navikli da u Rusiji putuju poprilično do posla. Takođe, nakon što su iznajmljivali stanove mesecima, mnogi su se dobro snašli ovde i sada žele da iz podstanarskog života pređu u svoju nekretninu. Pored kuća u prirodi, oni su zainteresovani i za stanove isključivo u novogradnji - kaže naša sagovornica.

Ona ističe da je i dalje aktelno ulaganje u nekretnine koje se nakon kupovine rentiraju. 
-To je među našim građanima postalo vrlo popularan biznis u koji ulažu kako bi imali siguran prihod. Svakako, sada ne možemo dati sud o tome ko je postupio pametnije, da li oni koji nisu želeli da izdaju stanove Rusima, već su bili stanodavac domaćim podstanarima kako bi imali konstantan siguran prihod od kirije ili oni drugi. Oni jesu zaradili više za nekoliko meseci, ali sada su mahom ostali bez podstanara - kaže naša sagovornica.
 

Jeftinije u Kragujevcu i Nišu

Beograd je grad koji je na vrhu liste po cenama zakupa. S druge strane, od većih gradova, najjeftiniji su Kragujevac i Niš. U ovim gradovima pristojan dvosoban stan može se naći po ceni od 300 evra mesečno koji su do pre nekoliko meseci koštali 500 evra i više.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija