• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

21.06.2023

14:22

MUKE POČINJU! KOLIKO KOŠTA PUTOVANJE NA MORE KOLIMA?! A i putarine su poskupele! Pa koliko nam je onda novca potrebno do Grčke, Hrvatske i Crne Gore?

Tanjug/Pngwing

Društvo

MUKE POČINJU! KOLIKO KOŠTA PUTOVANJE NA MORE KOLIMA?! A i putarine su poskupele! Pa koliko nam je onda novca potrebno do Grčke, Hrvatske i Crne Gore?

Podeli vest

Putovanje na odmor automobilom u nekim situacijama ispadne skuplje, ali pruža mnogo veću fleksibilnost putovanja i komfor. Putnici mogu sami da isplaniraju svoje rute i prilagode putovanje svojim potrebama i preferencijama. Tu je i više prostora za prtljag, u odnosu na putovanje avionom ili autobusom.

Kada se putuje autombilom važno je proveriti dve glavne stavke - gorivo i putarine. Zato je potrebno znati kako se kreću cene na benzinskim pumpama i koliko će vas koštati putarine. Naravno, uvek se treba informisati i neposredno pred polazak na put, kako ne bi došlo do neprijatnih iznenađenja. 

Trenutno su benzin i dizel najjeftiniji upravo u Turskoj, a u okruženju su cene najniže u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj i Severnoj Makedoniji. Najskuplje gorivo je u Italiji, Grčkoj i Albaniji.

Foto: Shutterstock

Ukoliko se odlučite da na odmor krenete automobilom važno je proveriti dve glavne stavke - cene goriva i putarine

 

Skuplje putarine

U Srbiji je od 1. aprila na snazi novi cenovnik putarina i one su skuplje za 50 do 200 dinara, u zavisnosti od deonice auto-puta, a za one koji koriste elektronsku naplatu (ENP) omogućeno je i šest odsto popusta. Ako se uputite u Grčku značiće vam informacija da putarina za putničke automobile od Beograda do Preševa košta 1.690 dinara, od Novog Sada je cena 1.960 dinara, a od Niša oko 700 dinara.

U Crnoj Gori se putarina naplaćuje na dve deonice auto-puta: Sitnica-Herceg Novi i Bar-Podgorica. Prolazak kroz tunel Sozine košta 2,5 evra, a putnička vozila na deonici Meljine-Trebinje plaćaju tri evra. Prošle godine pušteno je 40 kilometara auto-puta kroz Crnu Goru. Putarina kroz Severnu Makedoniju nije se menjala u odnosu na 2022. godinu i plaća se na pet naplatnih rampi, gde na prvih četiri iznosi 1,5 evro, a na poslednjoj dva evra.

Putovanje do mora koštaće vas okvirno (u jednom smeru):

Beograd – Rovinj (640 km): 65 evra gorivo, 35 evra putarina
Beograd – Herceg Novi (540 km): 55 evra gorivo, 10 evra putarina
Beograd – Halkidiki (700 km), 65 evra gorivo, 25 evra putarina

U Hrvatskoj se putarine plaćaju prema pređenim kilometrima, a pored auto-puta tu je i naknada za tunel Učka, kao i za most do otoka Krk. Detaljne informacije o putarinama u Hrvatskoj mogu se naći na zvaničnom sajtu Hrvatskog autokluba.

Ako se uzme da je prosečna potrošnja automobila na 100 kilometara od pet do sedam litara, okvirno se može izračunati da je za gorivo na ovoj relaciji potrebno izdvojiti oko 10 evra. Naravno, sve zavisi od vrste vozila, ali i stila vožnje, broja putnika i količine prtljaga.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija