• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: G.S.

08.06.2023

07:00

ZA 20 MINUTA U JEDNOM MESTU PADNE MESEČNA KOLIČINA PADAVINA! Ova mesta će biti na udaru od poplava

printscreen

Društvo

ZA 20 MINUTA U JEDNOM MESTU PADNE MESEČNA KOLIČINA PADAVINA! Ova mesta će biti na udaru od poplava

Podeli vest

Vrnjačka Banja, Aleksandrovac i Brus su pod vodom nakon bujičnih poplava koje su izazvane velikom količinom kiše. Prema rečima stručnjaka, već sledeće nedelje mogla bi da bude ugrožena istočna Srbija.

Koliko je stanje alarmantno, ukazuje direktor "Srbijavoda" Goran Puzović, koji kaže da za 20 minuta u jednom mestu padne mesečna količina kiše.

- Lokalna oblačnost donosi velike padavine u predelima zapadne i centralne Srbije, a trenutno je najteže u Vrnjačkoj Banji, Aleksandrovcu i Brusu. Voda se u Ivanjici i Kosjeriću povukla, pa se radi na sanaciji puteva i oštećenih objekata. "Srbijavode" u saradnji sa lokalnim samoupravama preduzimaju sve potrebne preventivne mere za sprečavanje štete i saniranje postojećih problema. Timovi su na terenu i ostaće i u narednih sedam dana zbog najavljenih bujičnih poplava i u istočnoj Srbiji - napominje Puzović.

Srušeni mostovi

Zato on apeluje na sve građane i lokalne samouprave da očiste kanale.

- U Vrnjačkoj Banji veliki problem pravili su ostaci pomoćnih improvizovanih mostova koje građani sami prave radi prelaska reke.  Ti mali kanali ne mogu da prime veliku količinu vode koja padne za nekoliko minuta, pa dolazi do izlivanja. U tom gradu je bujica odnela sedam mostova - dodaje on.

Zbog najavljenih obilnih padavina i za naredne dane, ekipe će biti na terenu i pratiti stanje 24 sata.

- Vremenska prognoza nam ne ide naruku, ali trenutno nema opasnosti od izlivanja velikih reka. Vlada Srbije u saradnji sa resornim ministarstvima već odvaja sredstva za sanaciju ugroženih naselja - kaže Puzović.

Nagli porast

Hidrolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Dejan Vladiković kaže za Informer da je jedan od uzroka bujičnih poplava nestabilan period godine i atmosferskih prilika, jer je vlažna vazdušna masa statična i slabo pokretna, pa se dugo zadržava iznad područja.

- Najviše padavina zabeleženo je u zapadnoj, jugozapadnoj i centralnoj Srbiji. Poplave su bujičnog karaktera, što znači da za kratko vreme padne velika količina kiše, koja izaziva nagli porast vodotokova. Potoci koji su veći deo godine bez vode pretvaraju se u vodenu katastrofu koja nosi sve pred sobom. To se desilo u Kosjeriću, Čačku, Ivanjici i Vrnjačkoj Banji. Dodatni problem predstavljaju neočišćeni kanali i slivnici koji smanjuju prohodnost, pa voda izlazi na ulice i plavi naselja - kaže Vladiković.

Klimatske promene

Hidrolog Dejan Vladiković napominje da se klima menja i da je to jedan od uzroka zašto više nema jasno definisanih godišnjih doba i zašto imamo ekstremne vremenske pojave.

- Zbog klimatskih promena u budućnosti imaćemo sve češće i sve intenzivnije padavine i vrlo često smenjivanje dva ekstrema, a to su bujice i veliki vodostaji reka, a posle toga nagli sušni period - upozorava Vladiković.

 

Na sreću, voda iz bujičnih vodotokova ne stiže do velikih reka, tako da za sada nema straha od izlivanja Save.

- Velika Morava trenutno trpi najviše. Zabeležen je porast i Zapadne Morave kod Trstenika. Početkom sledeće nedelje očekuje se da se padavine presele i na istok Srbije, gde će biti moguća izlivanja manjih bujičnih vodotokova u gornjem slivu Zapadne i Južne Morave, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice i Crnice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka - upozorava hidrolog Vladiković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija