• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

11.07.2023

06:46

Ministarstvo turizma upozorava: Lažni vodiči haraju po Srbiji - Rade na crno i vređaju Srbe

Pixabay

Društvo

Ministarstvo turizma upozorava: Lažni vodiči haraju po Srbiji - Rade na crno i vređaju Srbe

Podeli vest

Među samoprozvanim vodičima najviše je stranaca iz Albanije, Hrvatske, Bugarske, Kine i Turske.

U Srbiji su se pojavili lažni turistički vodiči koji rade na crno i netačnim i izmišljenim informacijama skrnave srpsku istoriju i kulturu, upozoravaju iz Ministarstva turizma!

Među samoprozvanim vodičima najviše je stranaca iz Albanije, Hrvatske, Bugarske, Kine i Turske, a glavna mesta za rad su im Novi Sad i Beograd. Njih je na delu uhvatila vanredna inspekcijska kontrola Ministarstva turizma, koja je od 170 provera otkrila 12 turističkih radnika bez licence.

Pljuju Srbe

Da stvar bude još strašnija, osim što rade mimo zakona i bez dozvole, grupama turista pričaju izmišljene priče o Srbiji i njenom narodu, a na sve to je u zvaničnom saopštenju ukazala grupa licenciranih turističkih vodiča iz naše zemlje.

- Moramo da skrenemo pažnju na problem sa kojim su se suočili naši turistički radnici. U Srbiji, najviše u Beogradu, pojavili su se lažni turistički vodiči, uglavnom stranci, koji pričaju neistine o srpskim znamenitostima i istoriji. Tako, na primer, govore da je Hram Svetog Save džamija, da su Srbi jedna lenja nacija kojoj je trebalo skoro 100 godina da sagradi jednu crkvu, da su isključivo Srbi krivi za raspad bivše Jugoslavije, a svi ostali žrtve... I to su samo neke od informacija koje izgovaraju samozvani turistički vodiči iz Albanije, Hrvatske, Turske i Bugarske, koji se stranim turistima predstavljaju kao poznavaoci Srbije. Mnogi od njih i sami organizuju turističke ture po našoj zemlji i onda im organizuju razgledanja. Rade bez licence, ali veći je problem što govore mnoge neistine o Srbiji - navodi se u saopštenju vodiča i dodaje:

- Mi živimo u jednom veoma kompleksnom geografskom okruženju, sa istorijom koju je teško i nama samima da shvatimo, a dozvoljavamo da svako to tumači na način koji nama najmanje odgovara. Mnogi od ovih kvazivodiča preselili su se u našu zemlju pre određenog vremena. Sada se neki od njih bave vođenjem turista, neki od njih su bivši vodiči, odnosno radili su kao vodiči u Rusiji, a neki su samo smislili brz način da zarade, a da apsolutno nisu obučeni za taj posao!

Ozbiljne kazne

Državni sekretar u Ministarstvu turizma Uroš Kandić kaže da će resorno ministarstvo odmah pokrenuti prekršajne postupke protiv vodiča koji su radili mimo zakona.

- Samo tokom prethodnog vikenda vanredna inspekcija obavila je 173 nadzora i uhvatila 12 neregistrovanih vodiča, od kojih pet stranaca. Kada su u pitanju stranci, među njima je bilo dvoje kineskih državljana, kao i po jedan rumunski, izraelski i turski državljanin. Mi smo paralelno sa pokretanjem postupka pred Prekršajnim sudom obavestili ambasade tih zemalja o kojim se građanima radi. Moguće kazne su od 150.000 do 300.000 dinara i za domaće i za strane državljane - ističe Kandić i dodaje:

- Što se tiče licenci, ukoliko su ih imali, one ne važe ovde, a kako će njihova zemlja da postupa prema njima, to je njihova unutrašnja stvar. Kada je u pitanju turistički promet, zakonom je definisano da svako organizovano vođenje turista zahteva i angažovanje turističkog vodiča, kojih je u Srbiji 1.400, i to je dovoljan broj. To su ljudi koji prolaze mnogo testova - od psihološke procene u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, preko teorijskog dela, to jest ispita iz oblasti koje su povezane sa turizmom i stranog jezika, do praktičnog dela, i njihova obuka traje više od šest meseci.

Ko može biti turistički vodič?

Prema Zakonu o turizmu, turistički vodič je fizičko lice koje je državljanin Srbije i koje je položilo stručni ispit za turističkog vodiča i pruža usluge vođenja, pokazivanja i stručnog objašnjavanja prirodnih, kulturno-istorijskih, arheoloških, etnografskih, privrednih i drugih znamenitosti. Pravilo da samo domaći licencirani vodiči mogu da vode grupe važi u čitavom svetu, te se nepoštovanje tog pravila sankcioniše novčanom kaznom, a često i zabranom ulaska u tu zemlju.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija