• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: informer.rs

28.06.2023

13:26

Neverica! Ovaj test su deca  na maturi "pokidala", a najlošiji rezultat je bio iz najbitnijeg predmeta

Tanjug/Rade Prelić

Društvo

Neverica! Ovaj test su deca na maturi "pokidala", a najlošiji rezultat je bio iz najbitnijeg predmeta

Podeli vest

Vršilac dužnosti ministra prosvete Đorđe Milićević izjavio je da je završni ispit za osmake u osnovnim školama protekao u najboljem redu.

Rekao je i da su učenici najbolji prosečan rezultat ostvarili iz hemije - 16,06 od 20 bodova, a najslabiji iz srpskog jezika - 10,73 od 20 bodova.

 

Milićević je naveo da su učenici na testu iz matematike, koji je uz srpski/maternji jezik bio obavezan, prosečno imali 11,89 bodova, dok su, kada su izborni predmeti u pitanju, iz fizike prosečno ostvarili 15,57 bodova, geografije 14,63, biologije 13,93 i istorije 13,59 bodova, saopštilo je Ministarstvo.


Naveo je da je u junskom roku završni ispit polagalo 64.100 učenika osmog razreda, odnosno 99,7 odsto generacije, kao i 1.137 polaznika funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, odnosno 72 odsto prijavljenih.
 
- Učenici i polaznici koji nisu bili u mogućnosti iz opravdanih razloga da pristupe završnom ispitu u junskom roku moći će to da urade u avgustu, tačnije od 16. do 18. avgusta, uz sprovođenje iste procedure kao u junskom roku - rekao je Milićević.

Foto: Informer

 

V.d. ministra je rekao da će listu želja učenici moći da podnesu preko portala Moja srednja škola uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna do petka, 30. juna u 15 časova, a da će roditelji 3. jula od 8 časova na tom portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.
 
Prema njegovim rečima, za upis učenika u prvi razred srednje škole za školsku 2023/2024. godinu planirana su 75.853 mesta.


Najviše mesta, kako je dodao, planirano je u gimnazijama (24 odsto), u elektrotehnici (11 odsto), ekonomiji, pravu i administraciji, kao i mašinstvu i obradi metala po 10,4 odsto, dok su na dualnim profilima obezbeđena 3.782 mesta.
 
 - Najveći indeks popularnosti u prošloj godini imali su smerovi gimnazija (društveno - jezički, prirodno - matematički i opšti tip) u gimnazijama u Novom Sadu i Beogradu. Veliki indeks popularnosti imali su obrazovni profili u medicinskim školama u Vranju, Novom Sadu, Novom Pazaru, Zemunu - rekao je Milićević.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija